zaterdag 16 juni 2018

Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Mo’orea - Tahiti

Dinsdag, 29 & woensdag, 30 mei ‘18  (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Totaal trip:
Resultaten na 3u:
Afgelegde afstand: 19 NM
Gemiddelde snelheid: 6,38 kn

Wat doen we? Nog een dagje in een andere baai gaan liggen of doorvaren naar Tahiti? We laten de wind voor ons beslissen... indien het goed & vlot gaat, varen we door, anders maken we een tussenstop aan de oostkant van Mo’orea.
De wind is ons gunstig gezind en de snelheid zit erin...
Dus Taina in Tahiti wordt de eindbestemming. 
Onderweg vangen we enkele pruiken, maar géén vis... 😕
Aan de ‘Taapuna’ pas zien we grote golven breken, knappe surfgolven, in de verte staat een torentje en enkele surfers tonen hun kunnen.
We komen dichterbij en Ivo zet zich op het voordek om de surfers te fotograferen. Plots zien we staande golven in de pas en woelig water... we roepen: ‘Hou je vast!’ The Captain zet de motor op volle kracht en stuurt al surfend onze dame de pas binnen... in de pas ligt er een surfer op zijn plank en vraagt een lift! Stoppen kunnen we in deze omstandigheden niet, sorry! Wat is dit hier?! De pas ligt er hier steeds zo rustig bij, dit is zeker onze tiende keer ofzo dat we hier door varen, maar dit hebben we hier nog nooit gezien of meegemaakt 😱. Zo zie je maar wat uitgaande stroom tegen deining doet met het water.
Veilig en in rustig lagoonwater varen we naar de tanksteiger. Nog even diesel bijtanken aan ‘tax-vrije’ prijs. Het kopieerapparaat weigert dienst en ik moet helemaal naar het havenkantoor wandelen om onze documenten te laten afdrukken, in ruil hiervoor krijg ik van de vriendelijke pompbediende een ijsje 🍦😜
Op de ankerplaats is het druk. Wouw, zoveel boten! Na wat rondvaren vinden we een plekje, in de buurt van enkele Nederlandse vrienden.
Aan boord worden reistassen gevuld & kajuit & badkamer schoongemaakt... 
het zit er bijna op voor onze vrienden. Maar daar gaan we nog even niet aan denken...
‘s Avonds is het een weerzien- & bijtatter-moment met een aantal cruisers in de ‘Dinghy’ bar tijdens HH en dineren we bij ‘Pink Coconut’. We voelen ons helemaal thuis in Taina, in Tahiti 😃.
Woensdag, 30 mei, de laatste dag en uren met z’n vieren gaan in... 
The Captain regelt allerlei materiaal & afspraken voor Zensation (meer details volgen in volgende blogs).
Iets na de middag wordt de huurwagen gebracht, Sandra & Ivo nemen afscheid van onze dame... samen maken we er nog een leuke dag van in de hoofdstad ‘Papeete’. Als afsluiter toosten we tijdens HH in de ‘Bora Bora Lounge Bar’ en gaan wat lekkers eten op het ‘Vaiete’ plein bij één van de vele ‘roulottes’.
Daarna is het richting “Faa’a” luchthaven...
Eénendertig dagen vertoefden we samen aan boord & in elkaars gezelschap, wat zijn die dagen gevlogen... het was SUPER leuk & gezellig. En, ongelooflijk hoe snel onze vrienden het leven aan boord onder de knie hadden en ontzettend zuinig met water & elektriciteit omgingen 👍🏽.
Zoals steeds is er een tijd van komen & een tijd van gaan... Sandra & Ivo bedankt voor alles en misschien mogen Zensation & haar crew jullie op een ander plekje van de wereld verwelkomen 😉


Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Mo’orea: ‘Ite Temaero’ & ‘Cooks Bay’: Mo’orea Beach Café Yacht Club

