donderdag 11 mei 2017

Bahía de Caráquez - Frans Polynesië, Gambier


Woensdag, 10 mei '17

Zensation en wijzelf zijn er klaar voor! 3500 zeemijl liggen voor ons te wachten, oneindige liters zeewater gaan om ons heen klotsen en voorbijglijden tussen Ecuador en Frans Polynesië. Eindbestemming is het Gambier Archipel. 
Hoe? Niet naar de Galapagoseilanden?! Neen, die slaan we over. Ten eerst willen ze je daar 'NIET' als cruiser, waardoor het inklaren en 'mogen' toekomen je al meteen minstens 1500US$ kost. Wat inhoud dat je slechts op een plaats mag liggen. Wil je andere eilanden bezoeken of op excursie gaan, komt er nog wat extra $'s bij. Dan zijn er nog een hoop regels waar de boot moet aan voldoen. Zoals, je onderwaterschip moet 'brandschoon' zijn, pokken vrij! Een duiker inspecteert dit en als hij iets vindt wordt het schoongemaakt op 'jou' kosten. Het totaalplaatje kost je handen vol geld! 
Ten tweede hebben we acht jaar gelden er een mooie cruise gemaakt en kunnen genieten van 'Darwins evolutietheorie'. We hebben het voorrecht gehad om, de toen nog levende 'Lonesome' George'(de laats levende landschildpad van zijn soort), te  ontmoeten. Dus ja, jammer maar we zeggen 'NEEN' tegen het weerzien van de leuke 'blauw voetige' Jan Van Genten (Blue boobies), de vele inguanen, zeeleeuwen die tussen je benen doorzwemmen, naast je liggen te zonnebaden of je zwemplatform of dinghy inpalmen. Voor cruisers die toch een blik op of de smaak van dit alles willen proeven, kunnen als alternatief naar enkel mini-Galapagos gaan vlakbij de kust van Ecuador of Peru.
Dus, Gambier 'It is!'.
Hoe lang we er gaan over doen is een '?' dat bepaalt zal worden door de wind die we onderweg krijgen. De 'ITCZ'-zone (doldrums rond de evenaar, waar weinig tot géén wind zit) hopen we te mijden en snel de passaatwind te vinden en op te pakken. De naam 'Stille' Oceaan heeft ie niet voor niks gekregen. Er zou hier minder wind zijn dan op de Atlantische. Let 's find out!
Geschatte tijd: tussen de vier à zes weken...
Met twee alleen op ons bootje voor enkele weken op 'retraite' ;-)
Vooropgesteld doel/datum: 6 juni= my B-Day :-))
Daar gaan we voor!!!
In tussentijd zijn we van de aardbol afgesneden, d.w.z.: 'offline': géén internet en dus ook geen whatsapp, mail, enz... De 'Iridum' satteliettelefoon is ons enige communicatiemiddel waarmee we weerberichten, sms en mail kunnen verzenden en ontvangen. Dit is voor uiterste nood, aangezien het kostelijk is. Een gratis sms-optie via 'internet' van jullie kant uit, zorgt dat wij hierop gratis kunnen antwoorden. Dat is fantastisch en leuk! Want weken alleen met zijn twee zou wél eens eenzaam kunnen worden. En we vernemen héél graag hoe het jullie vergaat en blijven graag up to date. Berichten krijgen vanaf de andere kant van de wereld zijn de 'lichtpuntjes' in onze dag(en)... Dus laat ze maar komen! Houden van jullie schrijfsels <3
Een ondersteunend team (hetzelfde als met de Atlantische oversteek in januari '16) op het thuisfront zal onze trip extra vulling geven: Guy is onze 'walkapitein' en begeleidt ons met het weer en de gunstigste te varen koers. Gunter is de 'IT'-man die mijn schrijfsels op de blog tovert.
Voilà, genoeg ge...! Op naar het ruime sop!
Tot op sms op de satteliettelefoon


