dinsdag 3 mei 2016

St. Martin, Marigot 5(Caraïben)

Zondag, 1 mei '16

Ook hier is het vandaag de 'Dag van de Arbeid' en dus een feestdag. Voor negen uur zitten we al in ons Dinghietje en varen we langs Sailaway om even afscheid te nemen. Zij maken zich klaar om richting de Azoren te varen en vertrekken misschien één van de dagen vanuit een andere baai.
Ons voertuig pikken we op van de parking aan de binnenhaven. Veerle & Jan hebben ons hun tweede auto uitgeleend. Kei tof om het eiland te gaan verkennen. Even een stop bij de bakker voor een baguette met van die lekkere crabsla te kopen en mee te nemen en 'off we go'.
Onze eerste stop is in het vissersdorp 'Grand Case', ook wel de eet-hoofdstad van het eiland genoemd. Op het strand, met zicht op de boten, verorberen we de heerlijke baguette. Even wat anders dan van de boot uitkijken op het strand tijdens onze meeste maaltijden. Aan de andere kant zien we Anguilla liggen. Het zicht is goed maar zonnestralen en blauwe lucht missen we om de kleuren, de uitzichten en foto's te laten blinken.
We wandelen het strand af langs de vele sfeervolle beachbars en restaurants en enkele hotelletjes en keren langs de weg terug. In een mooie cottage stijl beachbar drinken we een thee & koffie met zicht op enkele lokale specifieke bootjes.
De Tour gaat verder en hier en daar stoppen we, indien mogelijk of nemen een foto uit de wagen. Via 'Cul-de-Sac' rijden we langs de westkust en de daarvoor liggende eilandjes Tintamarre, Île Pinel en Caye Verte kunnen we zo bewonderen.
Plots merkt Geert een hele groep iguana's(hagedissen uit de familie leguanen of net andersom...Wikipedia is zelf in de war...in ieder geval een reptiel) op. Langs het zoutmeer zitten ze allen bij elkaar in alle formaten en de ene kleurrijk, de andere opgegaan in de omgeving, de ene akeliger of mooier dan de andere. Wouw! Onderweg komen we er nog tegen en een gevaarsdriehoek langs de weg waarschuwt ons op hun aanwezigheid...snelheid aanpassen. Overstekende geiten manen ons ook aan om op te letten en te stoppen, alsook hier en daar een loslopende hond.
Bij 'Baie de l'Embouchure' krijgen we een uniek uitzicht op de overgang van het zoutmeer 'Etang aux Poissons' en de baai, met de brekende golven over de ondieptes en koraalriffen. In 'Oyster Pond' zien we een haven die zich verschuilt achter een smalle natuurlijke ingang tussen uitstekende landpunten en een koraalrif.
Een bord met het opschrift: 'Welkom aan de Nederlandse kant' fungeert als grensovergang.
Philipsburg is ons grootste doel van de dag, want vandaag is er een heuse Carnavalsstoet. Er zijn jaarlijks twee grote evenementen in St. Maarten: de Heinekenregatta en Carnival. De eerste hebben we begin maart meegemaakt en de laatste wordt gevierd van midden april tot 5 mei. En nu we hier toch op het eiland zijn...
Langs de grote zoutvlakte van 'Great Salt Pond' met de vele pelikanen en andere vogels, parkeren we de wagen. We zijn ruim op tijd voor de parade de beruchte 'Front Street' gaat bereiken. Hiervan maken we gebruik om door de straten te flaneren en te lunchen met zicht op Grootbaai. De stad is anders nu dan de laatste keer dat we hier waren: geen cruiseschepen, weinig zeilboten voor anker, alle winkels, zelfs de taxfree- en de juwelenwinkels zijn gesloten.
In de verte horen we reeds bonkende muziek aankomen. Grote trucks/vrachtwagens met achterop twee verdiepingen die voorzien zijn mega-geluidsboxen waaruit de muziekklanken denderen worden vergezeld van DJ's en muzikanten met drumstels, elektrische gitaren en keyboards en enkele dansers en danseressen. De grond daverend onder onze voeten en we vibreren mee op de dooreen gemixte klanken en geluiden die ban de vele paradewagens komen en onze oren doen knarsen en teuten! Slechts één enkele wagen is gevuld met steelbands die op steeldrums/-pans slaan. Deze muziek heeft onze voorkeur. Achter alle wagens lopen prachtig geklede mannen en vrouwen in niemendal-kostuumpjes 'à la Carnaval de Rio, Brazil' met prachtige, grote, kleurrijke veren/pluimenwaaiers op hun rug die hoog boven hun hoofd zwieren. Hun gelaat en lichaam is kunstig versierd met grime en bodypaint en glitters. Zonder moeite bewegen hun heupen op de tonen van de muziek. Van de moment dat ze je fototoestel zien nemen ze een pose aan en tonen hun breedste glimlach. Deelnemers in alle maten, vormen en kleuren tonen zich van hun beste en mooiste kant. Zelfs de mannen met hun bier-buik showen, m.b.v. bodypaint, een prachtig six-pack ;-)
Elke wagen heeft grote reclamedoeken ophangen en promotiemateriaal zoals: sleutelhangers, petjes, waaiers, t-shirts, pruiken, enz... worden uitgedeeld. De merken: 'Presidente, Heineken, Captain Morgan, Chippie(Euh, is dan het kledingmerk uit de jaren 80? Neen, het is hier een provider die 4G internet promoot...), enz... passeren de revue, het lijkt meer op een reclamestoet... De toeschouwers nemen de merchandising gretig aan. In tegenstelling tot de Carnaval in Martinique, is er niemand onder de kijklustigen verkleed en lopen er geen 'vuil janetten' in de stoet.
Na een tijdje hebben onze oren genoeg doorstaan en verlangen we naar de stilte. Voor de parking staan ondertussen nadaars en een massa wachtende toeschouwers op de aankomende parade. We kunnen nog net voor de doortocht van de eerste wagen de parking af! Ondertussen is het bijna 16u en de eerste regendruppels hebben we reeds voelen vallen aan de wagen. Onderweg blijft het een beetje druppelen. We vervolgen onze eilandtour en voorbij het vliegveld lezen we: 'Bienvenue partie Française'.
Even later zijn we weer in Marigot en parkeren we de wagen. De lucht wordt donkerder en dreigt. Snel dinghieën we naar onze dame en zijn komen nog net droog toe voor de hemel de sluizen opent!
Wat een leuke dag en prachtig eiland. We krijgen steeds meer sympathie voor St. Martin of is het St. Maarten? Zeggen we nu Bonjour, Hello of Goede dag? Betalen we nu met euro's of dollars? Dit maakt het soms verwarrend en de twee valuta's doen ons danken aan de overgang die we ooit meemaakten van de Belgische Frank naar Euro. Maar die verwarringen kunnen we wél aan...we zijn hier graag en als het effe kan en we de kans en tijd nog hebben, hopen ook nog even naar het hoogste punt van het eiland Pic Paradis te gaan en het tropisch regenwoud.
Ondertussen is het een Belgisch regenweertje en nestelen we ons op de bank om een Vlaams serietje te bekijken...

