dinsdag 22 maart 2016

BVI's, Salt Island - Peter Island(Caraïben)

Zondag, 20 maart '16

Na ons fruitontbijt dinghieën we naar de Lee baai en springen met onze snorkels het water in. Wat we zien is toch wél indrukwekkend: het geraamte en resten van een gestrand schip...het wrak van de RMS Rhone, zie link:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/RMS_Rhone

Kleurrijke vissen groeten ons en zwemmen een stukje mee. Andere laten zich mee voeren met de stroming, lijken een dansje te doen of doen alle moeite om met hun kleine vinnen de gewenste kant op te zwemmen. Alsof we ons in een aquarium bevinden... Toch heb ik wat vissenangst en zijn we ons bewust van eventuele rifhaaien die aanwezig kunnen zijn...aan de andere kant werkt de onderwaterwereld rustgevend...helemaal zen en met knorrende magen, klimmen we weer in ons Dinghietje. Wat een mooie start van de dag!
Anker op en ontbijten onderweg naar het volgende eiland 'Peter Island', waar we het, in Deadman 's Bay(creepy naam!) aan een groot prachtig zandstrand met véél palmbomen en een resort, weer droppen we ons anker, bij een grote zeeschildpad. Telkens steekt die twee tot drie keer even zijn kopje boven water, hapt naar adem en slaat vervolgens met zijn grote zwemvliezen en daalt weer af naar de bodem. Even later komt zijn kleinere soortgenoot dan even dag zeggen en zo wisselen ze elkaar heel de tijd af...wat een zicht, hé.
Aan het rif sleuren we de bijboot het strand op en duiken weer onder water. Groot koraal en vele vissen zijn ook hier weer aanwezig en we voelen het koudere water telkens de golven op het ondiepe rif breken.
Tegen Happy Hour begeven we ons naar de beach bar van het resort voor een drankje en WiFi.
Tegen de avond begint onze dame wat meer te rollen...Er komt af en toe een stevig valwindje tussen de gebergte door.

BVI's, Cooper Island - Salt Island(Caraïben)

Zaterdag, 19 maart '16

Chillen met een croissantje op het terras van de koffiebar met zicht op de baai.
Pas tegen de middag verlaten we Cooper Island en varen we op motor een eiland verder, Salt Island.
Daar heb je Lee Bay met het wrak van Rms Rhone en liggen meerboeien. Er staat te veel deining en besluiten we een baai terug te varen en droppen ons anker aan Salt Pond Bay. Met zicht op een zandstrand met palmbomen, een huisje en enkele pick-nick-tafeltjes onder een palmbladen-parasol. Het eiland is onbewoond...
Nieuwsgierigheid en avontuur komt boven en we gaan op verkenning. De lagoon die in het midden van het eiland ligt, was vroeger een zoutwinning, maar nu een roest-kleurige onaantrekkelijke pool. Zelfs vogels kan het niet bekoren, want buiten enkele geiten en wat wegvluchtende hagedissen en salamanders, is er geen andere dierensoort te bespeuren. De andere kant van het eiland brengt ons naar een groot keienstrand met een ruwe rotskust, waar de zee woest op inbeukt. Het rollen van de keien, die meegesleurd worden door de golven, maken een mooi geluid. Tussen de stenen liggen ook veel stukken afgestorven koraal.
Een snorkeluitstapje naar het wrak stellen we uit, wegens de deining. De rest van de dag vullen we met lezen in de kuip en genieten van de rust.
The Captain wordt een echte boekenworm, hij leest een boek op twee dagen uit!
Tegen de avond groeit het aantal bezoekende jachten van drie naar tien en hebben we alweer een zeeschildpad als huisdier...of beter gezegd, water-/baai-dier ;-)