zaterdag 8 juni 2019

Tonga: Ha’apai Group: “Nomuka Iki & Ha’afeva & Pangai (Lifuka) & Uoleva”

Titel: Tonga: Ha’apai Group: “Nomuka Iki & Ha’afeva & Pangai (Lifuka) & Uoleva”
Vrijdag, 10 - maandag, 20 mei ‘19 (UTC Tonga +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Na een fijne nachtrust, wordt het ‘s morgens al snel rolly door de deining & windgolven. We besluiten anker op te halen bij “Nomuka Iki” en verder te varen naar een meer beschuttere plek. Vier uur en half later, droppen we het anker in rustig water in de baai van het kleine eiland “Ha’afeva”.
Vanaf hier hebben we een mooi zicht op de vulkaanspits van de vulkaan ‘Tofua’(*meer info). Vooral tijdens zonsondergang zorgt dit voor een prachtig plaatje ๐Ÿ“ธ
De eerste nacht wordt de boot door regen gespoeld en verdwijnen alle zoutresten. In de loop van de volgende dag krijgen we in de baai bezoek van enkele dolfijnen. Fantastisch ๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐Ÿฌ.
Alle natte spullen van onze zeiltrip hangen te drogen en de uren worden besteed aan allerlei klussen: vervangen van de gasleiding en de impeller van de motorkoeling. Op maandag gaan we naar het dorp dat aan de andere kant van het eiland ligt. Het is er muisstil. Varkens & biggetjes, honden, hanen & kippen kruisen ons pad, ze knorren, blaffen & kraaien ons toe. Hier en daar staat er een huisje langs het verzorgde pad, maar het zijn vier kerken die in’t oog springen! Voor wie zijn ze? We zien niemand... waar zijn de ‘zogenaamde’ 300 bewoners? Is het omdat het middag is? Houdt iedereen een siรซsta? Vier kinderen zwaaien vrolijk. Twee van hen geven ons passievruchten en tronen ons mee naar een houten hutje achter iemands tuin, wanneer we hen vragen waar we het kantoor van TCC ((= Tonga Communications Corporation) een telefoon & internetprovider) kunnen vinden. De deur is gesloten. Maar ze geven niet op en nemen ons mee naar een ander houten huisje waar een man op zijn pandanus mat ligt te slapen. Hij is de uitbater van de TCC-winkel. Hij neemt ons weer mee door een achtertuin naar het kantoortje. Daar kopen we een simkaart met data en zo zijn we weer een beetje (indien we bereik hebben) online. Bij onze terugtocht passeren we twee mormoon-zendelingen... wat doen die nu op dit kleine eiland met slechts enkele bewoners?! Een jong koppel is druk bezig met het verzamelen van kokosnoten voor kopra.
Het is toch weer even een cultuurschok, na Nieuw-Zeeland, om weer de eenvoud van het leven hier te zien en de armzalige woningen. Wachten op de ferry die wat extra brengt... indien je geld hebt om dat ‘extra’ te betalen...
Na enkele dagen reeds ‘incognito’ (AIS staat af) te vertoeven in Tonga, varen we naar het eiland “Lifuka” om in het dorp ‘Pangai’ officieel te gaan inklaren.  
De vislijn hangt al enkele uren uit. We zien “Lifuka” in de verte en net als we denken dat de vissen hier geen plastieken inktvisjes lusten, gaat de vislijn er vandoor... De ferry zit ons op de hielen. De vangst is er met meters lijn vandoor en we zien in de verte iets groot uit het water springen! Staart, vin, speer, blauwe kleur... is het een Blue Marlin? Het lukt redelijk om de lijn binnen te halen en we laten de vis achter ons aan surfen. Hij houdt zijn open bek er er lopen liters water binnen, hopelijk wordt ie daar moe & suf van. Net als we de vangst aan de zwemtrap hebben en de haak erin slaan. Passeert de ferry ons en staat de brug vol toeschouwers te kijken hoe we onze grote vangst ๐ŸŽฃaan boord slepen: saloon-deurtjes open, de kuipvloer op, handdoek over zijn ogen en een scheut vodka in de kieuwen & bek. Daar ligt ie dan... na een halfuurtje zwoegen... een zeilvis van 225cm (lijf tot speer) lang! Wat een vis! 
Minder dan een uur later, ankeren we in ‘Pangai’. De ‘officals’ zijn reeds aan boord bij de buren. Via de marifoon krijgen we de vraag of we klaar zijn om hen te ontvangen voor de inklaarprocedure. Met een gigantische vis vol bloed in de kuip?! We zijn met enkele boten samen opgevaren en zij willen wรฉl voor ons inklaren, zodat we de tijd hebben om de zeilvis te fileren. Via de marifoon krijgen we van de ‘officials’ de vraag om de karkas voor hen te bewaren. Wanneer de drie ‘officials’ (douane, immigratie, gezondheid & bio-veiligheid) aan boord komen, worden de laatste bloedresten weggespoeld. De ‘O’s’ & ‘A’s’, als ze het karkas zien liggen en de foto’s van de vis zien, zorgen meteen voor een ‘warm welkom’ en vlotte inklaringsprocedure. Ze kennen ons nog van vorig jaar en dat is leuk. Blij nemen ze afscheid en brengt the Captain ze alle drie naar de kant met een groot stuk zeilvis en het karkas! Van de kop maken ze soep en de staart is een ‘trofee’.
