maandag 14 september 2015

Portimão-Alvor(PT)

Zaterdag, 12 september '15

We varen al vroeg met ons Dinghietje naar de vissershaven voor nog enkele bootbenodigdheden en proviand. Dan is het tijd om ons anker op te halen en naar de tanksteiger van de haven te varen. Diesel hebben we nog wél, maar gisterenavond hebben we onze laatste milliliters en druppels water uit de kraan gekregen...dus heeft onze watertank dringend extra water nodig. We tanken enkele liters diesel en vragen of we ook water mogen nemen... 
Even later varen we met 400L water en een extra 50L diesel de haven weer uit, op weg naar een nieuwe ankerplek. Zo kunnen we er weer even tegenaan.
We varen zonder wind richting Alvor. Op de 'Rio de Alvor' kunnen we slechts een uur voor en na HW binnen en dan nog is het opletten geblazen voor zandbanken en droogvallende of ondiepe plekken in de lagoon. Er is slechts een klein plek waar water blijft staan...spannend! We hebben al op zo'n idyllische plek gelegen in Noord-Spanje, dus we kijken er naar uit ;-)
De wind neemt toe voor we Alvor naderen. Er staat ook wat stroming op de rivier. Er is nog plaats tussen de andere boten, voor onze twee dames en de ankers graven zich in het zand. Ikiro vind toch dat ze te dicht bij de catamaran naast hen komt en wil herankeren... Maar dit gaat minder vlot, dan ze dachten: het anker zit muurvast! Met alle kracht van de motor en ankerlier lukt het niet. Andy gaat onder water kijken. Er zit een bussel touw om het anker heen. Met een extra touw aan de ankerketting probeert Geert met ons Dinghietje mee te helpen het anker uit de touwen te bevrijden. Het is een langdurende enorme klus, maar uiteindelijk is ze bevrijd en kan het zich op een andere plek ingraven.
Even later keert de stroming en de catamaran komt ineens gevaarlijk dichtbij Ikiro en draait steeds een andere richting op dan de andere boten(neus van de boot draait/ligt normaal in de wind). Raar...de man van de boot 'Hokus Pokus' genaamd kijkt vreemd op. Hij heeft hier al een nacht doorgebracht en al enkele getijden hier op anker gehad... Het lijkt wél of 'Hokus Pokus' vaart... De kapitein loopt verbaasd rond op zijn boot. Het lijkt wél 'Candid Camera' ;-) We lachen naar elkaar en maken er grappen over. Maar na een tijdje zet hij de motor toch aan en trekt hij aan zijn anker. Alles lijkt in orde. Maar nog geen kwartier later begint ze weer alle kanten op te gaan. Het lijkt wél of 'Hokus Pokus' tovert ;-) Maar even later gaat ze er echt van door...het anker is losgekomen! De crew is binnen en merken het te laat op. Ze starten de motor, maar krijgen het anker niet opgehaald. Ze drijven richting andere boten en komen er gevaarlijk dichtbij... ze raken ook licht één er van en daarna bijna nog één! De stroming is ondertussen op z'n sterkst en er staat 22kn wind. The Captains springen in ons Dinghietje en varen naar de catamaran om te helpen. Het is moeilijk om je boot onder controle te krijgen, maar zonder brokken komen ze weer vrij en is het anker opgehaald. Ze hebben er genoeg van en varen op de, ondertussen droogvallende, zandbank achter ons. Een catamaran kan gemakkelijk droogvallen. Dus hier ligt hij veilig bij LW en kan hij zijn anker goed ingraven voor het volgende tij.
Pfoewie...dat scheelde allemaal niet véél! Hopelijk blijven alle andere boten en wijzelf goed vast en op hun plaats liggen. Gaan we een rustige nacht tegemoet?

