vrijdag 22 juli 2016

Grenada, Prickly Bay(Caraïben)

Woensdag, 20 juli '16

Even de benen strekken en naar het Shoppingmall/-center wandelen. Althans dat is de planning, maar we worden verleid om de bus te nemen en slechts de eerste en laatste honderd meters wat benenwerk te verrichten...hi, hi, hi,... Als ze je vrolijk toe toeteren en vragen of ze je een lift kunnen geven voor slechts 2,50EC$(= 0,65€)/pers., is het soms moeilijk om te weigeren in deze temperaturen ;-)
Het is slechts een klein winkelcentrum en we zijn dan ook snel rond en keren met wat lekkers uit de supermarkt weer terug en krijgen al snel weer een bus langszij, die onze kant op rijdt, wat het makkelijk maakt met onze boodschappen.
Om 17u zijn we alweer aan land, want we worden opgepikt door een ander busje, samen met andere cruisers. De organiseerde uitstap is een bezoek aan: een Steelpan band/orkest en hun atelier. Drie andere busjes met cruisers uit de verschillende baaien arriveren met ons en samen mogen we een repetitie bijwonen van de Pan-band. Ze oefenen voor een grote wedstrijd die volgende week plaats vindt en ook voor carnaval, binnen twee weken.
De 'steelpan' komt oorspronkelijk uit Trinidad een waren gemaakt van olievaten. Ondertussen wordt dit instrument op alle Caraïbische eilanden bespeelt en behoort tot hun cultuur. Meer info zie link:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Steelpan

De band telt 250 muzikanten, maar deze zijn deze avond niet allemaal aanwezig. Eerst krijgen we een optreden van de allerjongste groep van de leeftijd van zes tot achttien. Ongelooflijk hoe ze het instrument bespelen. Sommige komen net met hun hoofd boven hun instrument. Hun lichamen bewegen allen ritmisch mee op de pan-klanken.
Ondertussen worden er drankjes, BBQ-kip en een plaatselijk gerecht aangeboden, tegen democratische prijzen en ten voordele van de band.
In het naai-atelier mogen we de kostuums bewonderen en de vele vrijwilligers aan het werk zien.
De volwassenen trakteren ons nog op enkele indrukwekkende nummers. Een unieke beleving en de moeite waard! Iedereen gaf het beste van zichzelf onder de goedkeurende ogen van de volle maan, vergezeld van vele sterren. Fantastische organisatie van de plaatselijke local, Shadman. Nu kunnen we eindelijk, na meer dan een week, een gezicht plakken bij zijn vrolijke stem. Hij biedt dagelijks shoppingbussen, kooklessen, enz...aan op het cruisersnetje en probeert zo iedereen kennis te laten maken met zijn land en elkaar.
Tevreden en met alweer vele nieuwe kennismakingen, keren we allen weer naar onze dobberende bootjes

Grenada, Whisper Cove - Prickly Bay(Caraïben)

Dinsdag, 19 juli '16

Tijdens het ontbijt luisteren we dagelijks naar het cruisersnetje. Heel informatief. Zo vernemen we ook dat onze Amerikaanse vrienden van SY Serenade ondertussen op Grenada gearriveerd zijn. Iedereen gebruikt na het net het kanaal 68 om contact met elkaar te maken en dan over te schakelen naar een ander kanaal om wat te keuvelen. Kinderenstemmetjes klinken ook regelmatig door de marifoon, uiterst schattig. En ook wij proberen zo enkele bekende op te roepen of worden zelf opgeroepen.
En zo worden we uitgenodigd om vanavond naar een 'Jam'-sessie (=mix van muzikanten/cruisers die samen het beste van zichzelf geven) te gaan in Secret Harbour, door Serenade. Gregg is muzikant en zal deelnemen aan dit evenement. Dat willen we niet missen. Maar eerst gaan we nog een stukje zeilen.
Op voorzeil varen we enkele baaien verder naar Prickly Bay. Een fijne tocht langs de vele riffen en het ondiepe water, de dieptemeter gaat amper boven de 20m. Op een landtong springt een muntgroene gekleurde vuurtoren ons in het zicht. Het is zeker van Europa gelden dat we nog een vuurtoren zagen! Blijkt dat deze ook geen navigatie-toren is, maar een woonst. Tja, als je graag in een vuurtoren woont en er zijn er geen aanwezig, dan bouw je er toch gewoon eentje ;-)
Prickly Bay is omringt door prachtige villa's en hotels. Het vliegveld is niet ver af en af en toe komen er allerlei soorten vliegtuigen over gevlogen.
Deze stop is gepland, omdat we hier nog enkele boodschappen te doen hebben voor andere cruisersvrienden. Zo gaat dat in het cruiserswereldje, je helpt elkaar. Dus halen we met plezier een pakketje op voor SY Lazuli, dat mee mag varen naar Curacao en vereffenen we een rekening bij de zeilmaker voor SY Twixx, zodat hun zeil klaar is tegen de tijd ze weer keren.
Tegen zonsondergang gaan we op zoek naar de naastgelegen baai van Secret Harbour. Het is slechts een kwartiertje wandelen en m.b.v. Navionics-map vinden we de juiste paden met prachtige woningen en dito tuinen. Mango's en breadfruit hangen overvloedig aan de bomen, achter de afsluiting...jammer.
Er zijn heel wat muzikale cruisers aanwezig, alsook supporters/fans of nieuwsgierige. We maken kennis met nieuwe mensen, praten bij met Jo & Gregg en genieten van het talrijke muzikale talent onder de zeilers. Hier en daar proberen we een toontje mee te zingen vanop onze stoel ;-)