donderdag 14 juni 2018

Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Raiatea: ‘Uturoa’ - Huahine: ‘Fare’

Donderdag, 24 mei ‘18 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Totaal trip:
Resultaten na 9u:
Afgelegde afstannd: 32 NM
Gemiddelde snelheid: 3,5 kn
Gemiddelde knopen wind: 12 kn

Huahine, we zien het vanaf onze vertrekplaats liggen en 19 mijl is niet zo ver... waren het niet dat de weg terug, richting Tahiti, allemaal tegen de heersende wind en stroom inboxen is! Blijven wachten op een gunstigere windrichting kan dus wél even duren en is een rariteit en tijd hebben we niet, willen we onze vrienden per boot weer afzetten in Tahiti. En nog enkele eilandstops maken... Dus zit er maar één ding op: opkruisen. Zoals jullie reeds weten is dit niet de meest comfortabele koers (aan de wind) en komen er extra mijlen & uren bij.
Al vroeg verlaten we de meerboei in Raiatea en varen we de pas buiten.
De tocht wordt extra nat door enkele regenbuien en de wind komt van ‘alekanté’ 😬. De uren glijden voorbij en langzaamaan komt ons doel dichterbij. Eigenlijk was het eerste plan om naar de oostkant van Huahine te varen, maar al snel besluiten we om de dagtrip te eindigen aan de westkant in het dorp ‘Fare’.
Na vele uren hebben we om 15u eindelijk beet: een skipjack tonijn. Maar het is wél een heel kleintje en dus laten het beestje weer gaan...
Iets voor vier varen we door de pas. De eerste keer dat we dit deden, was het reeds avond en donker. Het is toch wél fijner om het nu bij daglicht te doen en zien. Er liggen héél wat meer boten en alle moerings zijn bezet, dus droppen we het anker ⚓️.
Tussen de aanwezige boten, liggen enkele vrienden, al snel wordt er op de VHF opgeroepen en even later zitten we gezellig bij te kletsen tijdens HH in de ‘Huahine Yacht Club’ 🍻🍹🍹. En tijdens het verorberen van de beste steak & tonijnburger in Huahine & omstreken, ondertussen onze derde “tasting” hier, wordt de opkruistocht geëvalueerd...


Frans Polynesië: Genootschapseilanden: Raiatea: ‘Uturoa’

Woensdag, 23 mei ‘18 (UTC -10u = -12u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!) 

Het is een korte tocht, naar de overkant in de lagoon, naar het grote zustereiland ‘Raiatea’, dat op slechts 2 mijl van elkaar ligt. Onze trip van ligplaats naar eindbestemming is ongeveer een 7NM.
Raiatea= ‘het "heilige" eiland’, doordat het verondersteld is de plaats te zijn waaruit de migraties naar Hawaii en andere delen van Oost-Polynesië begon. Bezoekers kunnen oude heiligdommen en restanten ervan ontdekken op de site van ‘Marae Taputapuatea’, de best bewaard gebleven, belangrijkste & grootste historische plaats in Frans-Polynesië. Volgens de legende is de slapende vulkaan ‘Mount Temehani’ in’t noorden, de geboorteplaats van goden. 
Het betoverende eiland is door hetzelfde rif omgeven als ‘Tahaa’ en houdt omwille van haar legendes vele bezoekers in de ban. 
Van de ‘Faaroa’ krater naar de gelijknamige en enige bevaarbare rivier in de Society Islands, tot talrijke watervallen en zeldzame bloemen zoals de "apetahi tiare" die enkel te vinden is op de berg ‘Temahani’.
Raiatea is de tweede grootste van de eilanden van de Frans Polynesische samenleving en is het bestuurcentrum van de archipel ‘Benedenwindse eilandengroep’.
Raiatea is met haar oppervlakte van 238 km², meer dan twee keer zo groot als haar kleinere zustereiland Tahaa (89 km²) in het noorden. Het koraalrif dat de twee eilanden omringt en beschermt, heeft 9 passen/doorgangen rond Raiatea & 2 rond Tahaa. Hun drie troeven zijn: hun bergachtige eilanden, de omliggende paradijselijke motu’s en de grote bevaarbare lagoon. Dit is het zeilersparadijs! De meeste charterbedrijven hebben hier hun thuishaven, er zijn enkele marina’s en werven. Rondom de eilanden liggen er moerings verspreid in verscheidene baaien. 
Er wonen ongeveer 12237 mensen in Raiatea.
Het eiland wordt door de oude Polynesiërs beschouwd als de ‘wieg’(het ontstaan) van hun duizend jaar oude civilisatie. De oude naam «Havai’i Nui», betekend: «Groot Springend Water». Nu is Raetea bekend als:  «Hawaiki», wat betekend: «zacht hemellicht».
James Cook ankerde hier in 1769. Dit was het begin van de kolonisatie, gemerkt door heel wat oorlogen! Na vele oorlogen en héél wat jaren later, kwam het uiteindelijk in Franse handen. 

Aan de ‘Uturoa Marina’ pikken we een meerboei op en gaan op verkenning in het hoofddorp  ‘Uturoa’. Het zeil-cruiseschip ‘Wind Spirit’ ligt er ook. Achtervolgt die ons of wij haar?!
Het dorp is gezellig & charmant, met een mix van een mooie kade met een groot gebouw, de cruisersterminal, als blikvanger, met erachter vele rondvormige hutten waarin locals hun artisanale goederen uitgestald hebben. Aan de overkant van de straat bevind zich het oude marktgebouw met beneden groenten, fruit, vlees, vis en enkele snackbars en op de eerste verdiep is de artisanale afdeling. Buiten, naast het marktgebouw, staat het plein gevuld met kraampjes ook gevuld met artisanale spullen en prachtige juweelcreaties. Staan ze hier altijd of is het omdat er een cruiseschip aan de kade ligt? Neen, ze staan hier enkel deze week, speciaal voor Moederdag. 
Rondom in de straten bevinden zich nog andere leuke winkeltjes & boetieks. Sandra & ik flaneren tussen winkels en ontelbare mooie dingen. De twee zoetebekken laten we achter op een terras 😉. Ja, inderdaad, je leest het goed: een terras! Er zijn er zelfs twee: één bij een patisserie & één bij een snack; en beide serveren bier! De mannen zijn content en de vrouwen blij 🤩.
Ik krijg niet genoeg van het rondkijken... zo veel keuze, zo veel leuke spullen. 
Aan boord smullen we van een vers gebraden kippetje. Morgen staat er een zeildag op’t programma. Jammer...hier had ik nog wél even willen vertoeven...


Tip voor duikers:
Raiatea is een geliefde duikbestemming met wondermooie onderwatertuinen bij de koraalgordels. Talrijke passages die de lagune met de open zee verbinden en die ook toegankelijk zijn voor boten, zorgen samen met de ideale weersomstandigheden dat Raiatea uiterst geliefd is voor watersporten.

In de "Japanse tuin" kunnen beginnende duikers genieten van de prachtige flora met koraalrozen terwijl de meer ervaren duikers de octopusgrotten tussen Raiatea en Taha'a kunnen verkennen. De gevarieerde duikmogelijkheden op Raiatea worden nog verrijkt met het Nordby wrak, een prachtige driemaster uit 1900.