dinsdag 17 november 2015

La Palma, Marina La Palma Santa Cruz

Maandag, 16 november '15

Na de was en het ontbijt, trekken we naar de havenwinkel. Eigenlijk is het meer een viswinkel en dus wordt onze visvangst-toebehoren weer wat uitgebreid ;-)
In de toeristische dienst worden we niet véél wijzer aan wat we absoluut moeten zien of doen in La Palma. Zijn er excursies? Of huren we een auto? We krijgen een brochure van een excursie-bureau, die een dorp verder is, aan het volgende strand, 3km. Nemen we de bus, neen, een wandeling langs de kust zien we wél zitten. Maar dat is buiten de warmte en de wegen gerekend...de kustweg loopt in het industriegebied en de weg veranderd in een soort tweevaksbaan-autosnelweg. Eum...is dit nog juist, mogen we hier lopen, waar komen we uit? Hadden we toch misschien beter de bus genomen! We klimmen en zwoegen en zweten, pfff... M.b.v. de IPad geraken we door de industrie, langs verschillende bananenplantage (liggen vast op de gevoelige lens, zonder snelheidsduivel Captain-Shumi achter het stuur (lees Madiera) toch aan het volgende strand: zwart strand. Op het eerste terras dat we in Los Cancajos tegenkomen, ploffen we neer! Het zicht is hier adembenemend en heel apart met het zwarte zandstrand. Bepaalde huidskleuren steken hier goed af ;-)
Maar dorp? Het staat hier in Breña Baja vol met apprtementsblokken, vakantieresorts en hotels en zien en horen vooral Duitse toeristen. 
Wanneer we wat bekomen zijn, wandelen we langs een mooi aangelegd wandelpad, verder langs de kust. Ook hier zijn er woeste uitgesleten kliffen, waar we het water tegenaan zien beuken. Indrukwekkend om te aanschouwen. We zien enkele dingen terug van in Lanzarote, hetzij in kleinere formaties: groen water zoals El Golfo en de uitgesleten kliffen zoals Los Hervideros. We zien de landings- en startbaan van de luchthaven die naast de woeste kust ligt. Dan bereiken we toch nog een dorpje en het excursiebureau. Er zijn slechts drie busexcursies: stukje noordoostkust, de noordkant van het eiland en de zuidkant van het eiland, géén volledige eilandtour. En de andere excursies zijn allemaal wandelingen, van middel tot zwaar in fysieke of steilte graad! We wandelen wél eens graag, maar zijn nog niet de afgetrainde berggeiten en zeker in deze hitte passen we hier liever voor. Wat gaan we dan doen? Zelf toch maar een auto huren en een eilandtour doen? Of doorvaren naar de haven aan de westkant van het eiland?
We nemen de taxi terug naar Santa Cruz en gaan op een terras, met WiFi, nog wat informatie sprokkelen. Het eiland heeft een mix van Madeira en Lanzarote te bieden. We hebben daar prachtige dingen gezien en gedaan en hier gaan we soortgelijks aantreffen... 'De Teide' (actieve vulkaan) in Tenerife staat als vulkaan-hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, op ons verlanglijstje. Dus kiezen we nu om morgen langs de zuidkust naar de haven van Tazacorte te varen, die aan de westkust ligt. Zo zien we ook nog wat van La Palma.