maandag 9 januari 2017

Aruba(Caraïben)


1-8 januari '17

De dagen vliegen voorbij. De romp wordt verder schoongemaakt m.b.v. de duikfles en telkens het plastiek plamuurmes over de buik glijdt van onze dame lijkt het wél te sneeuwen onder water...de pokken glijden er zo van af 😉
Samen met onze vrienden genieten we van elkaars gezelschap, Oranjestad, cocoonen aan boord of in het hotel aan het zwembad, van lekker eten & drinken en van zeiltochtjes, zoals naar 'Palm Island'. M.b.v. de draagbare kaartplotter met 'Garmin' kaarten banen we ons een weg tussen riffen en ondieptes, waar de gebruikelijke 'Navionics kaarten' geen details over geven. Bij het eiland liggen we rustig achter het rif en willen we de rifbewoners bezoeken. Een aanhoudende regenbui 'strooit roet in het eten'. Na enkele uren luieren klaart het op en kunnen we al zeilend genieten van een prachtige zonsondergang. Een visje aan de haak of dolfijntjes om ons heen zouden het af maken, maar... dat zal voor een ander keertje zijn...
Met een huurwagen maken we een tour over het eiland dat heuvelachtiger is dan we op het eerste zicht dachten. Hier en daar houden halt bij enkele stranden en bezienswaardigheden. Zoals: de California vuurtoren, de kleine 'Alto Vista' kapel met veertien witte kruizen langs de weg voor de jaarlijkse processie, het rode grote anker ter nagedachtenis van zeelieden, een hondenbegraafplaats langs de kust met een wildgroei van kruizen dat behoort tot één van de het mooiste kerkhoven van de Caraïben, enz... Vooral 'Baby Beach' valt in de smaak. Een idyllische halve maan vormige beschutte baai met appelblauwzeegroen water met wit-roze poederzand er omheen.
Af en toe sluiten we de kombuis en laten we ons bedienen en genieten van een heerlijke langouste, tonijn, zalm of steak in één van de vele restaurants.
Véél, maar dan ook véél te snel is het donderdag, 5 januari... reistassen worden weer gevuld en Zensation wordt vastgemaakt op een plekje in de haven. Om 19u rijden we richting luchthaven. Een bedrukte sfeer hangt in de lucht!
Louka, Patricia & Eric vliegen weer naar België... wij blijven achter met natte ogen en een krop in de keel 😢 Onze tijd samen was weer véél te kort en o zo gezellig! Tot gauw lieve vrienden en bedankt voor de fantastische samen zijn hier op Aruba 😘
De ruimte en stilte aan boord voelt weer onwennig en die vullen we op met het aanvullen van proviand vanuit de supermarkten 'Ling & Sons' en 'Superfood'. Natuurlijk varen we met plezier, met shuttleboot van het hotel, naar het privé eiland 'Renaissance Island', waar de flamingo's van hun speciale korrels komen eten uit mijn hand! Echt dit is ongelooflijk om te ervaren 😍
Maar er zijn nog hongerige dieren die ons pad kruisen: een soort mus ontbijt mee in de kuip, een iguaan steelt de restjes vanop een ligbed op het strand en een oranje Troepiaal pikt de kruimeltjes nacho's vanuit het mandje op onze tafel!
In het hotel kennen ze ons reeds en met de lieve Colombiaanse serveerster Illana proberen we ons Spaans wat op te schroeven.
Het weer wordt weer nauwlettend in de gaten gehouden en Zensation wordt voorbereid voor een nieuwe tocht: verstaging wordt bijgedraaid, de buitenboordmotor krijgt vleugels (om meer lift te kunnen maken, sneller in plané te kunnen gaan en stabieler te varen) en nog enkele andere klusjes. Zondag zou er weatherwindow zijn om te vertrekken...
Zaterdag willen we nog een keertje door de winkelstraten flaneren en een ritje met de tram/trolley maken, maar met ons ijsje & milkshake in de hand, wordt ons de toegang geweigerd...dat zal voor een ander keertje zijn, want de avond valt en we moeten de haven nog verlaten en weer op anker gaan.
Honderderden vastgeketende stoelen en geparkeerde auto's langs de weg, trokken vanmorgen onze aandacht. Wat zou er te doen zijn straks? De start van Carnaval! De eerste parade van het jaar, waarin de bands & groepen zich voorstellen. Dat willen we niet missen. De 'Torch Parade' gaat gepaard met veel lichtjes en muziek, live muziek die gebracht wordt door de bands en muzikanten vanop opleggers met daarachter, ervoor en ertussen heupwiegende kleurrijk verlichte mensen, groepen met wél zeker honderden mensen! Ertussen rijden koelwagens met ijs, bars en toiletten mee 😂😂😂 Geweldig om te zien. Zelf probeer ik de heupbewegingen na te bootsen en verder te stappen zoals de Arubanen. Maar het caraïbisch ritme zit niet in mijn lijf.
Na enkele uren zijn we uitgevribreerd en voelen zelfs vibratie tot in onze kuip 🎧 terwijl de feestvierders nog enkele uren doorgaan.
Arubanen kennen wat van feestvieren!!!
Zondag, straks verlaten we dit eiland. Nog even langs de mooie koloniale gebouwen van Oranjestad en de Willem III-toren van 'Fort Zoutman', waar nu het historisch museum zich bevind.
Nog enkele verse producten bij de Chinese supermarkt kopen en de laatste Florines opdrinken aan het zwembad en als fooi geven bij het afscheid van Illana, die graag mee wil naar haar land...
Port Controle geeft ons toestemming om naar het dok te varen om uit te klaren. Dus dinghy op het dek en anker op. Rustig aan de wal wachten op de autoriteiten, de formulieren, het invullen, afgestempelde documenten. Uitklaar papieren zijn afgeleverd en dan kondigt de douane aan dat ie even aan boord komt. Zware zwarte bottines stappen ons huis binnen, hij kijkt even rond, licht de matras op van ons bed en bevind alles in orde. We mogen Aruba verlaten!
Nog even met de laatste data de laatste gribfiles en weerberichten binnenhalen en dan trossen los...
Tot bijna drie mijl uit de kust kunnen we nog internetten en dan...
Ajo Aruba 🇦🇼
Bye bye Caraïben