zondag 7 juli 2019

Tonga: trip: Vava’u Group, “Blue Lagoon” - Ha’apai Group: “Foa”

Zondag, 16 juni ‘19  (UTC Tonga +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Om 7u30 halen we anker op en varen we tussen het rif “Blue Lagoon” uit. De zee is rommelig & verward, dat hebben we reeds eerder ervaren tussen de twee eilandengroepen “Vava’u & Ha’apai”. Er is minder wind dan voorspeld en de stroming zit niet mee. 
Met verse fruitsmoothie starten we onze dag. Even later beleg ik een broodje voor the Captain, ik voel me met de seconde slechter worden en leg me neer, maar al gauw hang ik boven het toilet... net op tijd! Een half poepsnoepje (supo) tegen zeeziekte moet soelaas brengen. Nou, dit is de eerste keer dat het me overkomt. Zijn het de bewegingen van de wasmachine van een zee, of misschien niet snel genoeg vast voedsel tot me genomen, te lang beneden vertoefd,...? Het zal wél een samenloop van omstandigheden zijn. Meestal als ik me wat misselijk begint te voelen, blijf ik boven en neem even een half zeeziekte pilletje, maar dit overviel me!
Ik lig beneden en doezel in. Enige tijd later roept the Captain me: “beet!”. Slaapdronken kom ik de kuip in en neem alles klaar om de vis aan boord te verwelkomen. Al snel zien we dat het een Mahi Mahi is die we aan de lijn hebben. We veranderen de koers om de snelheid eruit te halen. De golven brengen onze dame uit balans, de motor wordt bijgezet als ondersteuning, bij het manoeuver maak ik een fout met mijn slaapkop en belandt de vislijn in de schroef 😱! De lijn wordt doorgesneden... daar gaat onze vangst en “geluks”-kunstaas 🦑...
Door de wind & stroming komen we veel later dan gepland toe in de “Ha’apai Group”. We hebben nog een uurtje voor de zon ondergaat. Wat doen we: doorvaren naar Pangai waar we onze track en ankerplaats van de vorige bezoeken gebruiken of proberen we toch in de baai van het eiland “Foa” te ankeren?. Bevriende  cruisers liggen reeds enkele dagen op de ankerplaats in Foa. Via de marifoon zijn ze onze extra navigators als bevestiging van de verscheidene navigatie bronnen, ‘Ovitalmap & Navionics”, die we gebruiken. En zo liggen we om 17u30 achter ons anker in een baai bij het eiland “Foa”.