zondag 25 oktober 2015

Madeira-Porto Santo(PT)


Woensdag, 21 oktober '15

De regen is heel de nacht blijven doorgaan...we zijn al vroeg op, de taxi pikt ons op iets over zeven, want om acht uur vertrekt de ferry. We schepen in en kiezen een plek achteraan in het schip. Er zou achter de hoek een deining van 4M staan! Dan is de achterkant, waar het zelfbedieningsrestaurant zich bevind, een stabielere plaats, dan de bar vooraan. Maar ik heb voor alle zekerheid mijn voorzorgen genomen, met een half poepsnoepje ;-)
We ontbijten aan boord en de ferry zet zich in beweging...op de achtergrond zien we het eiland Madeira ontwaken met een flauw zonnetje, De bergen worden bedekt door wolken en regenbuien. Hier nemen we afscheid van dit prachtige eiland, waar we alweer een stukje van ons hart achter laten...hopelijk is ons hart groot genoeg, want er zijn al wat stukjes hier en daar achtergebleven en we gaan nog vele mooie plekken tegenkomen! En we vullen dat stukje op met Madeira erin op te sluiten, dus dat komt wél goed ;-)
Dit is ook alweer een plek waar we zeker terug naar toe willen komen, maar dan in het voorjaar, zodat we dit 'bloemeneiland' in volle bloei staat. En dan brengen we onze 'wandelschoenen' mee, om nog wat wandelingen te maken in dit wandelparadijs van ontzettend veel wandelroutes in de mooie natuur. En Monte gaan we dan ook zeker bezoeken en hopen dat het dan niet regent, zodat we de Tobaggon kunnen ervaren: in een rieten mand/slede door de smalle steile straten 2km naar beneden glijden met twee mannen die achterop m.b.v. hun schoenen en afgesleten zolen, de slede afremmen...een hele attractie!
We hebben hier leuke dagen beleefd met An & Ivan.  Ons teamwork zorgde voor een geslaagde eiland-tour, ieder had zijn taak onderweg: Geert trotseerde de autorally-weggetjes, wat zeker iets voor Louis Mast is, als gewezen 'rally-piloot. An jongleerde Shumi door het landschap, d.m.v. 'bolleke pijl', want onze gps-app liet het in de bergen vaak afweten qua 'positie'. Ivan moest er over waken dat de IPad-stekker in de 12V bleef zitten, want die had veel voeding nodig tijdens het gebruiken van onze app-gps. En ikzelf las de streek-/toeristeninformatie voor van de plaatsen die we passeerden en stopten.
Het is een geluk bij een ongeluk(slechte weer en ongunstige wind), dat we het eiland op deze manier hebben bezocht. We zijn er blij om, want de havens vallen tegen en zijn duur en een auto en hotels zouden we dan alsnog moeten voorzien, om het eiland te kunnen rondtrekken, waardoor het nu voordeliger uitkomt met het maand-liggeld dat we in Porto Santo betalen. We zouden het zo weer doen en alle zeilers aanraden het op deze manier te doen. Even een andere manier van reizen tijdens onze reis ;-)
En aan iedereen die dit leest willen we nog even 'two options' geven als je meer wil weten en zien over Madeira en haar archipel.
*Option one: bekijk dit filmje en wordt betoverd door Madeira! Klik op deze link:
           https://youtu.be/1wMBLcWPXRo

*Option two: kom het zelf ontdekken ;-) en breng dan ook zeker een bezoek aan Porto Santo, om het contrast tussen de eilanden te zien. 
Ondertussen is de ferry al flink beginnen rollen en zien we weer mensen kleur verliezen, zakjes vullen, verdwijnen, enz... Een lieve dame van het personeel houdt zich full-time bezig met het uitdelen van zakjes en mensen naar buiten te brengen. Met ons vier gaat het goed: ervaren zeerotten ;-)
Porto Santo komt in zicht. Hoe zou het met onze dames zijn? Zou alles in orde zijn?We komen toe in de regen en zien onze dames door de regen-mist liggen...dat is al goed!
Nog even een tussenstop maken langs het havenkantoor, maar de wasmachine is nog steeds stuk: het onderdeel zou vandaag toekomen...ja, ja, met ons op de ferry zeker! Morgen zou ze gemaakt zijn...we blijven in hopen ;-)
Het is een fijn weerzien met ons Zensation: 'home sweet home'. Alles ziet er goed uit, uitgezonderd een fender/stootkussen die is stuk gegaan en een steiger die vermist is aan de overkant: afgebroken, horen we later vertellen! Ja, de wind heeft hier behoorlijk tekeer gegaan, tijdens onze afwezigheid. Ook nu blaast die nog goed en staan er nog golven en deining in de haven.
De buien zijn ook nog steeds afwisselend aanwezig en we maken tijd om wat te klussen: we maken de  bilge al gedeeltelijk droog(andere stuk is voor van de week), draaien de schroeven van de hydrovaan aan, the Captain repareert het voorste toilet en ik sorteer de honderde foto's. De dag is zo voorbij en we nestelen ons in ons  eigen zacht en warm nestje.