woensdag 30 september 2015

Ilha Culatra, Culatra(PT) 5, Algarve

Dinsdag, 29 september '15

De wind blaast weer behoorlijk en het water is wat wilder.
We starten de dag met wat poetsen en inox opblinken. Nog even mee gaan meten op Ikiro voor de bimini en zonnepanelen en dan weer naar het eiland om de overzetboot te nemen. We worden al goed nat van de golven, maar gelukkig is de zon er om ons te drogen ;-)
We hadden al best een tienritten-kaart kunnen gebruiken, als ze dit hadden en klantenkaarten van een aantal winkels in Olhão, die ons dagelijks weer zien verschijnen, maar dat hebben ze enkel in de supermarkten en laten die nu net geen bootmateriaal, gereeedschap of inox verkopen ;-)
Doordat de overzetboot slechts nog maar beperkt vaart, komen we steeds aan land, als het siësta is voor de speciaalzaken, waardoor we verplicht zijn om op ons dagelijks 'stam-terras' eerst wat te gaan drinken en te internetten. Goede gratis WiFi is wéér welkom, aangezien onze onbeperkte-WiFi-Simkaart verlopen is en er op het eiland géén WiFi is. Alleen jammer dat het tijdens de werkuren van onze familie en vrienden is en we dus zelden kunnen Skypen of Facetimen ;-) We checken mails en houden de shipping van onze zonnepanelen bij en bestuderen alle weerkaarten, om de overtocht naar Madeira voor te bereiden. We hebben een goed weerbeeld moeten laten gaan, omdat het eerste zonnepaneel verkeerd was :-( Voor 8 oktober ziet het weer en de wind er niet gunstig uit, dus wachten...
Met het Ikiro-lijstje stappen we naar de speciaalzaken en komen als muilezeltjes en een lange inoxe buis weer an de overzetboot. De 3m gaat zonder probleem mee met de overzet.  De wind is weer gaan liggen en de rivier is plat. De buis ligt op de vloer van de overzetboot, maar hoe gaat het verlopen in de dinghy? En gaan we onze dames bereiken voordat het gaat regenen? Er dreigen serieuse bloemkool-wolkenformaties boven ons en de bliksem zien we hier en daar flitsen. 
De buis steekt als een speer vooraan uit de dinghy en al het materiaal geraakt zonder problemen op Ikiro. We horen nog donder en zien nog enkele bliksemschichten, maar de wolken drijven voorbij.
Morgen is het weer klusdag ;-)

Ilha Culatra, Culatra(PT) 4, Algarve

Maandag, 28 september '15

Plots wordt ik wakker van mijn wekker... Ik druk op 'uitzetten' op mijn gsm en val terug in slaap... 20' later schiet ik wakker! Ah, ja, de 'bloedmaan'. Ik sta op en neem mijn fototoestellen mee naar buiten. Waar is de maan? Een prachtige sterrenhemel zie ik vanonder de bimini verschijnen, maar het is zoeken naar de maan. Ik kruip onder de bimini vandaan en zie dan de maan boven mij staan. Ik zie er niks speciaals aan en neem een foto...WIT! Een witte maan! Heuh!? Hier klopt iets niet! Ik ga naar binnen en zie dat ik twee uur te vroeg ben voor de optimale verschijning! Nou, effe verkeerd. Gsm staat nog op het Belgisch uur=één uur later dan hier. En i.p.v. dat ik een uur heb bijgeteld , heb ik één uur er afgetrokken, bij het zetten van mijn wekker. Tja, dan maar weer naar bed... Ik kan de slaap niet vatten en hoor de wind en stroming toenemen. Wanneer mijn wekker weer afloopt, ben ik nog wakker en ga meteen naar buiten. Brrr...het is frisjes geworden: het waait behoorlijk en er zijn golfjes. Meteen zie ik de maan, ze is kleiner dan enkele uren geleden en ik zie nog maar een klein wit streepje, de rest kleurt rood-bruin. Ik neem enkele foto's van dit prachtige natuurverschijnsel en kruip terug in onze kooi. The Captain is niet eens wakker geworden van de wekkers of wat dan ook....
's Morgens vraagt hij waarom ik hem niet heb wakker gemaakt ;-)
Er staat behoorlijk wat wind en windgolven. Zonnepanelen verder plaatsen bij Ikiro is geen optie. Maar in de namiddag wagen we ons met z'n vier toch met de dinghy naar de kant en bokst de bijboot tegen de golven in, met wat natte spetters tot gevolg. We nemen de overzetboot weer naar Olhão, voor nog wat materiaal.
In de stad zien we een ooievaar op zijn/haar nest zitten...en weer geen fototoestel bij! Proberen met de IPad in te zomen en op de gevoelige plaat te zetten. Is toch knap om te zien.
Christel zoekt en vindt een kapsalon en laat haar haar kleuren en knippen, terwijl wij ons op een terras zetten met goede WiFi ;-)
Wanneer we de overzetboot terugnemen naar Culatra, is de wind gaan liggen en is het water weer een spiegel. Ongelooflijk hoe het in enkele uren tijd kan veranderen.
We dineren aan boord en kruipen vroeg in ons bedje. Vannacht is er gelukkig geen natuurverschijnsel... of wél ;-)

