maandag 18 april 2016

USVI's, Water Island, Honeymoon Bay(Caraïben)

Zaterdag, 16 april '16

Het water lonkt en de onderwaterwereld is hier weer prachtig! Een groot wrak, veel koraal(bijna over de hele baai), honderden vissen waarvan weer enkele nieuwe soorten, een sierlijke zwemmende schildpad en een zandhaai die zich schuw verstopt onder een rots...zo hebben we ze graag, timide en verstoppen, ver weg van ons. Onze ogen achter de duikbril krijgen weer een waardevol rijkelijk leven te bewonderen en speuren de bodem af. Het lijkt wél een onderwater sprookjeswereld, waar de vissen koraalkastelen hebben waar ze in wonen en in- en uitzwemmen door verschillende openingen...wonderlijk. De schildpad is zo dichtbij dat we hem bijna kunnen aanraken, maar ongestoord verder zwemt!
We zouden enorme MB aan foto's en filmpjes kunnen nemen van deze magische momenten, maar het zou nooit hetzelfde zijn als dat je het beleefd!
The Captain duikt een prachtige schelp of dergelijks op. Het heeft de vorm van een schub uit een schildpad z'n schild, met daarin een bloem uit schelpen ofzo. Nooit eerder gezien, een uniek iets, althans dat denken we.
Even een ruststop in de beachbar. Zaterdag, dus vele locals die ven langskomen met hun boten en de drijvende bar in het water vullen met zichzelf en hun drankjes. Zelfs een hond loopt op de drankjestoog rond, hi, hi, geweldig. Een aangespoelde zeemeermin ligt haar staartvin nat te spoelen aan het strand. Neen, we heen nog geen alcohol gedronken! Dit is echt waar!
Tijd om de feestbende en leuke bar te verlaten en weer het water in te duiken. De andere kant van de baai heeft ook weer prachtige dingen te bieden en een pijlstaartrog dwarrelde over de bodem. We denken altijd dat het een anker is die op de bodem ligt, tot we de ankerbladen, zijn vleugels zien op en neer bewegen.
Om het zicht te verbeteren, wordt het tijd dat kapsalon Zensation haar deuren opent en de bles van the Captain kortwiekt ;-)
Ondertussen lijken we zwemvliezen tussen onze tenen te kweken en kijken we al uit naar onze volgende snorkeltocht.
Liefde is...samen hand in hand door Snorkelland zwemmen :-* <3

USVI's, St. Thomas, Charlotte Amalie - Water Island, Honeymoon Beach(Caraïben)

Vrijdag, 15 april '16

Elke dag wordt op de radiozender 'Pirate', na het nieuws, gemeld welke cruiseboten die dag aanwezig zijn in St. Thomas, van waar ze komen, in welke haven ze liggen en hoe laat ze weer uitvaren en naar waar. Om 17u verlaten ze meestal alweer het eiland. Ondertussen kunnen de passagiers even aan land en op verkenning gaan, shoppen of een excursie beleven, bvb.: een bootexcursie.
Wanneer we naar de tanksteiger in de haven Grande varen, liggen de verschillende excursieboten reeds te dobberen voor het cruiseschip en voor onze voeten. Terwijl we water tanken en benzine en wachten tot de dieselpomp werkt, zodat we die ook kunnen tanken, zien we de groepjes passagiers op de verschillende boten stappen: twee piratenboten, een catamaran, een glazenbodemboot, partyboot Kon Tiki, parachute- en speedboot. We zijn ze reeds allen hier of daar in een baai tegen gekomen. Bijna elke dag opnieuw...
Na een uur, hebben we genoeg gewacht en kan geen één van de ondertussen zes werknemers, diesel uit de pomp krijgen. We zullen wél ergens anders tanken. Ik krijg een lift met een golfkar, om in het kantoortje te gaan betalen. Wat een service ;-)
Wanneer ons anker weer ligt, gaan we op zoektocht naar een nieuwe boodschappentrolley en neem ik afscheid van onze koeltastrolley die we bij een vuilbak (toch één gevonden) achter laten... Als vervanging vinden we een opplooibare bolderkar! Redelijk groot van formaat, zowel in- als uitgeklapt. Al snel is deze gevuld met proviand, alsook Captain's favoriet: KitKat, hij is dus toch nog een chocoladeliefhebber en zoetekauw ;-)
Op motor varen we tussen de eilanden St. Thomas, Hassel & Water Island tussendoor. Hassel Island was niet altijd een eiland, pas in 1919 werd het stuk land van St. Thomas gescheiden door het uitbreken van cholera en gebrek aan water voor een haven en dus werd er gedregd. Het landtongetje werd vooral gebruikt als een verdedigingspunt. Hierdoor zijn er nog restanten van forten en kanonnen te zien, met behulp van fondsen proberen ze de ruïnes weer te restaureren en behoort het eiland tot het Virgin Island National Park. Dus in principe varen we nu even over land ;-)
Water Island is het kleinste en vierde belangrijkste eiland van de USVI's en is pas sinds 1996 aan de Amerikaanse Maagdeneilanden toegevoegd, tot dan werd het bestuurd door de Federale overheid. Het is de verborgen schat van de Maagdeneilanden. Door de aanwezige verse watermeren, was dit eiland in de 18de eeuw een populaire water-bunker stop voor lange afstandsschepen. Minder dan tweehonderd bewoners telt het eiland, er zijn geen verkeerslichten, winkels of benzinestations. De hoofdvoertuigen zijn dan ook golfkarretjes en dinghy's. Al snel valt ons anker in Honeymoon Bay, Water Island. Ja, je leest het goed: het 'huwelijks-/trouw-strand/baai'. Maar ook vandaag heeft the Captain om uitstel gevraagd om de trouwbelofte te hernieuwen... Dus doen we dat op een ander keertje over, zeker ;-)
Honeymoon Beach heeft een mooi palmenstrand met enkele hutjes en twee beachbars. Heerlijk om weer van de boot te springen in glashelder water, als verfrissing...eum, in 31°C warm water! Hi, hi, hi,... Maar het voelt fijn en proper. Dat gevoel hadden we in de baai van Charlotte Amalie niet, ook al zagen we er enkele schildpadden en koraalvissen zwemmen.
De Piratenboot ligt ook in de baai, maar verzamelt even later zijn passagiers weer aan boord en vaart weg. Het strand is bijna helemaal voor ons alleen. 'Dinghy's' is de beachbar waar we met ons eigenste Dinghietje landen. Hier spoten we flamingo's, maar spijtig genoeg zijn ze van plastiek ;-) Ontmoetingen en babbels met gestrande zeilers, de barmeiden en locals, waaronder zelfs een hangmat-eilandbewoner zorgen voor een interessante avond. Een muzikant zorgt voor een streepje muziek en leuke nummers. We blijven ook meteen plakken en begrijpen ook waarom andere hier reeds zes, zeven of x-aantal jaren geleden zijn blijven hangen! Gezellig en iedereen kent weer iedereen.
Zullen wij al beginnen met een extra daggetje...