zondag 14 juni 2015

Lorient(FR) 4

Zaterdag, 13 juni '15

De zon schijnt, tijd voor de was en Zensation als droogrek te gebruiken. Vandaag is het trainingsdag voor de deelnemers van de Volvo Ocean Race. We houden via AIS in de gaten wanneer ze weer richting haven varen. Dan stappen we snel onze dinghy in en varen naar the Village om ze daar zien toe te komen. Onderweg met the Captain hoezen, er komt wat veel water in de dinghy, dus probeert hij dit met zijn handen eruit te scheppen! We naderen de andere haven en willen op ons plekje, aan de eerste steiger, van  de afgelopen dagen aanleggen. Oeps, security in een rib houdt ons tegen, we mogen niet aan de eerste steiger gaan liggen...nergens trouwens! Pech! We varen dan wat rond tot de boten allen zijn gearriveerd. We proberen het dan via de vissershaven er naast, maar die is volledig afgesloten met hekken en poorten op de wal, dus geen doorkomen aan. Kei, jammer, nu hebben we ons al twee dagen zonder problemen naar the Village kunnen begeven en nu we de deelnemers van dichtbij zouden kunnen zien, is er geen toegang vanop het water. Te voet is het héél ver en daartegen zijn ze al lang weer weg. Dan maar foto's van hen nemen op hun boot, vanuit onze dinghy. Misschien hebben we morgen met de Parade meer geluk. Daarna verlaten we hier de haven, om de Inport Race vanop het water te volgen en varen dan door naar Île de Groix. 
Tja, we vonden het al ongelooflijk dat we donderdagmorgen zo dichtbij konden komen bij de raceboten, met Zensation. En dat het ook in the Village er relaxed aan toe ging. Maar nu is het weekend en veel meer bezoekers en beweging. En nu zijn ook de teams aanwezig, hé.
Gelukkig worden we een paar uur later getrakteerd op een prachtige vliegshow van het Frans stuntteam. Ongelooflijk knap wat die met 8 vliegtuigen laten zien! We hadden ze een aantal jaren terug al eens aan het werk gezien in Griekenland, waar ze aan het trainen waren. En nu hier. Op bepaalde momenten lijkt of ze net boven je mast vliegen, zo dichtbij en laag dat ze komen aan een grote snelheid. Ik heb ze wat gefilmd en gefotografeerd. Maar het live kunnen bekijken is nog beter!

Lorient (FR) 3

Vrijdag, 12 juni '15

Het regent. Na de middag trekt het open en gaan we op stap. We zoeken het dorp, dat wel een eind stappen is van de haven. Eenmaal daar toegekomen, genieten we van het zonnetje op een terras. 
Vanavond speelt het Belgisch elftal, dus even polsen of er een café is waar ze de match tonen...bad luck, nergens is de wedstrijd te bekijken.
We wandelen heel het stuk langs het strand en de stenen terug naar de haven.
Na het eten varen we met de dinghy naar the Village. In die haven is het museum: Cité de Voile Eric Tabarly. Het is een enorm nautisch museumcomplex met hightech simulatoren, de zeilgeschiedenis van Frankrijk, het leven aan boord van een zeiljacht, enz. Een zeer interactief museum, zeer leuk ook voor kinderen.
We hadden het museum op onze planning gezet en bij het bekijken op de website, vernamen we dat het deze avond, i.v.m. de evenementen rond de Volvo Ocean Race,  gratis toegang was. Dat is mooi meegenomen. 
Het is opmerkelijk drukker in the Village t.o.v. gisteren. Ook in het museum zijn heel wat bezoekers. We komen heel wat bekende dingen tegen en er staan prachtige maketten van verschillende jachten. Ik oefen ook nog wat aan de paalsteek en m.b.v.  een visueel 2D-stappenplan, lukt het me perfect! Hi, hi, nu nog zonder hulpmiddel het klaar krijgen. Bij de virtuele Ocean Ride, krijgen we een 3D-bril op. Op het scherm varen we onder zware omstandigheden en krijgen we meerdere honderden liters water over ons heen, veel meer dan van de week!!!  Het zoute water en de wind vliegen ons letterlijk rond de oren. We zijn nat...althans met wat druppels. Hopelijk gaan we dit met Zensation niet meemaken! Het lijkt op een attractie van Disneyland Parijs, alleen zonder Disneyfiguren ;-)