vrijdag 5 juni 2015

Tréguier-Roscoff(FR)

Woensdag, 3 juni '15

Marktdag in Tréguier. We zijn voor 8u30 op het marktplein...het is er nog rustig. Slechts enkele kramen staan of zijn nog aan het opstellen, andere marktkramers zijn gezellig een praatje aan het maken met elkaar, alvorens hun kraam en goederen ten toon te stellen. De bevolking is aan het wakker worden op het terras met een tas koffie. Dan maar naar de bakker voor een baguette. Oeps...is daar toch een tompoeske/glacéke da naar men ventje lacht zeker ;-) De verleiding is te groot... Bestellen, inpakken, betalen en meenemen!
Als we richting haven stappen, komen we nog een plein met marktkramers tegen, hier staat al een beetje meer opgesteld, maar de kopers en de sfeer zijn nog niet aanwezig. Vertrekken dan maar naar de volgende bestemming, want willen voor half tien weg zijn.
Wanneer we de rivier uitkomen, is het alle ogen op scherp. Op 10u een viston, op 12u een vlaggetje en op 11u nog een balleke, oei en op 1u ook nog één...het lijkt wel een mijnenveld aan visvlaggetjes, -ballekes en - tonnekes. We komen ogen te kort en wijken constant uit. En als we denken dat we er door zijn, verschijnt er weer ééntje. Oef, we hebben het gehaald zonder één te vangen met onze schroef, roer of kiel.
Het is een mooie zonnige dag en voor de rest verloopt onze trip goed. Zo goed en vlot dat we besluiten om de vooropgestelde bestemming, die we reeds na enkele uren bereiken, voorbij varen en de trip en bestemming aanpassen. Daarna neemt de wind wat af. We proberen dan zelf nog een visje te vangen, maar zonder succes...enkel wat pruiken vangen we. En hier drijven soms enorme pakken pruiken/zeewier rond.
Als we Roscoff bereiken, komt de havenmeesteres met een rib ons al tegemoet varen, om te waarschuwen voor de sterke stroming in de haven en helpt ons ook bij het aannemen van ons lijntje bij het afmeren. Wat zeker geen overbodige luxe is met die stroming van 3 knopen!
Mmm...het is aangenaam vertoeven in de kuip met het zonnetje. The Captain z'n tompoeske smaakt naar meer ;-) 
De haven is prachtig en ligt in een mooie omgeving. Ook qua accomodaties is ze één van de mooiste en properste, en dan ook nog één van de goedkoopste, tot nu toe! Wėl met de Transeurope-kaart, die een korting van 50% geeft in enkele havens in Europa. Een tip voor onze vertrekkersvrienden en andere passanten.
De stad ligt een eindje van de haven. We wandelen er naar toe, in de hoop een lekker frietje te vinden en opeten, want vandaag is het frietjes- & kappersdag op het thuisfront. En elke dag als aan the Captain vraag wat hij wil eten, is het antwoord: "frut met stoofvlees!" Wél zit er ne bokaal stoofvlees in de bilge, mo ne frietketel hebben we ni mee ;-) Dan maar een frituur of zo zoeken. Maar we vinden niets naar onze zin en komen terug toe in de haven, waar ook een eetgelegenheid is... En daar hebben ze friet! Maar ze zijn net aan het afsluiten en dus...komen we van een koude kermis weer aan boord. 
Dan maar zelf iets uit de mouw schudden, of uit de verborgen opbergschatten uithalen en een lekkere pizza maken van een tortilla-wrap met: ansjovis, paprika, tomatensaus, artisjok, jalapenôs, kappers en mozzarella; en als die uit de oven komt, nog lekkere rucola erover. Yammie! Wanneer we met het thuisfront facetimen, staat er al één in de oven en komen er al heerlijke geuren vrij, zodat we niet te veel smakken naar de frietjes op het scherm... Maar, ze zijn dan al verorberd door hen en worden we er niet door verleid!
Ons coiffeur gaat vandaag niet geswanjeerd worden, ook al is er een kappersschaar en tondeuse aan boord...het hangt nog niet in onze ogen, of toch niet in dat van the Captain. Ik heb men haarbandjes ;-)