dinsdag 26 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 12

Dag 12_ Dinsdag, 26 Januari 16  ' 20:00 UTC -2
Afgelegde afstand :165NM,waarvan 171NM dichter bij ons doel
Gemiddelde snelheid : 7,2Kn
Knopen wind : 15-25Kn
Positie : 14°39'N 044°11'W
Koers  : 270°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 980NM


Ja, we horen het jullie afvragen: 'Waarom worden die zeilen toch steeds veranderd?' We zouden kunnen zeggen dat he the Captain is die het nog steeds moeilijk heeft om van een schoot, touw of wat dan ook te blijven...moeilijk kan berusten in hoe de zeilen staan. Maar, dat is al een pak minder, naar zijn normen. Hij kan al enkele uren blijven zitten, slapen, of er afblijven ;-) Neen, het heeft vooral te maken met de weersvoorspellingen, aanwijzingen die we van onze wal-weerman krijgen, koers, comfort, enz... Of beter gezegd: we willen zonder brokken en sqauls zo snel en de meest kortste route/koers mogelijk, naar onze bestemming varen! En zo doende wordt er wat afgewisseld met koers, zeilen en standen van zeilen...sorry voor de niet zeilers voor deze uiteenzetting ;-) Zensation en wijzelf hebben ondertussen heel wat evenwichtsoefeningen te ondergaan, want we rollen en stompen over een woelige zee.

Effe wat grappigs... Ik ben reeds naar bed, als de mannen 's avonds nog een spartelende hulpeloze vliegende vis van 20cm op de zwemtrap, tussen de fenders, aantreffen!

Tijdens mijn wacht neemt de wind sterk toe, alsook de golven die dwars op Zensation inbeuken. Nu lijkt het echt wél een 'Volvo Ocean Race'. Soms denken we dat we in een attractie zitten. De ene keer in Bobbejaanland, dan weer in Walibi, of zelfs in de Efteling. Wanneer er wat oceaanleven bijkomt zouden we onszelf wél in Sea World wanen. Alleen ontbreken er nog enkele dieren... En dit alles gratis en voor niks ;-)

Als the Captain zijn nachtwacht begint, reven we het grootzeil voor meer comfort. Even later zit hij achter het stuurwiel en kan zich met moeite wakker houden. Plots krijgt hij een klap tegen zijn hoofd: een schampschot van een vliegende vis van 15cm! Hij is meteen weer wakker en z'n fleece stinkt. De schubben die ik 's morgens vind en de geur in z'n fleece, zijn het bewijs! Tja, we hebben er al veel over gelezen en gehoord van andere cruisers en ook wij blijven niet gespaard van die gekke visjes. Maar ik blijf toch zoveel mogelijk in mijn hoekje zitten aan de kajuitingang, achter de buiskap, daar kunnen ze me niet treffen ;-)

Onze Cherrenstef zijn wacht zit erop en kruipt in zijn hopeloos rollende kooi. The Captain en ik halen de kotterfok naar beneden en zetten enkel het voorzeil, zo kunnen we platter voor de wind varen en wordt het weer comfortabeler op onze dame.

De ijskast heeft het zwaar te verduren met de steeds hoger wordende temperatuur. We sluiten de linkse koelkast af, zodat ze 1/3de kleiner wordt. Hopelijk trekt ze het nog tot onze aankomst...vervanging zal na 13 jaar zeker niet abnormaal zijn.
Onze apo is extra speciaal vandaag, nog 1000mijl te varen tot onze bestemming! Reeds 2/3de achter de rug van de af te leggen afstand tot Martinique. We tellen af!



 
 

Oversteek Atlantische Oceaan dag 11

Dag 11_ Maandag, 25 Januari 16  ' 20:00 UTC -2
Afgelegde afstand : 156NM,waarvan 160NM dichter bij ons doel
Gemiddelde snelheid : 6,5Kn
Knopen wind : 15-20Kn ONO
Positie : 14°21'N 041°15'W
Koers  : 282°
Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique: 1151NM


Oeps, zijn we gisteren even te vermelden dat we reeds halfweg zijn...of waren...ondertussen alweer dichter bij onze bestemming gekomen. Zensation vindt 'melkmeisje'-varen best ok. Selfie daarentegen heeft het soms wat moeilijk om deze koers te besturen, zeker wanneer de bimini openstaat en deze haar qua wind in verwarring brengt. Maar, gelukkig is George er om haar dan te ondersteunen of het van haar over te nemen. Het zeewier speelt haar ook parten en meermaals per dag wordt er zeewier van Selfie's roer verwijderd met behulp van de pikhaak.

Vanacht hebben weer enkele vliegende visjes zich van richting vergist en zijn aan boord gevlogen. Eentje lag er zelfs onder de navigatietafel: onder een schoenzool blijven plakken ;-) Wat een viezigheid brengen die visjes mee, we hebben ons werk gehad om het plakkerige vissenslijm van de teak vloer en de trap af te krijgen.

Er zijn er nog die ondertussen het ruime sop hebben gekozen en verdronken zijn...de ziektekiemen. Durf ik met alle voorzichtigheid zeggen dat we de beestjes eindelijk uitgeroeid hebben?!

We genieten van het mooie weer, de oceaan en het varen. Vandaag hebben surfgolfjes voor een absoluut record gezorgd, nml. 14kn snelheid(hebben het niet kunnen vastleggen op de gevoelige plaat) haalde Zensation terwijl ze er af surfde. Fantastisch! Laat ze maar komen die golven!!! Spijtig genoeg zakt de wind regelmatig in en haalt dat onze gemiddelde snelheid naar beneden :-(

Plots worden we opgeschrikt door een scherp geluid...wat is dat? Wat piept er zo?Is het Selfie? Daar horen we het weer. Waar komt het vandaan? Twee prachtige witte vogels met een pijlvormige staart vliegen voorbij en laten hun scherp vogelgeluidje horen. Even later vliegen ze nog eens voorbij en nog eens. Onvoorstelbaar, meer dan 1000mijl van land en hier vliegen ze dan!

Net voor het afsluiten van deze zeildag en zonsondergang, breken we ons 'melkmeisje' af en zetten we de kotterfok en grootzeil aan bakboord. Nu is het alweer etenstijd. Wat schaft de pot?!