Ilha Culatra, Culatra (PT) 3, Algarve

Zondag, 27 september'15

Voor de middag wordt de walder verder geplaatst en wordt er een handje toegestoken bij het plaatsen van de eerste twee zonnepanelen op Ikiro.
Daarna trekken we met de bijboot naar Culatra en wandelen we door het dorpje met de één-tegel-brede hoofdweg en de zandweggetjes, die ons tot bij de vissershutten en de lagune brengen. Het is HW er staat water onder de houten brug en houten wandelweg in de lagune, die ons door de duinen naar het prachtige zandstrand aan de Oceaan brengt. Het is heerlijk om met onze voeten door het water te stappen en zo verfrissing te krijgen op deze warme zonnige dag. We volgen zo de kustlijn tot aan Farol, dat aan de andere kant van het eiland ligt. Aan de vuurtoren is er een beachbar en komen we even tot rust. Daarna wandelen we het dorp in. Hier staan prachtige huizen, waaronder veel vakantiewoningen... Een fantastische plek om tot rust te komen en te wonen! 
We nemen ook een kijkje bij de invaart van Ría Formosa, waar we een zeilboot zien vechten tegen de stroming die hier staat. 
De overzetboot is overgeschakeld op laagseizoen en vaart dus minder vaak. Dus, is onze enige optie om onze terugtocht langs het strand richting Culatra weer in te zetten.
Wanneer we weer langs de houten weg van het strand door de duinen aan de lagune komen, is het afgaand water. We krijgen hierdoor mooie kleurschakeringen te zien en boten die droog vallen.
In het dorpscafé treffen we een overvol terras aan. Dan maar aperitieven aan boord. Al snel wordt er over en weer gevaren tussen onze dames en drankjes, overschotjes en hapjes boven getoverd uit onze koelkasten.
Het is weer smullen van alles en genieten van de prachtige zonsondergang en gigantisch opkomende volle maan. We krijgen een demonstratie van Polly de zeilkat van Ikiro, die in transe is... Van België is er een spuitbusje 'cat-nip' meegekomen en dit zou een poes rustiger maken, ideaal voor tijdens de minder comfortabele zeiltochten en voor in het vleigruig. Christel en Andy hadden het van de week al uitgetest op haar krabpaal en toen veranderde Polly in een héél aanhankelijke spinnende kat, met veel liefde voor haar krabpaal en de hand van Andy, die ook wat beneveld was van de 'cat-nip' door de verstuiver... Dus nu krjgen we een exclusieve show van Polly die in transe geraakt. De verstuiving gebeurt op mijn voet/been...wat spinnen er tegen en wat schuurpapieren likjes ;-) Ze posseert ook nog mooi voor de fotoshoot! Dit levert mooiee foto's op met de maan op de achtergrond.
Vannacht is het een bijzondere nacht voor de maan:  de aarde komt tussen de zon en de maan te staan, een verschijnsel dat niet vaak voorkomt en dat 'bloedmaan' wordt genoemd door de donker rode kleur, die ze hierdoor krijgt. Het lijkt nu al of de kleuren deze avond allemaal zo veel intenser en nog mooier zijn dan anders! Onze wekker gaat straks allesinds aflopen, fotostoestel in de aanslag...