woensdag 9 oktober 2019

Oversteek: Fiji, Musket Cove - Nieuw-Zeeland, ‘Bay of Islands’_Opua

Dag 7: Dinsdag, 8 oktober ‘19, 16u - Woensdag, 9 oktober ‘19, 16u - 17u15 (UTC Fiji +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 175NM LOG
Gemiddelde snelheid: 7,29kn
Gemiddelde knopen wind: 12-5kn
Positie: 35°16’86S 174°07’36E

Totaal trip:
Resultaten na 169,5u (=7 dagen + 1,5u)
Afgelegde afstand: 1160NM
Gemiddelde snelheid: 6,84kn

We hebben nog maar net afgeklokt als we worden opgeschrikt door een plons en een blazend geluid... een walvis! Hij/zij is op aanvaringskoers. Snel passen we onze koers aan. Achter ons zien we een grote vlek vlak water= waar de walvis is ondergegaan. Naast ons nog een vlek en plots nog een kronkelende vin...🐋🐳🐋  Met hoeveel zijn ze? Waar zijn ze? Onze twee paar ogen turen alle kanten uit. Nog even en de zon gaat onder. Prachtig om ze bij ons te hebben, maar we willen ze niet raken... ze komen niet meer boven, of althans niet in ons gezichtsveld. 
De zon gaat onder en een stukje tonijn wordt geserveerd.
De wind is wisselvallig tijdens de nacht, regelmatig moet er geanticipeerd worden met de  zeilen & koers. De golven zijn klein en de zee is mild. 
Tegen de ochtend neemt de wind weer wat toe. Het laatste fruit wordt gemixt, pannenkoekenbeslag wordt gemaakt en opgebakken, wat gesmaakt wordt door the Captain 🥞. Een appel-/ananascake staat in de oven. Alle verse ingrediënten worden verwerkt of verorberd.
In de namiddag valt de wind bijna volledig weg. 12 mijl uit de kust moeten we verplicht ons aanmelden bij ‘Maritime Radio’, die verwittigen de douane van onze komst.
We zien land en kunnen connectie maken met een NZ-simkaart, die we reeds vorige keer gekocht hebben. Waar zijn alle schepen? Gisterenmiddag zagen we een cruiseschip passeren. Nu zien we enkele vissers, De laatste drie uur motoren we. De bergen en het groen lonken. We zijn er bijna. We varen de ‘Bay of Islands’ binnen. Honderden zeilboten hangen aan een meerboei, het ademt zeilen... we zien enkele zeilen, de wekelijkse zeilwedstrijd van de Opua yachtclub is aan de gang. We herkennen er enkele van!
De klok wordt verder gedraaid, aangezien vorig weekend Nieuw-Zeeland is overgeschakeld op ‘licht-besparende-tijd’ (een andere benaming voor ‘zomertijd’). Het is 17u15 (Fiji tijd), 18u15 lokale tijd als we onze dame afmeren aan het Q-dok. Quarantaine stijger, om in te klaren. Dit zal voor morgen zijn, aangezien de werkdag erop zit.
Geen probleem, we zijn voorzien, of misschien zelfs een beetje bewust na de werkuren toegekomen, aangezien het ‘aankomst-menu’ al vastlag en we niet wilden dat ze dit van ons afnamen, omdat verse groenten/fruit worden afgenomen door biosecurity.
De fles bubbels 🍾🥂gaan open en even later een extraatje voor the Captain: een flesje Belgische DUVEL 🍺.
De aardappelen worden geschild, gesneden en voorgebakken. Enige tijd later krijgen de sneetjes een tweede bakbeurt. De tonijn gaat even in de pan en wordt ‘froid/choid’, rozé geserveerd met Belgische frietjes à la Zensation (van Fijische patatjes). Het smaakt verrukkelijk 😋
De vermoeidheid, drank en euforie slaan toe... ‘we zijn er!’
Welcome back in New Zealand 🇳🇿

Het was een pittige tocht, vooral de start was heftig en we hebben nog geprobeerd om terug te keren... De eerste twee dagen waren heftig en al dat water dat er over kwam maakte het zwaar. Dag drie begonnen de natuurelementen gemoedelijker te worden. Vanaf dag 4 was het champagne-zeilen, volgens the Captain. We leefden wél bijna constant onder een hoek 15°, wat toch wél wat van het lichaam vergt bij elke handeling & beweging.

Nu genieten van een horizontaal bedje...
Sweet dreams
En bedankt iedereen voor jullie morale steun via de satelliettelefoon en extra dank aan onze weer-/routebegeleider Bruce vanuit Kiwi-land & aan Gunter voor het verzorgen van de blog 😘