dinsdag 2 juni 2015

Lézardrieux(FR) - Tréguier(FR)

Maandag, 1 juni '15

Even na 8u is de navigatietafel ingepalmd door the Captain. Als hij van de bakker komt wil hij eerst naar de tanksteiger varen, een ander plek innemen om te liggen of doorvaren... Een kleine 20mijl verder naar het westen is er nog een rivier met een beschutte haven: Tréguier. Als we nu vertrekken, kunnen we op de rivier ontbijten en zijn voor dat de wind aantrekt op de bestemming zijn. Dus trossen los en een baguetje eten, terwijl we voorbij de mooie natuur langs de rivier varen. Alles oogt zoveel mooier als de zon schijnt!
Met de zon en een aangenaam windje wordt een prachtig tochtje en het wordt nog mooier als, we net voor we aan de rivier toekomen, worden begroet door 2 dolfijnen. Joepie! Hier zijn mijn lievelingsdieren. Één zwemt net voor de boeg van de zeilboot naast ons, met zen vin net boven water en voor de punt. Het lijkt wel of ie zich laat voortduwen. Dan zie ik nog één aan onze boot en al snel zoeken ze elkaar op en zorgen voor een mooi synchroon schouwspel. Prachtig! Men dag kan niet meer stuk!
De rivier zelf biedt ook mooie beelden op. Veel oestervelden, prachtige woningen op de heuvels en tussen de groene natuur. En dan ineens zie je de stad en de haven verschijnen. Hier willen wel enkele dagen vertoeven, terwijl de wind zijn blaasspel op ons loslaat, we liggen hier beschut en stevig vast aan een steiger.
We gaan op ontdekking in de stad en het is hier gezellig vertoeven en heel wat te zien. De Bretoense kust bevalt ons wél, zowel qua uitzicht als de bevolking, als streekgerechten. Alhoewel er de ene na de andere créperie en boulanger naast de andere is, heeft mijn zoetebekje zich nog niet laten gaan, of toch?! Neen, neen, enkel voor een likijsje zwicht hij. Naar eigen ervaring zegt hij dat de patisserie  er steeds lekkerder uitziet dan smaakt, dus past hij hiervoor. Nog effe wachten voor hij bij onze vriendin in't Boke iets kan gaan uitkiezen en opsmullen. Maar ondertussen staat er toch een leeg coupke voor hem... Ijsjes zijn overal lekker, hé, ook al hebben ze nergens zulke lekkere warme choladesaus als Louka die maakt ;-)
Nou, we zijn blij dat we vandaag nog naar hier gezeild zijn.

St. Malo(FR) - Lézardrieux(FR)

Zondag, 31 mei '15

Gisteren voor we weer de stad introkken, hebben we ons nog verlegd. Er wou een andere boot komen bijliggen, maar omdat we deze morgen reeds voor 6u naar de sluis moesten, hebben we even gewisseld: zij tegen de kademuur en wij tegen hen, zo kunnen ze rustig uitslapen, terwijl wij er al vroeg op uit trekken.
Gisterenavond zijn we eerst teruggekeerd naar een heel apart café. We waren er vrijdagavond reeds binnengestapt, maar toen gingen ze net sluiten. Het hangt vol met poppetjes, circusattributen, poppenkastpoppen en -decors, enz... Zelfs aan de toog kan je op een schommel gaan zitten of aan ringen hangen. Je komt ogen te kort! Ongelooflijk! En ze schenken er Affligem ;-)
Daarna hebben we over heel de stadsomwalling gewandeld, wat een mooi zicht op de rest van de stad, beach en haven oplevert. Een mooie afsluiter van St. Malo.
Om iets over 5u gooien we los en roepen de sluis op. Het regent en het is nog donker. We sluiten alles af en dan valt onze euro...vrijdag toen we toekwamen in St. Malo, waren ons proper beddengoed nat! Neen, neen, ik had ze daarvoor in de droogkast gedroogd... Één van de luiken van onze kajuit sloot blijkbaar niet goed af en we hadden wél wat water over de boeg heen gekregen. En omdat het wat begon te zeveren buiten toen ik het beddengoed ging ophangen buiten, moesten we het binnen met de webasto(verwarming) proberen droog te krijgen, waardoor we ook meteen ontdooid geraakten ;-) Maar we waren dit even snel vergeten, daarom dat we nu voor de sluis nog even de afsluiting van het luik bijschroeven en te beddengoed opzij leggen, zodat we de matras kunnen beschermen met een zeildoek en handdoeken, hopelijk hebben we zo straks een droog bedje bij aankomst. En anders ja,... Hi, hi, hi...
Ook voor de apenvuisten in de sluis zijn we deze keer voorbereid. Maar, als we de sluis invaren is het hoogwater, dus geen hulplijn met apenvuisten van de stewards, ze nemen gewoon onze landvasten aan en beleggen ze zo op de grote bolders op de wal.
De tocht is hard: regen, regen, even droog, regen, regen,... Goed en minutieus navigeren tussen de vele rotsblokken. The Captain houdt stand, ik leg me op de zetel onder een fleecheslaapzak en soes nog wat tot we bijna aan de aanloop van de rivier komen. De ene rotsformatie na de andere passeren we en het zicht is matig door de miezerende regenval. Een aantal rotsen zijn rijk begroeid, andere dor. Ik waan me in Vietnam, ook al ben ik daar nog niet geweest...
De rivier is enkele mijlen lang tot aan de haven en wanneer we afmeren stopt het met regenen. We kunnen ook straks bij hoog water naar het ander stuk van de haven, over de drempel, varen en een ligplaats nemen. Dit geeft wel een bijzonder zicht bij laag water: dan lijkt het of je in een zwembad ligt. Maar dan kan je niet vertrekken wanneer je wil, dus besluiten we op deze plek in de haven te blijven liggen. Meteen trekt the Captain droge kleren aan en gaat hij naar het havenkantoor en opzoek naar een bakker. Maar ja het is zondag, net na de middag, geen bakker meer openen krijg ik door via sms. Ja, ook al noteer je de dag dagelijks in het logboek, toch vergeet je snel welke dag het is. Dus snel de oven aan en onze Zensation wordt de brood-afbak-bakkerij. Ondertussen hoor ik de regen tikken op de luiken... Geert komt doorweekt weer aan boord. Dat verdient een Jagertee als opwarmertje en voor de 3de keer droge kleding ;-)
Na het eten vangen we een uiltje. We zitten lekker warm en droog binnen met de webasto aan. Even later klaart het op, tijd om de buurt de verkennen en WiFi te gaan zoeken in het clubhuis bij een drankje. Op zondag is de keuken van het clubhuis gesloten, waardoor we even later opzoek gaan in het dorp naar iets lekkers. Na een stevige wandeling langs het pittoreske dorpje met mooie uitzichten op de rivier, maar weinig leven of eetgelegenheden, wordt de Zensation combuis geopend voor lekkers.
De planning en het weer voor de komende dagen wordt uitgebreid bestudeerd en besproken. Blijven we hier de komende dagen of niet. Vanaf morgenmiddag voorspellen ze veel wind tot en met dinsdagnacht. We besluiten te blijven tot woensdag.