Ook de andere cruisers in de baai zijn blij met een stuk vis, wat ons meteen enkele sundowners & diners in ruil oplevert ๐Ÿป๐Ÿท๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜œ๐Ÿคช
“Welkom (back) to Tonga ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ด”!!!!! (*meer info)
Zo vergeet & verteer je al snel een zware oversteek, toch?!
In het dorp zijn we meteen ‘wereldberoemd’, iedereen heeft over onze visvangst gehoord! Het is een beetje zoeken naar verse proviand. Dankzij de ‘officials’ krijgen we bananen en tarobladeren in ruil voor de vis & karkas. Ook de dame van de markt kent ons nog van vorig jaar en is onze ‘ruime’ gift van toen nog niet vergeten en geeft het weinige dat ze heeft, citrusvruchten & groene paprika’s, aan een gulle prijs mee. Na bijna elk Chinees winkeltje (min.6) te hebben bezocht, scoren we nog: wortelen, appelen & eieren. Enkele dagen en wasjes ๐Ÿงบverder, verlaten we het dorp.
Vijf mijl terug naar’t zuiden, ligt het eiland “Uoleva”.
“Uoleva” is een zand-eiland. Dat bekend staat om zijn vijf kleine resorts en schone, rustige uitgerekte stranden. Het is enkel bereikbaar per boot. Indien je niet vies bent van natte knieรซn & heupen, kan je, met laag water, van de noordtip van het eiland naar de zuidtip van “Lifuka” over het koraal wandelen dat de twee eilanden verbindt. De lokalen maken het traject al wรฉl eens te paard.
Het eiland wordt omschreven als het ‘ware Zuid Pacific Paradijs’, met azuur blauw water en witte zandstranden. Al snel verblinden onze ogen van het moois... de omschrijving is niet overdreven. De ‘Ha’apai groep’ wordt minder bezocht dan de ‘Vava’u groep’. Maar van de Ha’apai groep, is dit het populairste eiland, de vijf resorts verraden dat. Dit is de plek om aan watersport te doen en te zwemmen/snorkelen met de bultrugwalvissen ๐Ÿ‹.
Jammergenoeg is dit nog niet het seizoen (vanaf eind juni-oktober) en dat merk je ook aan land: de resorts zijn nog gesloten. Toch is er wat beweging, de voorbereidingen voor de start van het seizoen worden getroffen. Plots komen er twee jonge dames naar ons toegelopen en ze spreken Vlaams! Ze hoorden ons praten en ... Tja, zit je aan de andere kant van de wereld op een eilandje en dan hoor je je taal... De jonge dames zijn hier om les te geven aan de kinderen van de eigenaars van รฉรฉn van de resorts, nml.: ‘Sea Change Eco Retrea’. Indien er iemand aanwezig is, is de bar reeds open. Na een lange strandwandeling zijn we blij dat we er onze dorst kunnen lessen en meer vernemen over de reisavonturen van de Vlaamse meiden.
We zijn blij dat we weer in de helder blauwe warme waters vertoeven en de onderwaterwereld weer kunnen exploreren ๐Ÿฅฝ๐Ÿ ๐ŸŸ๐Ÿก. Het peddelboord wordt opgepompt en zo kunnen we onze conditie ook wat opkrikken.
Op het strand vinden we mooie schatten ๐Ÿšen zo wordt de schelpenverzameling weer aangevuld. De machete klieft zich in een kokosnoot ๐Ÿฅฅmet nieuwe plantenscheut en de stukken van een lekkere bol kokosbrood verdwijnt achter onze kiezen.
We zijn weer in’t paradijs ๐Ÿ!
Bij de 68 eilanden van de ‘Ha’apai groep’ zijn weinig beschutte plekken te vinden voor wind & deining. Hierdoor vertoeven we met de hele aanwezige vloot in deze groep, nml.: 8 boten in deze prachtige baai. Het is voor de yachties de populairste en meest beschutte baai van ‘Ha’apai’. Een gezellige bende die samen komt voor sundowners & beachBBQ’s, waarvoor the Captain hout sprokkelt en ons rooster ter beschikking stelt. Onze ‘12de huwelijksverjaardag’ (tweede kans: 19 mei (huwelijksdag Belgiรซ)) wordt in goed gezelschap gevierd ๐ŸŽ‰๐Ÿพ๐Ÿฅ‚๐ŸŽ‰en deze keer niet al zeilend ๐Ÿ˜œ!

Meer info:
*over Tonga & Ha’apai groep: zie blog sept/okt. ‘18
*Vulkaan & eiland ‘Tofua’ en de muiterij op de ‘Bounty’