vrijdag 12 juni 2015

Lorient(FR) 2

Donderdag, 11 juni '15

Om 4 uur gaat de wekker. Kijken op IPad waar de deelnemers zich bevinden. Ja, ze zijn er bijna en de meisjes liggen nog steeds op kop! Opstaan en ons in de kuip begeven met verrekijker, fotocamera's, toeter en roze lampje (kleur van de damesploeg).
De finish ligt net buiten de havengeul, we volgen het op internet en verwelkomen daarna de winnaars met luid getoeter! Well done! Congrats!
De andere zes ploegen zijn een eindje achter. Ik leg me op de zetel en soes nog wat tot de andere deelnemers binnenvaren. Bijna een uurtje later arriveren ze. De zon komt bijna op en ik kan mooie foto's van de teams maken. Toch wél iets speciaals om ze te zien. We volgen ze al maanden via internet en nu varen ze hier gewoon langs Zensation en haar crew!
We maken ons los van de meerboei en begeven ons naar de haven in de hoop daar nog een plaatsje te kunnen vinden en nog wat te slapen. De passantensteiger ligt vol. Dan zien we een Belgische vlag en beweging op de boot. We mogen bij hen gaan bijliggen tot het havenkantoor opengaat. Nog een dik uur wachten. Dan maar ontbijten. Onze buren willen toch vroeger weg, hun crew is wakker. We maken los en leggen ons op hun plek. Even later komt er plaats vrij aan de passantensteiger en leggen we ons daar. Oef, de havenmeester stuurt ons er niet weg. Genoeg verlegd voor vandaag. Even wat poetsen en een uiltje vangen.
We maken onze dinghy klaar en varen naar de andere haven waar de Volvo Ocean Race-Village is. We mogen van de havenmeester niet aanleggen aan de steiger bij the Village, maar wél aan de eerste steiger voor de haven. Een klein stukje wandelen en we bevinden ons al in de Village, dus dat valt mee. 
Het is hier vrij rustig, dus we kunnen alles goed bekijken. Er is ook toegang tot de steiger waar de Volvo Ocean Race-boten liggen. Indrukwekkend om ze van nabij te zien. Er ligt ook een kopie van zo'n raceboot, waar je op mag en binnenin kan bekijken. Ni, te doen...echt niks comfort en zo bloot binnenin! Ze kunnen dan wél snel varen, maar ik ruil dat graag in voor extra comfort, dus geef mij onze Zensation maar. In the Village zijn ook nog heel wat bezienswaardigheden i.v.m. de race en natuurlijk merchandising. Er staat ook een kopie van een raceboot, 't is te zeggen: gehalveerd, zodat je goed de binnenkant kan zien en hoe ze zo'n schip bouwen. Het is al snel laat en met een reddingsboei onder de arm keren we terug naar onze dinghy en varen we naar Zensation.

Bénodet-Lorient(FR)

Woensdag,  10 juni '15

Dat het hard stroomt op de rivier, dat heb ik vanacht ondervonden... ik dacht dat ik in een jacuzzi lag te slapen! Brubbelen dat dat hier onder ons deed, of onder Zensation. Gelukkig bleven we droog ;-)
Onze dag begint met een uitstap naar de Carrefour Market voor verse proviand. Het wandelpad ligt naast de rivier met bos.
Samen boodschappen doen is een uitstap en beleving en constante afweging: Wat hebben we nog aan boord? Wat gaan we eten? Wanneer kunnen we terug proviand inslaan, vooral verse ingrediënten? Weegt het veel? Zit ons boodschappenwagentje vol of weegt het al te zwaar om tot aan de boot te rijden/sjouwen? We kunnen niet zomaar de wagen instappen en naar eender welke supermarkt of winkel rijden. Het is niet meer zo vanzelfsprekend en we moeten niet te kieskeurig zijn. We zijn al blij als er iets op loopafstand van de haven is. En de prijzen...tja, het zijn niet de goedkoopste winkels die vlakbij aanwezig zijn! Maar ik doe graag boodschappen en zeker in een onbekende winkel of in 't buitenland. Nieuwe producten proberen en proeven is ook een leuke ontdekking.
Missen we al iets van het thuisfront? De doos Leonidas heeft reeds de bodem bereikt, vooral de witte en zeker die 'met de noot' waren meteen verdwenen, we lusten die beiden het liefst (ik lust géén andere en ben geen zoetebek, maar de witte met de noot van Leonidas...Yam!) Voor de rest ligt er nog genoeg chocolade hier en daar verstopt voor men zoetebekje, alsook nog couberdons die hij nog heeft gekregen bij vertrek. Zo nu en dan krijgt hij er ééntje. Onder de vloer, in de bilge ligt nog wel wat proviand uit ons landje. Alleen extra paprika chips ben ik vergeten in te slaan, want dat kennen of verkopen ze niet in Engeland of Frankrijk. En die van Pringles eet the Captain niet zo graag, maar hij past zich aan ;-)
Ja zo'n supermarkt-uitstapje neemt snel een beetje tijd in beslag en het is al middag wanneer we met de boodschappen arriveren aan Zensation. 
Ondertussen is de zon achter het wolkendek verdwenen en zijn er geen zonnebaders te verkennen. 
Na de zoveelste keer het weerbericht en de hoeveelheid wind te bekijken en het verloop van de 'Volvo Ocean Race', overleggen wat we gaan doen. De deelnemers naderen steeds dichter bij Lorient. Wanneer zouden ze finishen? Morgenvroeg in de vroege uurtjes. Zullen we? 
We besluiten nog te vertrekken om 17u30. Valt de wind of onze snelheid tegen of halen we Lorient niet voor 't donker, dan varen we nr Îles de Glénan of Île de Groix.
De wind valt mee, hij is flink afgenomen. We varen comfortabel en met een gemiddelde van 7,5 knoop. Het gaat lekker en onze planning klopt, als de wind blijft en we de snelheid kunnen aanhouden en niet te veel tegenstroom krijgen. En op de koop toe krijgen we een fantastische begeleiding en een show van een aantal minuten, door een hele groep dolfijnen! Ze zwemmen links, rechts, achter en voor de boot...ongelooflijk. We weten niet waar eerst te kijken of een foto te maken, ze zijn ook zo snel. Niet gemakkelijk... Genieten dan maar van het spektakel en hun mooie verschijning. Uiteindelijk komt er weer een beetje verstand, neem ik mijn andere camera en zet ze op film. Wouw!
De avond is net gevallen, wanneer we de havenaanloop naar Lorient inzetten. We pikken aan de citadel een meerboei op. Checken nog even het verloop van de race en zetten de wekker...binnen 4 uurtjes zal de eerste finishen. Gaan het de ladies zijn? Dat zou mooi zijn, want ze verdienen het!