donderdag 11 mei 2017

Bahía de Caráquez - Frans Polynesië, Gambier


Woensdag, 10 mei '17

Zensation en wijzelf zijn er klaar voor! 3500 zeemijl liggen voor ons te wachten, oneindige liters zeewater gaan om ons heen klotsen en voorbijglijden tussen Ecuador en Frans Polynesië. Eindbestemming is het Gambier Archipel. 
Hoe? Niet naar de Galapagoseilanden?! Neen, die slaan we over. Ten eerst willen ze je daar 'NIET' als cruiser, waardoor het inklaren en 'mogen' toekomen je al meteen minstens 1500US$ kost. Wat inhoud dat je slechts op een plaats mag liggen. Wil je andere eilanden bezoeken of op excursie gaan, komt er nog wat extra $'s bij. Dan zijn er nog een hoop regels waar de boot moet aan voldoen. Zoals, je onderwaterschip moet 'brandschoon' zijn, pokken vrij! Een duiker inspecteert dit en als hij iets vindt wordt het schoongemaakt op 'jou' kosten. Het totaalplaatje kost je handen vol geld! 
Ten tweede hebben we acht jaar gelden er een mooie cruise gemaakt en kunnen genieten van 'Darwins evolutietheorie'. We hebben het voorrecht gehad om, de toen nog levende 'Lonesome' George'(de laats levende landschildpad van zijn soort), te  ontmoeten. Dus ja, jammer maar we zeggen 'NEEN' tegen het weerzien van de leuke 'blauw voetige' Jan Van Genten (Blue boobies), de vele inguanen, zeeleeuwen die tussen je benen doorzwemmen, naast je liggen te zonnebaden of je zwemplatform of dinghy inpalmen. Voor cruisers die toch een blik op of de smaak van dit alles willen proeven, kunnen als alternatief naar enkel mini-Galapagos gaan vlakbij de kust van Ecuador of Peru.
Dus, Gambier 'It is!'.
Hoe lang we er gaan over doen is een '?' dat bepaalt zal worden door de wind die we onderweg krijgen. De 'ITCZ'-zone (doldrums rond de evenaar, waar weinig tot géén wind zit) hopen we te mijden en snel de passaatwind te vinden en op te pakken. De naam 'Stille' Oceaan heeft ie niet voor niks gekregen. Er zou hier minder wind zijn dan op de Atlantische. Let 's find out!
Geschatte tijd: tussen de vier à zes weken...
Met twee alleen op ons bootje voor enkele weken op 'retraite' ;-)
Vooropgesteld doel/datum: 6 juni= my B-Day :-))
Daar gaan we voor!!!
In tussentijd zijn we van de aardbol afgesneden, d.w.z.: 'offline': géén internet en dus ook geen whatsapp, mail, enz... De 'Iridum' satteliettelefoon is ons enige communicatiemiddel waarmee we weerberichten, sms en mail kunnen verzenden en ontvangen. Dit is voor uiterste nood, aangezien het kostelijk is. Een gratis sms-optie via 'internet' van jullie kant uit, zorgt dat wij hierop gratis kunnen antwoorden. Dat is fantastisch en leuk! Want weken alleen met zijn twee zou wél eens eenzaam kunnen worden. En we vernemen héél graag hoe het jullie vergaat en blijven graag up to date. Berichten krijgen vanaf de andere kant van de wereld zijn de 'lichtpuntjes' in onze dag(en)... Dus laat ze maar komen! Houden van jullie schrijfsels <3
Een ondersteunend team (hetzelfde als met de Atlantische oversteek in januari '16) op het thuisfront zal onze trip extra vulling geven: Guy is onze 'walkapitein' en begeleidt ons met het weer en de gunstigste te varen koers. Gunter is de 'IT'-man die mijn schrijfsels op de blog tovert.
Voilà, genoeg ge...! Op naar het ruime sop!
Tot op sms op de satteliettelefoon