Ecuador, Bahía de Caráquez

Dinsdag, 2 -> woensdag, 10 mei '17

De 3 á 4 daagse (werkdagen) uitklaringsprocedure kan beginnen. Zensation wordt ondertussen vaarklaar gemaakt: verstaging checken, motor en olie nakijken, onderwaterschip schoonmaken, dek en romp afwassen, alles nalopen op slijtage, enz... 
Dagelijks staat er een bezoekje aan de Mall op het programma voor de supermarkt, Met een boodschappenlijstje lopen we de rekken door en nemen telkens wat mee. Inslaan van eten gaat hier goed. We hebben twee supermarkten en een dagelijks marktje op loopafstand. Ecuador is vruchtbaar en verse groenten & fruit in overvloed. De kippen, het vlees, vis en schaaldieren laten we voor wat ze zijn op de markt. Geen risico's nemen met dit waar, dat uren in de warmte staat en met vliegen wordt bestookt,  aan boord te nemen. De supermarkten hebben dit gekoeld en diepgevroren. Stilletjesaan blijft er niet veel meer van de verhoogde waterlijn te zichtbaar boven het wateroppervlak ;-) The Captian maakt zich zorgen of we nog wél vooruit gaan gaan! Een collega-cruiser vroeg hem wat het belangrijkste is: '0,01kn sneller varen of regelmatig een biertje, wijntje of cola-tick kunnen drinken op de idyllische ankerplaatsen... Heum,... mijn Schümietje wil het allemaal! 
Woensdag, 10 mei is het volle maan, dus springtij, ideaal om met voldoende water onder de kiel de rivier af te varen en de open zee weer op te gaan.
De weerberichten worden dagelijks herhaaldelijk bekeken. 
Hoe dichter de datum komt, hoe beter de windvoorspellingen worden.
Maandag houden we een afscheidsdiner met een potluck op Bella Ciao en de dag erna, dinsdag, 9 mei '17 vieren we onze dubbele verjaardag: twee jaar onderweg & 10de huwelijksverjaardag, met de andere cruisers, die ons verrassen met leuke attenties. Met z'n allen aperitieven en dineren we in de club.
Onze laatste dag, uren, gebruiken we om de allerlaatste verse etenswaren te kopen. De koelkast, vriezer, bilge en achterkajuit zitten vol. Hebben we genoeg bij? Hoe lang gaan we onderweg zijn?
Bij mij geen vertrekkersstress, maar boosdschappenstress ;-) Het blijft moeilijk in te schatten hoeveel waarvan... Ach ja, als't op is, is't gedaan of eten we blik. De moeilijkste uitdaging blijft hoe lang kan je iets bewaren of blijft het goed. Ik ben benieuwd hoe lang we 'vers' kunnen eten. Want ja, blikvoer is daarna de enige optie, hopelijk met een zelfgevangen vers visje erbij.
Ondertussen zijn we meubilair geworden in Bahía , vele beginnen ons te kennen: de security-mannen aan de ingang van de supermarkten, de caissières, de verkopers op de markt,...
Ons 'Spanglish' (mengeling Engels/Spaans) is er op vooruit gegaan. Alhoewel ik volgens the Captain meer 'Spanfrench' spreek (een ? Of dit woord bestaat, maar hij bedoelt een mengeling van Frans/Spaans). Hi, hi, hi,... laat hem maar lachen, maar ik kom er wél en verkrijg wat ik bedoel ;-) En ja, het Frans moet geoefend worden voor onze nieuwe bestemming.
Hiermee sluiten we Zuid-Amerika af en vertrekken we naar Oceanië, naar Frans Polynesië, Gambier Archipel.

