maandag 18 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 5

Dag 5_ Dinsdag, 19 Januari 16  ' 20:00  UTC -1
Afgelegde afstand : 173NM 
Gemiddelde snelheid : 7,2Kn
Knopen wind : 15-20 Kn. NO
Positie : 20°35'N   026°51'W
Koers  : 262°

Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 2007NM


Na het lekkere kippetje, wordt de afwas verdeeld. Afwasser Geert heeft volle corvé, die heeft nooit last van zeeziekte, en Johan en ikzelf wisselen elkaar af bij het afdrogen en wegzetten, zodat we om beurten naar boven kunnen, om zeeziekte te voorkomen. Zo gaat het goed en blijven we ons goed voelen.

De mails komen binnen en er zijn er twee bij waar het water van in onze mond loopt en we goesting krijgen in een verse Brusselse wafel met slagroom! Gelukkig hebben we een goed alternatief hier voor: de zelfgebakken suikerwafels van de mamie. Ik bewaak ze en rantsoeneer hierop, zodat stop ik elke avond voor de start van de wacht drie wafels in een doos in de kuiptafel= 1p.p.p.n...tot ze op zijn.

De nacht verloopt voor iedereen rustig en goed en dag begint alweer met een stralend blauwe hemel en een warm zonnetje.

De zee is veel rustiger en er staat slechts een kleine deining. Avondeten en lunch worden, na het passeren van de afbakbroodjes, al voorbereid, uit voorzorg van een grotere en toenemende deining en wind.

Maar het tegendeel gebeurt en na de middag is het kiezen tussen vis vangen of sneller varen met SPI. We kiezen voor het laatste.

Selfie begint weer te kloppen en dus is het tijd om haar schroeven weer aan te draaien...nog iemand de schroevendraaier nodig?!

Naald en draad komen boven en ik doe wat herstelwerk.

Zo vliegt de dag alweer vooruit...

Net voor het afsluiten van de dagtrip en het aanvangen van het diner, gaat de vislijn. We trekken allen onze handschoenen aan. We draaien de genua in en zetten de motor aan en geven gas achteruit om te vertragen. The Captain lijnt zich aan en begint de lijn binnen te halen. Johan zit klaar met de haak en ik heb in mijn ene hand het visnet en in mijn andere een fles rum...neen, neen, ik zie het nog zitten...het is om het beestje te verdoven, met rum in zijn kieuwen te kappen. Ja, ik weet het...zonde van de rum! Maar 't is een goedkoop fleske en 't beestje mag toch een schone dood krijgen, hé!

Het gaat goed, de lijn staat serieus op spanning en mondjes maat haalt the Captain de lijn binnen, tot...ze weer slap hangt. Zwemt die nu mee of is ie er af? Het laatste is spijtig genoeg zo...

We bergen alles weer op en beginnen aan het avondeten :-(
Bloemkool (hadden een schoon dikke van meer dan twee kilo op de markt gekocht!) met bechamelsaus, hamburger en purée. Ni slecht en van het afklokken van de 24u dagtrip worden we al helemaal vrolijk. Toffe cijfers, hé die je bovenaan kan aflezen. Het gaat vooruit!



Groot nieuws! Een halfuurtje geleden terug beet en deze keer aan boord kunnen halen...derde keer goede keer!!!


 
 

Oversteek Atlantische Oceaan dag 4

Dag 4_ Maandag, 18 Januari 16  ' 16:18  UTC -1
Afgelegde afstand : 172NM
Gemiddelde snelheid : 6,2 Kn
Knopen wind : 15 Kn. NO
Positie : 21°19'N   23°52'W
Koers : 255°




Net voor het donker, gaat de vismolen...we lopen zeven knopen en proberen de snelheid er uit te krijgen, maar te laat...de vis is alweer gelost! Jammer!

De zon gaat onder en we krijgen een prachtige 'Hello' (lichtgevende cirkel die gevormd wordt door ijskristallen) te zien rond de maan.

De nachtwachten verlopen rustig, alleen wordt Johan vroeger afgelost, omdat ook hij zich nu koortsig voelt en keelpijn heeft...de beestjes laten ons niet los! Hij wordt nog net getrakteerd op een dolfijnenbezoek als troostprijs...

Wanneer ik wakker wordt staat er een hogere deining van meer dan twee meter, met stevige rollers die onder ons doorgaan. Bij het checken van alle groenten en fruit op hun rijping, zit ik net iets te lang met mijn hoofd in de bilge en moet even bekomen in de kuip. Pfff...en dan denk je dat je ingeslingerd bent! Ja, ja, zolang je maar je hoofd recht houdt zeker.

De rest van de dag verloopt sereen en de deining gaat op en af, maar de reisziekte-medicatie blijft nog steeds onaangeroerd. Zijn we dan toch ingeslingerd?!

Daar klinken we op met een Campari-orange. Tjing, tjing, op ons en de eerste 600mijl en dat we met z'n drie snel verlost worden van de ziektekiemen!
Het gebraden kippetje van de Lidl is de held van de dag...snel klaar en lekker, waardoor we niet te lang beneden moeten blijven en groen dreigen uit te slaan.