Zondag, 27 - dinsdag, 29 mei ‘18 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Sensationtje wordt opgetuigd, even wat tussen de kiezen steken en meteen springen we met ons snorkelgerief de bijboot in. Het is een eindje dinghieën naar de voederplaats van de pijlstaartroggen, langs de mooie overwaterbungalows van de ‘Intercontinental Resort & Spa’.
De waterbungalow is trouwens uitgevonden in de jaren ’60 op dit eiland. De ‘uitvinders’ hiervan waren de legendarische ‘Bali Hai Boys’, drie mannen uit Californië die een mislukte vanilleplantage ombouwden tot een verblijf voor toeristen, nml.: ‘Bali Hai Moorea’ genaamd, of tegenwoordig: ‘Club Bali Hai’ en gelegen is in Cook’s Bay. Nou het blijft een idyllisch plaatje deze type van bungalow 😍 en is ruim gekopieerd op vele Frans Polynesische eilanden. 
Toegekomen aan de voederplaats, blijken we niet de enige te zijn die willen knuffelen met de roggen, er liggen reeds enkele excursiebootjes met toeristen. Talrijke zwartepuntrifhaaien & pijlstaartroggen zwemmen om & onder ons heen. Hoe dichter je bij de voedereraar staat, hoe meer kans je hebt dat de roggen met hun zachte onderkant tegen je aan komen zwemmen... lekker knuffelen en hun fluwele huid strelen... we krijgen er niet genoeg van.
Weer aan de ankerplek, snorkelen we nog even langs de onderwater Tiki-beelden. Daarna halen we anker op en varen we een baai verder. In ‘Cook’s Bay’ ankeren voor de ‘Mo’orea Beach Café Yacht Club’. Langs de weg zijn heel wat winkeltjes. Het is een fijn weerzien met dit mooie eiland. Terwijl Sandra & Ivo het eiland rondfietsen, brengen we de was weg, flaneren we langs de vele winkeltjes en wandelen een heel eind richting de luchthaven, naar ijssalon ‘Lollipop’, dat jammergenoeg gesloten is (ook al zou het open zijn volgens de openingsuren) 😕. Onderweg vinden we een leuke snack met terras aan de lagoonkant, waar we even op adem kunnen komen en iets fris drinken.
Bij de Yacht Club (heeft ook weer helemaal niks met boten te maken!) kunnen we gebruik maken van het dinghydok & gratis WiFi (voor klanten), terwijl we onze dobberende dame bewonderen.
Bij Hotel/restaurant ‘Kaveka’ is het heerlijk dineren met een fantastisch zicht op de diepe Cook’s Baai.


Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Huahine, Motu ‘Murimahora’ - Mo’orea, ‘Ite Temaero’

Zaterdag, 26 mei ‘18_13u - zondag, 27 mei ‘18_9u30 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Totaal trip:
Resultaten na 20u30’:
Afgelegde afstand: 106 NM
Gemiddelde snelheid: 6,38 kn 
Gemiddelde knopen wind: 18 - 30 kn

De wind- & weersvoorspellingen zijn niet de ideale, een beetje meer wind en uit een andere windrichting zou beter zijn. Maar we hebben een reisplan en zouden onze vrienden graag nog Mo’orea laten zien, voor ze weer van Tahiti naar België vliegen. 
Het bed in de leefruimte, om de wacht af te wisselen, is klaar. Het ontbijt is genomen en de lunch ligt grijpklaar in de koelkast. We zijn er klaar voor!
Het wordt een pittig opkruis-tochtje met tegen de wind in hakken en de stroom dwars waarbij we een drift maken die ons 20º wegzet van onze aan de windse koers! Hierdoor maken we weer héél wat extra mijltjes dan de oorspronkelijke 80NM. 
Het is een tochtje op zijn schuinst, van het ene op het andere oor, van stuurboord naar bakboord en omgekeerd. Even geen wind, dus even motoren, even later kunnen we weer zeilen. 
Gelukkig hoeft onze avondmaaltijd enkel opgewarmd te worden in de oven. Hierdoor hoeft niemand lang beneden te zijn om even later weer groen te voorschijn komen 🤢
De avond valt... onze vrienden gaan te kooi en the Captain en ik lopen wacht. Het is een drukke nacht met enkele passerende boten van de tegenovergestelde richting, een zeilboot naast ons en het zeilcruiseschip ‘Wind Spirit’ komt ons achterna, die blijft ons volgen 😉.
De nacht wordt door the Captain met enkele tukkies in de kuip gehouden, ik ga enkele keren polshoogte nemen om over te nemen. Onze vrienden laten het niet aan hun hart komen en zijn in geen velden te bespeuren 😴. Hun schuine kooi bevalt hen duidelijk. 
Het is een mooie heldere nacht met een felle maan, die binnen enkele dagen weer vol is, hierdoor geeft ze reeds veel licht en blijft ze tot vier uur bij ons. Daarna licht een fonkelende sterrenhemel op . De lichten vanop de eilanden ‘Tahiti & Mo’orea’ zijn reeds te zien en bij het eerste ochtendlicht verschijnen de contouren van beide eilanden. 
Om 9u varen we de ‘Opunohu Bay’ pas in en varen door naar de ankerspot met de onderwater Tiki-beelden.
We zijn er en laten voldaan het anker in de zandbodem zich ingraven...



Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Huahine: ‘Fare’ & Motu ‘Murima Hora’

Donderdag, 24 - zaterdag, 26 mei ‘18 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Na een fijne avond in de Yacht Club en een rustige nachtrust, halen de mannen de volgende ochtend nog snel even verse baguettes, alvorens ons Sensationtje op het voordek wordt vastgesnoerd en we anker ophalen.
In twee slagen zijn we bij de ‘Farerea’ pas, aan de oostkant van Huahine. Een mooi tochtje van 8 mijl, jammergenoeg zonder vangst.
De omgeving aan de pas is heel mooi en de lagoon kleurt appelblauwzeegroen. We varen verder zuid de lagoon in en spotten om de hoek al snel dolfijnen 🐬🐬🐬  & een zeeschildpad 🐢.  
Het is een mooie lagoon en we verkiezen een ankerspot in licht turquoise water met een witte zandbodem in slechts vier meter boven een moering in het iets donkerder azuurblauwe water. Hier en daar zien we een donkere vlek op de zandbodem= koraalbommetje. Hé, droom ik of bewegen die patatten?! Het zijn twee adelaarsroggen die onder water voorbij zweven!
Ons anker valt in het witte zand en de adelaarsroggen komen weer even langszwemmen, alsook de dolfijnen, jammergenoeg te ver van ons vandaan... 
Niet ver van onze ligplaats is er een koraaltuin, er zijn geen andere zeilboten, maar wel enkele excursiebootjes die er even een stop maken. Wanneer we een kijkje gaan nemen, is het water niet zo helder door zand dat door de deining rondzweeft en de zon verstopt zich regelmatig achter wolken, hierdoor is het zicht minder goed. De grillige koraalformaties hebben weinig kleur, maar er zijn veel vissen en de leuke pijpachtige zeeanemonen, die de clownvisjes adoreren en daar zitten ze dan ook, niet één, niet twee, maar meerdere Nemo-tjes! Ze zijn een beetje groter dan diegene in Tahaa, hun oranje is wat donkerder en hun witte streepjes lijken wél fluoriserend. We genieten van de mooie rustige plek die we helemaal voor ons alleen hebben. 
De aangroei op het onderwaterschip wordt weer onder handen genomen. The Captain schraapt de lange slierten met een spatel eraf en ik wrijf met een schuurspons achtera... het is slechts drie weken geleden dat het is schoongemaakt... en het is om te huilen als je ziet wat er alweer aanhangt 😱. Het is telkens wél een karwei en als je in ondiep water ligt en de bodem is zichtbaar, is het niet zo erg om in het warme water te vertoeven... maar deze omstandigheden heb je niet altijd en verder west, wordt het water kouder & de vissen groter 🦈! Nogmaals overwegen we alsnog een haul-out om het onderwaterschip onder handen te nemen: afschuren & anti-fouling schilderen. Een mail naar de werf in Raiatea wordt opgesteld & verzonden.
Ondertussen worden de voorbereidingen voor dag-& nachttocht van 80NM naar Mo’orea reeds gemaakt: ik maak reeds een avondmaaltijd & dessert, alsook het pannekoekenbeslag voor de ochtend van vertrek. Er ligt weer een aan de windse opkruistocht voor de boeg en dan wil je niet te lang benedendeks vertoeven...