Ecuador Rondreis: Cuenca - Guayaquil - Bahía de Caráquez

Maandag, 1 mei '17

1 mei = de 'Dag van de Arbeid'. In Ecuador is deze dag ook een feestdag, dus alle musea, winkels, enz... houden hun deuren gesloten. Jammer voor onze programmatie en verlanglijstje waarop: het Panama-hoeden- & Pumapungo museum opstaan. Wat doen we nu? Nog een extra dag en nacht blijven? Of doorreizen? Het wordt het laatste. Het gemis naar onze dame begint te groeien en het voorbereiden voor de volgende 'grote' reis dringt zich op.
En zo stappen we om 10u30 op de bus richting de grootste stad van het land: Guayaquil. Het traject loopt langs het nationaal park van 'El Cajas' met meer dan 200 gletsjermeren, vele forelmeren en watervallen; nevelwouden met papierbomen, 
bananen-, suikerriet- en cacaoplantages en impressionante diepe dalen met een kronkelende rivier. Het is de mooiste busrit die we tot nu toe gemaakt hebben, het landschap is adembenemend sprookjesachtig met de wolken die zakken en het met nevel bedekken.
Na minder dan vier uur arriveren we in Guayaquil, in de drie verdiepingen hoge grote busterminal! Wouw, wat een complex! Onze volgende bus naar Bahía vertrekt over een uurtje. Net tijd genoeg om even wat te eten en de benen te strekken.
Neen, het spijt ons, we blijven hier niet... Zensation roept... en we hebben deze stad reeds acht jaar geleden even verkent. Dus reizen we door.
We kruisen de rivier 'Guayas', de grootste in de Grote Oceaan uitmondende rivier van Zuid-Amerika.
Het blijft ons aangenaam verrassen hoe comfortabel de busreizen zijn en in goede banen worden geleidt door bekwame chauffeurs en hun conductors, die veilig achter hun sluisdeur zitten. De WiFi werkt dan wél niet en de filmkeuzes zijn niet onze genre, maar we komen steeds in de, om en bij, opgegeven reistijd veilig en wél op de bestemming aan. En zo arriveren we, na nog eens vijf uur bus, in de terminal van Bahía. Nog een taxiritje en we staan met onze rugzakken voor het ijzeren hekken van 'Puerto Amistad'. Jammer, de bar/restaurant is al gesloten. De bewaker opent de poort voor ons en brengt ons in een vissersbootje naar onze dobberende huisjes. Ze liggen er nog en op het eerste zicht zien ze er goed uit. Joepie: 'weer thuis'!
Nog een kleinigheidje eten en dan kruipen we moe en voldaan in ons vertrouwde bedje.
We hebben er een indrukwekkende reis opzitten in dit prachtige land en er is hier nog zó véél meer te zien! Zoals de Galapagoseilanden en het Amazonenregenwoud. We hebben weer héél wat indrukken te verwerken en proberen dit alles 'als een spons op te slorpen'. Ondertussen is onze kennis over: het land, bevolking, leef- en eetgewoonten uitgebreid.
Zo is de traditionele geneeskunde in de Andes een schat aan kruidendranken drinken, maar is tegelijkertijd zo veel meer: zuivering met medicinale planten, magnetische zuivering met een ei, diagnose en geneeswijze met een cavia (heel apart en de moeite om even op te zoeken op internet!), enz… Het gaat bovendien om een hele kosmologie waarin de mens deel uitmaakt van de natuur. Gezondheid is niet los te koppelen van het evenwicht en de harmonie van de mens met zijn natuurlijke omgeving en de gemeenschap.
Qua eten en drinken zijn we verwend en hebben we heerlijke gerechten en smaken geproefd.
Het meest aparte gerecht is 'cuy': cavia! Ja, echt wél, dat klein knaagdier dat in heel wat Europese huiskamers ronddremmeld. De smaak zou zoals kip zijn, maar de presentatie is creepy: de cavia wordt in zijn geheel opgediend op een spit met kop, staart en pootjes eraan!
Canalazo, de warme kaneel-suikerdrank is onze favoriet. Cana= rietsuiker, rietsuikerplantages bij de vleet hier. Het pure sap is bij de Andesbevolking zeer geliefd, waardoor je langs de weg vaak bussels lange rietstengels ziet en draaipersen aantreft waarmee ze het sap uit de rietstengels persen.
Een grappig, soms zelfs creepy, steeds weerkerend beeld in de straat, vooral bij eetgelegenheden, zijn de vuilbakken die als deksel een clown, Disney-figuur of ander hoofd/kop afbeelden met de mond/bek als opening. Een beetje 'Holle Bolle Gijs' van in de Efteling, weliswaar zonder de diepe zware stem die roept: 'papier hier!'. Hi, hi, hi,...
Net voor onze aankomst in Ecuador, waren er de verkiezingen voor een nieuwe president. In 2007 werd de sociaal-democraat Rafael Correa president van Ecuador. Na twee keer te zijn herverkozen (2009 en 2013) loopt zijn houdbaarheidsdatum af en moest er een opvolger komen. Tijdens onze reis kunnen we de naweeën hiervan aanschouwen in uithangpanfletten, posters, maar wat ons vooral opviel en bleef verbazen waren de grote hoeveelheid bespoten/-schilderde muren van huizen of omheiningen met de presidentskandidaten! Gek! Ik zou zulke muurversiering niet willen!!!
Met een nipte meerderheid van 50% heeft Lenín Morales van Lasso gewonnen. Lasso bestrijdt deze uitslag tot op heden, maar op 29 mei treedt Correa af en zal als alles volgens de boekjes verloopt, wordt Lenín de 'nieuwe' president van de republiek Ecuador. We zijn benieuwd hoe dit afloopt...