zaterdag 16 april 2016

USVI's, St. Thomas, Charlotte Amalie 2(Caraïben)

Donderdag, 14 april '16

Al dagen zijn de gevoelstemperaturen nog tropischer hoger en de vochtige zwoele warmte voelen drukkend heet aan, doordat er weinig of geen wind is. Het regenwater-opvangzeil is al lang weer opgeborgen zonder een druppel op te leveren!
Toch wagen we ons aan de '99 steps'. Puffend en zwetend betreden we de trappen, die er trouwens meer dan 99 zijn, naar boven, richting het 'Blackbeard Castle'. Dit was in de 17de eeuw de verblijfplaats van de piraat Edward Teach, beter bekend als Blackbeard. Bij aankomst zijn alle poorten en hekken dicht. Door de spleten turen we om een blik proberen op te vangen van de restanten van het kasteel, nml. een toren met een groot beeld ervoor die Kapitein Zwartbaard voorstelt. Het is nu een hotel, maar normaal kan je de toren bezichtigen, behalve vandaag. Jammer, waarom zetten ze beneden niet even een bordje met de sluitingsdagen? Hebben we nu afgezien voor niks ?Neen, hoor, we krijgen hier gratis voor niks, een schitterend panoramisch uitzicht op de baai en onze dame, bovenop een gezonde exercise.
Hier boven zijn staan verschillende prachtige koloniale huizen van Spaanse of Deense architectuur.
Terug afdalen dan naar het Fort Christian, het oudste gebouw door de Denen gebouwd en waar nu het 'Virgin Island Museum' gevestigd is, dat met zijn bruin-bordeaux kleur en bouwstijl, ons naar Marrakech katapulteerd. Ook hier staan we voor gesloten deuren: 'gesloten wegens renovatie'! Gelukkig is de brandweerkazerne onder het fort gehuisvestigd, zo zien we toch nog iets van het fort ;-)
Ook de kabelbaan naar het panoramisch zicht op Flag Hill, Paradise Point is vandaag gesloten...
Is het omdat er vandaag slechts één cruiseschip in de stad ligt? Er rijden ook slechts enkele dure taxi-busjes rond en er is géén file vandaag... Tja, enkele duizenden mensen/toeristen minder vandaag en de monumenten en bevolking kan een dagje verlof nemen!
Het dagelijkse marktje is wél open en alle kraampjes zijn puilen uit met lokale producten, d.w.z.: t-shirts, petten, hoeden, tassen, bekers, glazen, enz...met 'St. Thomas' als opschrift. Leuk om door te slenteren, maar ze bieden allen hetzelfde aan, over héél de Caraïben en willen allen graag wat aan je verkopen. Tussen alle winkels zien we ook een bord staan met opschrift: 'Belgian Chocolate Factory'. The Captain is niet geïnteresseerd om hier veel dollars neer te tellen voor iets van zijn eigen land...het is nochtans chocolade! Is hij zoetekauw af?!
Met de 'one-dollar-safari'-bus rijen we richting het westen, naar Crown Bay. Hier nemen we een kijkje aan de haven en de aparte cruiseterminal, waar de enige cruiseboot van de dag ligt. Van ver zie ik een bekende vlag op het schip wapperen...zie ik dat goed?! Ja, het drijvende hotel komt uit Nederland, Veendam, het is de 'Holland America Line' die hier aan de kade ligt. De plaza bestaat uit winkels en winkels met juwelen en andere tax-free artikelen.
Dan maar naar de supermarkt en met onze handen en schouders beladen met boodschappen keren we met de bus weer naar ons Dinghietje.
Een tijdje later is het alweer zover, Twixx is klaar voor vertrek en vaart met haar bemanning reeds terug nr St. Maarten. Even knuffelen en zwaaien en afwachten waar we elkaar weer ergens in de Caraïben straks tegen komen of in Nederland of België tijdens ons bezoek daar... 'Goede Vaart, Brigitte & Rob en bedankt voor de leuke momenten samen.'
Al dinghieënd komen we toe in de Grande Marina en informeren of we morgen hier de watertank kunnen aanvullen en dat kan.
De volledige terminal en de Havensight Mall is gesloten, tja, het is hier stilletjes door de afwezigheid van cruiseschepen en de passagiers. Ooit, zes jaar geleden, hebben we hier reeds, als passagiers van zo'n schip, voet aan wal gezet. Maar nu dat we de twee Havensights en twee dokken hebben gezien, kunnen we het ons nog steeds niet herinneren, maar een portefeuille en strandtas met het logo van de 'Mountainbike Top en de naam St. Thomas erop, is het bewijs...in zes jaar kan er natuurlijk veel veranderen, hé...we zullen eens in onze foto's moeten grasduinen om het geheugen op te frissen ;-)
We stappen de Safari-bus op en rijden mee tot aan de Tutu Mall, een winkelcentrum een eindje van de stad, waar onder andere een Kmart is, een winkel waar je zowel een ruim assortiment food als non-food vindt. Hier schaffen we onszelf wat nieuw keukenmateriaal aan, dat aan vervanging toe was door veel gebruik en zout water.
Aan een honkbalveld in Frenchtown, kunnen we tijdens een snack supporteren voor de sportievelingen op het veld, alsook de plaatselijke dartsploegen die in de bar tegen elkaar strijden.