Portimão 2(PT)

Vrijdag, 11 september '15

Nu dat de dieseltank in orde blijkt te zijn, is het weer overbrengen van onze spullen van op het bed, van de stuurboord naar de bakboord achterkajuit. Want, the Captain moet nu daar onder het bed zijn voor de nog iets(de MPPT-regelaar) te checken van de zonnepanelen. 
We varen naar de haven van Portimão en laten daar de dinghy achter, en gaan op verkenning op het strand van 'Praia de Rocha', de haven en het hotel/resort. We krijgen, op verschillende uitkijkpunten, prachtige panorama's te zien op dit alles! Het is hier mooi en ook al staan hier veel hotels en appartementsblokken, is het hier op dit moment redelijk rustig en aangenaam vertoeven.
We varen ook terug naar de oude stad, waar het museum van Portimão staat.
Ondertussen is de offerte toegekomen en deze valt tegen... Dat wordt zoeken naar een ander verkooppunt.
We varen terug richting onze dames. De prachtige beach en strandbarretjes van Ferragudo, voor ons lonken en we stranden er met de dinghie. Het is er gezellig en een muzikant zorgt voor een streepje muziek tijdens het diner. 
De natte-dinghy-start verloopt moeizaam. The Captains zitten reeds aan de motor en Christel en ik staan in het water tot aan onze knieën, maar het is niet ver genoeg en worden ook onze bovenbenen nat...en het op/in de dinghy springen gaat moeizaam. We hangen er met de buiken op, maar geraken niet verder. Ondertussen is de dinghy al aan het varen en vallen we er bijna af, maar Geert sleurt ons verder aan boord. Met gegiechel en plezier zoeken we in het donker tussen al die ankerlichten naar ons sterretje ;-)
De 'live music' van de strandbar begeleid ons naar onze kooi.

Portimão(PT)

Donderdag, 10 september '15

Ik ben bijna heel de dag zoet met de bilge...alle vloerplaten worden verwijderd en alle bakken en proviand gaan eruit. Bakken en bilge worden proper gemaakt en de tweede dieseltank wordt nogmaals gecheckt of de spanbanden rond de leiding nog goed zitten en er geen lek meer is. Dan is het opnieuw de inventaris en stockeerplek maken van alle proviand, tijdens het vullen van de bakken in de bilge...mijn hoofd steekt de hele dag in de gaten van onze kelderruimtes(bilge). Ik voel extra schrammen, builen en blauwe plekken verschijnen over heel m'n lichaam, elke keer ik weer iets uit of in een ruimte haal of steek. Waarom maken ze dat toch zo onpraktisch?!
Onze leefruimte lijkt wél een ontplofte boel ;-)
De bilgeput krijgt van the Captain nog een goede poetsbeurt voor de vloerpanelen er weer op gaan. Hopelijk stopt hier nu eindelijk onze rode draad met het 'diesel-probleem' en is het de laatste keer dat we restanten hiervan verwijderd hebben!
Het is al vijf uur en we zijn bijna rond als onze vrienden ons oppikken om nog even langs de havenwinkel te varen. Zij hebben hun handen vol met hun generator en willen een prijsofferte voor zonnepanelen en wij willen er ook nog één extra aankopen. 
Eindelijk zien we wat daglicht en denken we even niet aan diesellekken of niet werkende generators. We varen de rivier verder op en informeren bij de verkoper. Morgen zal hij een offerte doormailen.
We wandelen een stukje verder, want daar is een Lidl en daar winkelen we graag ;-)
De verkoper van de havenwinkel gaf ons ook de tip om de pastelleria naast de Lidl langs te gaan. We hebben wél een droge keel en een goestingske voor wat lekkers. Er staan mooie taarten in de toog en het ziet er allemaal lekker uit. We trakteren onszelf op iets lekkers en zetten ons in het zonnetje. We kunnen er alweer tegenaan en na onze proviandaankopen keren we weer naar onze dames.
Het water lonkt en ons eendje wijst 22°C aan...zo'n warm water hebben we nog niet gehad! Na een frisse duik worden we samen met de Maru-crew verwacht op Ikiro. Zij hebben jaren op de Caraïben gezeild en verbleven en de avond wordt gevuld met prachtige verhalen en vele tips.

