zondag 27 september 2015

Ilha Culatra, Culatra(PT) 2, Algarve

Zaterdag, 26 september '15

In de voormiddag houden we ons bezig met opruimen en het plaatsen van de "Walder"(is een katrol-systeem om een klapgijp te voorkomen). In de namiddag worden we opgepikt door Christel & Andy en nemen we terug de overzet naar Olhão. Het is zo mooi en rustig hier op de Río Formosa. Enkel taxi- & visser-boten sjezen langs onze dames en ankers tussendoor.
De overzet vaart eerst naar 'Farol', op het andere punt van het eiland Culatra, waar de vuurtoren staat, die je ziet als je 'Ría Formosa' invaart, en dan pas naar Olhão. Hierdoor duurt de overzet dubbel zo lang als anders. Een uur later komen we pas aan en het is haasten om de nodige aankopen te vinden en te kopen, want we hebben hiervoor  maar twee uur tijd, alvorens de volgende en tevens de laatste overzet terug te nemen naar Culatra. Gelukkig vinden we alles snel en is er nog tijd voor een terras-bezoekje.
In Culatra gaan we naar de hoofdstraat naar een restaurant om een vers visje te eten. Maar het is zaterdag en de keuze is beperkt, doordat er vandaag weinig vissers gevist hebben...tja het is niet voor iedereen elke dag weekend en het kan voor ons ook niet elke dag SUPER-zondag zijn ;-)
Toch zijn de gerechten heerlijk en sluiten we de dag af met een night-cap op Zensation! À Nossa! À sua saúde! Tjing tjing!

Ilha Culatra, Culatra(PT), Algarve

Vrijdag, 25 september '15

Na een coccoon-voormiddag, worden we opgehaald door dinghy-taxi-Ikiro en varen we naar het eiland, dat voornamelijk uit zand bestaat en als hoofdweg één tegel breed bevat! En het bevat wat huizen, bars, restaurants, kerk, schooltje en twee buurtwinkeltjes. Er rijden hier geen wagens, daardoor is het hier héél rustig. De tijd is hier stil blijven staan...
We nemen de overzet, een plaatselijke Flandria, naar de overkant, nml. naar het vissersstadje Olhão, waar we vorige week met mijn ouders geweest zijn. We zien de bordeaux-rode gebouwen van de vishallen staan vanop onze ankerplaats. Op de steiger naar de overzet, krijgen we een ere-haag van meeuwen, met als gevolg: een steiger vol verse meeuwen-poep, waardoor we al hinkend van de ene voet en droge plek, naar de andere springen!
De mensen van het eiland nemen vaak de overzet en gaan dan met hun winkeltrolley's naar de stad en de grote supermarkten  hun aankopen doen.
We zetten ons op een terrasje van een Pastelaria en the Captian geniet van een stuk 'Bolo de Bolacha', de overheerlijke Portugese 'gemetste koek', één van zijn lievelings-zondigende- gerechtjes ;-) 
In de viswinkel schaffen we ons een nieuwe visstok met molen, draad en kunstaas aan... hopelijk worden ze weer niet gepakt door meeuwen.
We slenteren wat rond en nemen de overzet terug naar Culatra. Onderweg zien we een ooievaar op één van de drooggevallen banken met gras zitten en een reiger. In Silves en Olhão hebben we al gigantische ooievaarsnesten op torens en schoorstenen gezien, maar een ooievaar hadden we nog niet kunnen spotten, tot nu...en dan heb ik mijn fototoestel niet bij :-(  De zandbanken bestaan hier allen uit zand, maar ook vele zien groen, het lijkt wél moeras, daardoor is het water ook niet zo zuiver en zien we veel grassprieten erin drijven. 
Bij aankomst zien we de Nederlandse zeilers van Hullu Poro & Blue Spirit zitten op het terras van het dorpscafé en we zetten ons erbij voor een gezellige babbel bij een drankje. Het is alweer donker(dit is al om 20u), wanneer onze Ikiro-vrienden ons afzetten op Zensation.

