dinsdag 8 oktober 2019

Oversteek: Fiji, Musket Cove - Nieuw-Zeeland, ‘Bay of Islands’_Opua


Dag 6: Maandag, 7 oktober ‘19, 16u - dinsdag, 8 oktober ‘19, 16u (UTC Fiji +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 168NM LOG/152NM OVG
Gemiddelde snelheid: 6,33kn
Gemiddelde knopen wind: 12,5kn
Positie: 32°24’42S 173°44’72E
Afstand tot bestemming: 172NM

Voor zonsondergang wordt de vislijn ingedraaid... geen vangst. Jammer.
In de snelkookpan zitten liters dikke pompoen-curry-koskosnootmelk-maaltijdsoep, die ons warmt houdt en heerlijk smaakt. Al had een vers stukje vis het een extra dimensie gegeven.
Voor middernacht bereiken we weer zeebergen, nml.: ‘Kiwi Seamount’, met dieptes van 3000m, 2000m en minder ... west van ons zien we op de kaart ook weer 1000m. De zee is rustig en de golven blijven klein, onze dame merkt er niks van.
Ze klieft aan een snelheid van max. 6kn. Ze gaat er meer onder. Zetten we de motor aan?
Iets na middernacht zakt de wind onder de 8kn, de snelheid gaat onder de 4kn. Even motorzeilen. Een dikke zwarte squall west van ons beïnvloedt de wind. Deze trekt weer aan en de motor gaat uit. De wind is variabel, the Captain besluit mijn wacht over te nemen en constant te anticiperen op de windshifts & -snelheden. De eerste regendruppels van onze tocht vallen miezerend in de kuip.
Vanaf 4u krijgen we een mooi stabiel windje. Nog steeds varen we een ‘aan de windse’-koers, waardoor we nog steeds onder een schuine hoek van 15° leven.
Enkele uren later komt de zon op en de vislijn gaat weer overboord.
Een warme choco is Captains eerste verlangen ‘s morgens. De lange broeken, fleecetruien, sokken & zeillaarzen zijn aan om de frisse zeelucht te trotseren.
Om 9u vangen we een skipjack tonijn. Niet te groot & mooi dik. Een goede portie voor ons twee, waar we enkele maaltijden van kunnen smullen. Sashimi is served!
Het leven aan boord is goed.
Straks gaan we hopelijk onze laatste nacht op zee in... de stroming blijft in ons nadeel...
Maar eerst, eerst is er... tonijn...njammie!