St. Martin, Marigot 4(Caraïben)

Zaterdag, 30 april '16

Een verse baguette met huisgemaakte krabsla: een heerlijk ontbijt bij een Franse bakker. Daarna trekken we door de stad. Marigot heeft leuke straten, pleintjes, winkels, marktje, terrasjes,... Voor ieder wat wils! Het is een mooie stad en we ontdekken elke dag een ander stukje en vinden het meer en meer een leuke plek.
Ingrid & Rinus van SY Thorang-La verschijnen toevallig op hetzelfde terras en we zetten enkele stoelen bij, zodat we weer gezellig kunnen kletsen.
Nog snel enkele boodschappen doen bij de grote, nette 'U' supermarkt met een ruim aanbod, waar we op de Sailaway-crew lopen. De klok tikt verder en we moeten ons haasten want we hebben een borrel om 17u met onze Nederlandse/Belgische buren Gerda & Anton van SY Divine. Omdat ze problemen hebben met de alternator is de borrel van lokatie verzet en zo maak ik alles in gereedheid om ze te ontvangen. Hun werken lopen uit en ondertussen vallen er druppels. De regen houdt aan en we moeten binnen kruipen, waar het broeierig warm is. Een beetje later arriveren ze en is hun probleem opgelost. Daar klinken we op.
Ze wonen al vele jaren in Belgisch Limburg en zijn reeds tien jaar onderweg. Prachtige verhalen en tips passeren de revue en de avond is snel te kort...