Lagos-Portimão(PT)

Woensdag, 9 september '15

We liggen hier voor de plage van Lagos en de speedboten, met daarachter toeristen op een banaan of andere opgeblazen waterspeelgoed, sjezen langs en tussen de geankerde boten door, aan hoge snelheid. De golven die hierdoor toot stand komen, laten de geankerde boten serieus over en weer gaan... Niet zo leuk! Zeker niet als je fijn werk of iets vloeibaars bezig bent :-(
The Captain prutst en knutselt, hij probeert de debietmeter van de watertank weer aan de praat te krijgen. Deze werkte al niet meer toen we ons Zensation kochten. De soldeerbout en ander werkgereedschap komt hierbij te pas, maar zonder resultaat. Hij pruts tot het niet meer te redden valt! Op zoek naar een nieuwe dus en het internet afschuimen. Met behulp van een vriend op het thuisfront, wordt er één besteld. Misschien is die nog tijdig leverbaar om volgende week met mijn ouders, in de bagage mee te komen naar Portugal.
Op Ikiro wordt er ook nog volop gewerkt en gezocht naar het generator-probleem. Via de Nederlandse mensen van 'Maru'(zo heet hun boot) horen we dat het voor de baai, waar we liggen in Portimão, vanaf vanacht véél deining en rollers gaan komen.
We bekijken de weerberichten en kunnen het moeilijk geloven, maar volgens de bemanning van de excursie-bootjes, is het wél zo en gaan er morgen ook géén excursies door, omwille van het te wilde water.
We besluiten dan maar om rustiger ankerwater op te zoeken, want we hebben geen zin in een nacht rollen ;-)
Wanneer we ons klaarmaken voor vertrek, komt de Vlaming Jerom(die hier woont en waar we enkele dagen geleden in de bar kennis mee gemaakt hebben), er aan gepeddeld met zijn vriendin, Mieke. Ze bevestigen het nieuws van de deining. Een uitnodiging aan boord zal voor een andere keer zijn, want we moeten door. Andy geeft ze met de dinghy nog een lift naar het strand voorbij de rivieringang, dat bespaard hen het stuk stand-up peddelen terug tegen wind en stroom in.
We halen het anker op en varen enkele mijlen verder naar Portimão, we varen voorbij het prachtige strand 'Praia de Rocha' de Algarve heeft een mooie kustlijn met de prachtige kliffen en inhammen en rotsen in het water met de verschillende kleuren. We varen de rivier 'Rio Arade' op droppen het anker voor het strand van 'Ferragudo'. Er staat een prachtig verbazingwekkend Fort 'São João' van Arade. Jammergenoeg is het in privé-bezit en dus niet te bezichtigen.
Aan de overkant ligt de haven van Portimão en er rondom staat een prachtig hotel/resort met gele en okerkleurige gebouwen. We varen met de dinghy verder de rivier op naar de vissershaven. Het is druk op de rivier van vissers-, excursie- & andere boten, met golven als gevolg van hun vaarwater, met als gevolg een natte broek, kleed of rok! Meestal bij Christel en mezelf, wij zitten vooraan in de dinghy en vangen het opspattende water en de golven voor the Captains achteraan op ;-) Deze keer is het niet makkelijk om de vaargolven te ontwijken en onze kleedjes worden goed nat! We leggen de dinghy in de haven voor het museum van Portimão, waar we de oude stad intrekken. In héél Portugal(althans waar we nu al geweest zijn) liggen klinkers/keikopjes, kleine en grote. We lopen ook hier weer op kleine lichte blinkende klinkertjes, ze lijken wél van marmer...en ze zijn ook op sommige plaatsen glad, het is dus steeds uitkijken geblazen, zeker als er nog wat helling aan te past komt ;-) In de oude stad bevinden zich héél veel Chinese winkels, waar je alles, maar dan ook alles kan vinden aan een voordelige prijs. Sommige spreken over de Chinese buurt.
In het donker(vóór 20u30 doen ze hier het licht uit) varen we terug de rivier af op zoek naar onze sterretjes...