Albufeira & São Bartolomeu de Messines - Ilha Culatra, Culatra(PT), Algarve

Donderdag, 24 september '15

De wekker loopt al vroeg af en we maken ons klaar voor vertrek. We nemen afscheid van Heidi, maar speken af om elkaar één van de komende dagen nog ergens aan de kust te treffen.
Met de koffers vol bagage en zonnepanelen vertrekken we en volgen we Louis naar de luchthaven van Faro. Daar staan we dan bij de check-in en dringt het afscheid nemen zich aan... Het is raar en emotioneel om je ouders te zien gaan en jezelf achterblijft :(
Maar we hebben samen een fijne week gehad en genoten van het prachtige mooie Portugal en Algarve en van elkaar. Mooie foto's en momenten herinneren ons aan deze leuke vakantie!
We hebben heerlijk gelogeerd in de B&B en zijn in de watten gelegd en verwend door de fantastische gastvrouw & gastheer, Heidi & Louis. We zijn er niks te kort gekomen en voelde ons er meteen thuis. B&B 'Casa Dois Mastros' is echt TOP en een bezoek waard! Hier komen we zeker nog terug! Een aanrader:

http://www.casadoismastros.com

Louis brengt ons naar Zensation en we brengen onze bagage en de zonnepanelen van Ikiro naar onze boot. Omdat ons zonnepaneel verkeerd is en moet teruggestuurd worden via de post, gaan we met z'n drie ontbijten in afwachting tot de post open gaat. En dus brengt Louis ons naar een warme bakker waar we tussen véél lekkers kunnen kiezen.
Bij de post gaat het afleveren en terugsturen vlotter dan gedacht. We worden teruggebracht naar de haven van Albufeira en spreken af met Louis voor één van de volgende dagen.
We maken Zensation zeilklaar en zetten koers naar het oosten, richting Faro, naar het eiland 'Ilha Culatra'. De wind is vlagerig en we moeten opkruisen. Vislijnen worden uitgegooid, maar de meeuwen gunnen ons geen visvangst en proberen steeds weer opnieuw ons nu kunstaas te pakken, waardoor we het opgeven en de vislijnen weer binnenhalen, want willen niet nog eens een meeuw vangen of aas kwijtraken!
Het eiland Culatra ligt in het 'Parque Natural da Ria Formosa'. Dit natuurpark ligt grotendeels in zee en heeft een lengte van 60km dat bestaat uit zandbanken, zoutpannen, duinen, kanalen, lagunes en eilanden. Het natuurpark is een echt vogelparadijs en is rijk aan schaal-& schelpdieren en vormt een belangrijk paaigebied voor vissen. Er is een vissershaventje aan het eiland dat vol kleine vissersboten ligt. En op de rivier is het uitkijken naar de talrijke visboeien.
Het is bijna donker als we de vuurtoren en rivieringang naderen. Voor het eiland Culatra, aan de stad/dorp Culatra, liggen veel zeiljachten voor anker, alsook onze Ikiro-vrienden. We varen nog even langs om dag te zeggen en droppen even later in het maanlicht ons anker. 
We zijn moe en kruipen in onze kooi. Toch weer fijn om dobberend in slaap te vallen ;-)

Albufeira & São Bartolomeu de Messines, Algarve(PT) 7

Woensdag, 23 september '15

Iedereen slaapt wat langer, ook de honden, vooral die van de buurt, die anders al vroeg van zich laten horen! 
We beginnen de dag met een frisse duik in het zwembad. Heerlijk om zo de dag te starten, hier is het water warm genoeg, dat missen we nog rondom Zensation, maar dat gaat nog wél komen. Nog honderden mijlen varen en geduld hebben!
We ontbijten met zijn allen en krijgen extra gebakken zwarte pensen met gekarameliseerde  appeltjes...yammie. Het is alweer een zonnige morgen en we blijven extra lang aan de ontbijttafel zitten en wisselen foto's uit van de vorige avond. Dan is het tijd om afscheid te nemen van Nathalie en Bruno, die verder de Algarve intrekken.
Wij volgen het road-book met foto-pijl naar Alte, waar een meertje is. Dit is een fijne stop en in de schaduw staan talrijke stenen picknicktafels. En aan de andere kant staan tribunes, hier worden feesten en bedevaarten georganiseerd.
We nemen een volgende route uit het boek, dat ons naar het stuwmeer brengt tussen Alte en Silves. De kleuren van het water en de erosie-afzetting op de heuvelflanken ogen schitterend. We rijden verder op zoek naar een bar en komen bij een Bruggeling terecht, die al 26jaar in Portugal woont en de bar/restaurant uitbaat. Hij raad ons aan om door te rijden naar Silves, ooit de Moorse hoofdstad van de Algarve.
Steile, smalle kronkelende straatjes met gladde klinkers brengen ons tot aan het kasteel van Silves. In de schaduw van het kasteel is het heerlijk vertoeven en genieten we van een ijsje en een mooi uitzicht.
We keren terug naar de B&B voor de laatste avond. De zonnepanelen zijn geleverd en worden al in de auto gezet. Die van ons is heeft de verkeerde afmetingen...dat wordt nog even mailen en op zoek gaan naar andere. 
Valiezen worden weer gepakt, want morgenvroeg keren mijn ouders weer huiswaarts en wij naar ons drijvend huisje, Zensation...
:-(


