woensdag 21 december 2016

Aruba, Oranjestad, Surfside Bay 3(Caraïben)

Maandag, 19 december '16

Caya G.F. Betico Croes is een winkelstraat met een laan gevormd door palmbomen, waar tussen een tramspoor loopt en trams/trolleys doorheen rijden. Een gezellige straat met low-budget winkels, alsook Mango, Zara, Nike, enz...
Langs de boulevard en in het Renaissance hotel bevinden zich de duurdere winkels, o.a.: Dolce & Gabbana, Michael Kors, Gucci, enz...
Aan de waterkant in de buurt van de cruiseterminal staan houten kraampjes gevuld met allerlei souvenirs. Wanneer er geen cruiseboten zijn is het hier stilletjes en zijn er weinige kraampjes gevuld.
In de stad merkten we reeds op verschillende plaatsen beelden op van blauw gekleurde paarden. Daar moet een verhaal achter zitten, toch?! Het gaat namelijk over de 'Paardenbaai' of 'Horse Bay', deze naam verwierf de natuurlijke haven omdat er op die locatie veel paardenhandel werd bedreven wat heel belangrijk was voor de economie en daardoor het centrum van het eiland werd. Er werden op het eiland duizenden paarden gefokt om te verkopen aan andere Caribische eilanden. Deze paarden werden daar gebruikt voor het werk op de suikerrietplantages.
Dit dateerde vanaf de Spaanse Kolonisatie gedurende 1500 en zou bijna vier eeuwen standhouden, alsook onder het West-Indische en Nederlandse bewind.
Het belang van de Caraïbische Zee en de Horse Bay/Paardenbaai wordt gesymboliseerd door de blauwe kleur en wijst op het vervoer van de paarden van en naar het eiland.
De acht paarden staan verspreid over de stad en hebben elk een naam. Zo kan je Rosalinda, Saturnina, Escapia, Sinforosa, Eufrosina, Ambrosia, Bonifacia & Celestina bewonderen, fotograferen en de betekenis van hun namen achterhalen.
Bij de haven gaan we op zoek naar vissers. Maar volgens één van hen zijn we te laat om nog een visje te kopen moeten we tegen de middag er zijn, dan komen de meeste vissers binnen.
Dan wordt het maar een visje uit de diepvriezer van de kleine Chinese buurtwinkel, die ons heerlijk smaakt na een bezoekje aan het kookvuur vergezeld van heerlijke kruiden en knoflook ;-)

Aruba, Oranjestad, Surfside Bay 2(Caraïben)

Zondag, 18 december '16

In de stad treffen we vele gesloten zaken aan, het is ten slotte zondag, maar dat er zoveel horecazaken gesloten zijn, verbaast ons.
Bij de Nederlandse zaak ' doen we ons te goed aan een ijscoupe en portie poffertjes, hi, hi, hi,...
Aan de kano-club, waar ons Dinghietje ligt, staat het strand vol wagens met aanhangwagens en zien we tientallen jetskiërs door het water sjezen! Voor de locals is zondag=stranddag.
Weer aan boord staat er een 'Belgische specialiteit' op het menu. Hiervoor wordt er een nieuwe aankoop uitgetest, nml. een frietketeltje, d.w.z. een kookpot met draagmand in. Tja, als 'echte Belgen' kunnen we toch niet de wereld omzeilen zonder een frietpot zeker! Het heeft lang geduurd voor we één aangeschaft hebben en we hebben er ontelbare keren om gelachen, wanneer deze vraag gesteld werd of over gesproken werd. Het is er geen op elektriciteit geworden, maar een keteltje die we op het gasfornuis kunnen gebruiken. Pluspunt: sneller dan in de oven. Minpunt: niet te gebruiken tijdens het zeilen/varen natuurlijk!
The Captain ontpopt zich als frituurist...het branddeken in handbereik... De frietjes beginnen langzaamaan te kleuren en een krokant korstje te vormen. Goudbruin worden ze met de nodige zorg en voorzichtigheid uitgeschud en geserveerd.
Toppie! Njam njam :-))