maandag 10 augustus 2015

Ría de Arosa, Caramiñal(ESP)

Zaterdag, 8 augustus '15

Was-, poets- en klusdag vandaag. Ik ben al van iets over zeven(poort/deur van de haven is op slot van 3->7u) over en weer aan 't gaan om zo snel mogelijk door de berg was te komen, heb zelfs gisterenavond voor het slapen gaan nog twee machines er door gedraaid, waaronder de laatste nog om middernacht opgezet. De wasplaats heeft een slot en er is maar één sleutel, dus niemand kon met ons wasgoed gaan lopen ;-) En...de ene is dan al gewassen en de andere droog en kan ik de rest meteen aan de reling ophangen, dus is ons Zensation alweer een wasboot voor één dag. En met het warme zonnetje en veel wind droogt alles snel.
The Captain vervangt het overdrukventiel van de boiler en er vloeit wat warm water door de bilge. Och, dat droogt wél en 't is ni veel, zegt hij. We horen alvast de bilge niet elke keer meer opspringen, wanneer we water nemen, dus verliezen we ook geen dierbaar water meer uit de watertank. Probleem opgelost.
Nadien trekken we de stad in en halen proviand aan. Vanavond is het tapa-avond aan boord met onze Ikiro-vrienden, ieder voorziet enkele hapjes.
Wanneer ik er aan begin en met m'n hoofd onder de vloer, in de bilge hang, om iets te nemen, ruik ik diesel. Ik doe een ander luik open en voel water en diesel! Toch weer NIET!!! We maken het luik leeg en beginnen het op te kuizen. Binnen is het een puinhoop... We laten het opruimen voor morgen en gaan dan ook de bilge in de achterkajuit checken, alvorens alles weer in te laden.
We genieten met z'n vieren van de tapa-avond en smullen van onze heerlijke zelfgemaakte tortilla-pizza, mini-hamburger, scampi en Belgische kazen. Mmm... Voor het dessert hebben we geen gaatje meer, maar die zit veilig in de vriezer voor één van de komende dagen ;-)
We zien de hele avond de ene naar de andere zeil- & motorboot binnen komen en Robinson Crusoe gestrest over en weer lopen en elke boot proberen aan te pakken. Onze Captains steken hem meerdere malen een handje toe, want het waait serieus en de aanlegmanoeuvers lopen niet altijd even vlot en fijnloos... Altijd een fascinerend showspel! Iedereen zoekt een veilige haven/ligplaats voor de nacht met de voorspelde wind. Voor we in onze kooi kruipen, hebben we al meerdere malen 40kn en meer zien verschijnen op de windmeter. Er wordt serieus aan onze boten getrokken en geduwd. We vallen al schokkend in slaap.

Ría de Arosa, baai Santa Uxía de Ribeira-A Pabrado Caramiñal(ESP)

Vrijdag, 7 augustus '15

De kuit van the Captain valt mee, buiten een beetje stijf en het stappen wat langzamer gaat. We varen een baai verder, slechts 4NM. Na een uurtje zeilen, lees dobberen, gaat de motor aan: geen wind. Hoe kan dat nu, er wordt tot 30kn wind voorspelt voor vanavond. Een ankerplekje voor het strand is aanlokkelijker dan aan de steiger te liggen in de haven, maar we kiezen toch voor het laatste. En we zien Robinson Crusoe op de steiger wandelen, als we Ikiro aanpakken. Of is het de kerstman? Neen, het is de havenmeester ;-) Bijzonder figuur en heel zenuwachtig...
Caramiñal is een leuke stad en het is hier een heel weekend feestmarkt, soort braderij, met kraampjes op een plein. Kanonschoten klinken de hele dag door.
In de vroege avond neemt de wind al toe en we horen hem gieren in de zalingen van de boten en vallen tegen masten slaan. Toch een bekend en heerlijk gezang... Voor we gaan slapen verschijnt er al de voorspelde 30kn wind op onze windmeter, maar we liggen redelijk rustig hier in de haven.