Albufeira & São Bartolomeu de Messines, Algarve(PT) 6

Dinsdag, 22 september '15

We ontwaken in de B&B. We hebben goed geslapen. Het uitzicht over het landschap is hier prachtig, je kan tot aan de Oceaan zien. we zien ook boomgaarden met sinaasappelbomen.
Het rijkelijk gevulde ontbijtbuffet staat op ons te wachten en op de mooi gedekte tafel staat vers geperst appelsiensap. De gastvrouw en gastheer, Heidi & Louis zorgen dat we niks te kort komen. Een pannetje met spek en eieren komt ook nog als extra op tafel en als toetje is er de plaatselijke Portugese specialiteit: 'Pastel de Nata'( bladerdeeg met vulling, recept is geheim!) Er is zoveel lekkers en zoveel keuze...te véél om van alles te proeven en ons buikje mee te vullen. we maken ook kennis met de andere twee B&B gasten, Nathalie&Bruno.
We moeten direct na het ontbijt doorrijden, want the Captain heeft een afspraak bij de fysiotherapeut in Albufeira. Hij zet ons met z'n drieën af aan een wat winkels, zodat we wat kunnen rondsnuisteren, terwijl hij behandeld wordt. 
We lopen door de twee mega-Chinese supermarkten, die van schoenen, kledij, gereedschap, huishoud- en verzorgingsgerief tot alles wat je je maar kan bedenken hebben. Hier zijn we wél even zoet. 
The Captain komt terug en zijn rug voelt al véél beter aan. Hij moet wél dagelijks zijn oefeningen blijven doen...en daar zal ik op toekijken!
We gaan nog even de drankenhandel binnen en stoppen de koffer vol. Dit is het zwaarste om steeds mee naar de boot te sjouwen. Met de auto is dat nu praktischer, dus maken we daar gebruik van.
We zetten koers naar Villamoura en de gps blijft uit ;-) De laan met verscheidene hotels, golfcourts en rijen palmbomen geeft een 'Florida/Miami-gevoel'. Het oogt prachtig en het leidt ons naar de gigantische haven van 'Villamoura'. Hier liggen mega-jachten, voornamelijk motorboten. Rondom de haven staan hoge, moderne flatgebouwen, met onderaan horeca- en winkel-zaken en terrassen. Het is hier drukker dan in de haven van Albufeira. We slenteren wat rond en genieten van enkele terrasjes. We zien ook de winkel 'CR7' van de voetballer Christiano Ronaldo, die bij Real Madrid speelt. Ja, het is hier niet allemaal voor onze portemonnee ;-)
We keren terug naar de B&B en de weg leidt ons alweer door het prachtige landschap en natuur van de Algarve. We zien veel appelsien-, kurk-, amandel-, vijgen- en granaatappelbomen, knappe huizen/villa's met hun mooie handgemaakte schoorsteentorentjes en gekalkte witte muren, soms in het oker of rood-oranje. In de straat van de B&B komen we de schapenboer met krullen weer tegen met zijn schapen. We zien hem dagelijks zijn schapen hoeden en we groeten elkaar telkens weer.
De twee trouwe viervoeters: Bundo & Pantouffa verwelkomen ons steeds hartelijk. Het zijn schatten en Bundo is de grootste flodderaar van de twee. Vanavond is het BBQ in de B&B en we maken ons snel klaar voor de feestelijke avond.
De tafel is alweer mooi gedekt en we klinken met een lekkere aperitief van 't huis! Heidi heeft er nog wat lekkere aperitiefhapjes bij voorzien. Louis stookt de kolen heet en de zalm in papiotte wordt rozé gebakken. Mmm...een heerlijke starter. Daarna is er nog keuze in verschillende soorten vlees en kip en groenten. Het is zalig buiten en de sfeer zit er goed in. Ik heb vooraf met iedereen besproken dat we Louis vanavond zover moeten krijgen dat hij voor ons gitaar speelt( dit heeft hij al lang niet meer gedaan). Zijn  wijnglas wordt steeds volgeschonken met rode wijn en om de beurt zegt iemand wél iets over de gitaar... Het dessert is voor duimen en vingers af te likken en onze buikjes zij goed gevuld! 
En dan is het zover...Louis zijn gitaar komt te voorschijn en de snaren worden gestemt. Al snel ontpoppen we ons in het beste kattengejank-koor van de B&B en m.b.v. lyrics/teksten op de IPad proberen we leuke nummertjes te brengen ;-) 
Met nog een portugese night-cap, sluiten we een fantastische avond af en kruipen we in bed. Morgenvroeg wordt het ontbijt wat later geserveerd ;-)

Albufeira & São Bartolomeu de Messines, Algarve(PT) 5

Maandag, 21 september '15

Onze nieuwe aanwinst is opgeladen en mag zich meteen bewijzen! Gaten worden geboord en zonnepanelen verlegd. Apo & -hapjes en tussendoortjes worden bereid en Zensation wordt klaargemaakt voor een zeiltochtje.
Na de middag arriveren onze crew: Heidi & Louis Mast en Gaby(Heidi's moeder) en mijn ouders. Het is alweer schitterend weer en er staat een klein zuchtje, dat voor verkoeling zorgt en ons onder zeil voortbeweegt. Het is fijn om weer te varen en onze nieuwe bemanning geniet er ook van. 
We varen richting het westen, naar Benagil, daar zijn ook grotten en inhammen in de grillige rotswanden aan de kust, waar je met een bijboot kan doorvaren. 
We varen verder de Oceaan op, om de kans op dolfijnen te vergroten. We moeten opkruisen om de westelijke richting te kunnen uitgaan. Een andere zeilboot doet hetzelfde en het wordt al snel een race en het kruisen op enkele meters van elkaar maakt het spannend...halen we het of niet...geven zij of wij voorrang of is het niet nodig. Dit levert een leuk filmpje en foto's op. En sommige bemanningsleden denken dat we een aanvaring gaan maken, maar het verloopt goed en naderen als eerste Benagil.
Aan Benagil liggen al enkele grotere excursieboten voor anker en vele kleine bootjes zijn talrijk aanwezig. Aan de excursie-verkooppunten worden van de grotten prachtige foto's getoond, van een krater/gat bovenaan in de grot en enkele onderaan en dit alles genomen van in de grot, op het strand... Heidi & Louis hebben deze excursie reeds gedaan, maar nog niet die bewuste foto kunnen nemen, omdat je hiervoor op het strand moet staan en slechts zelden maakt één van de talrijke excursieboten deze stop. Dus willen we dit zelf met ons Dinghietje wél eens proberen. 
We gooien ons anker uit en tuigen ons Dinghietje op. Gaby, Louis en mijn moeder blijven aan boord. The Captain, Heidi, mijn vader en ikzelf varen uit met ons Dinghietje. Welke grot/inham is het? Eerst varen we naar de rechter kant en varen mooie inhammen en grotten in en uit en zien de 'olifant'(rotsformatie die daarop lijkt), maar nog niet de bewuste grot. Dan maar de andere kant op richting Zensation en strand. Er staat wél wat deining en ook de talrijke boten in de buurt zorgen voor golven. Hopelijk is de resterende crew aan boord nog ok en zien ze nog niet groen van al dat geschommel...
Dan vinden we de grot, met alle ogen turend naar onder water liggende rotsen, manoeuvreerd the Captain ons Dinghietje dichterbij het strand in de grot en maken we een perfecte 'wet-landing'. Het zicht is prachtig en we maken de ene foto en filmpje na het ander. Wauw! Dit is een schitterend natuurverschijnsel.
Het vertrek is minder makkelijk, doordat er een heuse branding binnenrolt door de twee openingen en er ook nog eens rotsen onder water liggen. Strategieën worden bedacht en besproken en de eerste poging mislukt. 100de liters water rollen in ons Dinghietje en we zijn alle vier tot bovenaan nat. We lachen en we gieren. Dit wordt een moeilijke opdracht. Nog even wachten en kijken hoe de golfpatronen lopen en veranderen. Nog maar eens een proberen en voilà, we zijn weg... We zijn blij met de prachtige foto's en hebben plezier om ons 'natte-avontuur'. 
We naderen Zensation en een crew-lid is net zeeziek geworden. Zo snel als we kunnen tuigen we ons  Dinghietje af en halen het anker op, om het zo comfortabeler te maken en koers te zetten naar de haven van Albufeira.
Wanneer we weer afmeren is iedereen ok en tevreden over de fijne zeildag. Alleen jammer van de dolfijnen die niet langsgekomen zijn en de zieke, maar die is er weer helemaal bovenop. 
We frissen ons op en maken ons klaar voor het diner in de stad. We trekken met z'n allen naar de oude stad, naar een restaurant dat Heidi&Louis goed kennen en genieten van het lekkers.
Daarna rijden we met de twee wagens naar de B&B, waar we nog een night-cap drinken en afscheid nemen van Gaby, die morgenvroeg(binnen enkele uren) weer naar huis vliegt :-(