vrijdag 31 juli 2015

Muxía(ESP)

Donderdag, 30 juli '15

Het is hier echt 'tranquilo'... Slechts met zes  grote zeilboten liggen we hier, van vijf nationaliteiten. En vooraan in de haven wat kleine zeilbootjes, motor- en vissersboten. We klussen en poetsen wat en in de namiddag trekken we met z'n vieren onze wandelschoenen aan. Er zijn hier verschillende wandelroutes en een heuvel om te beklimmen met een kerk, aan de zee. Er staat een stevig windje, maar het is droog en het zonnetje piept af en toe langs een wolk. Er staan verschillende mobilhomes op een parking en er zijn wel wat wandelaars op de been. We zijn hier niet de enige toeristen, maar het dorpje is niet toeristisch. Het heeft wél enkele supermarktjes, winkeltjes en drank- en eetgelegenheden en winkeltjes, dus je kan je hier wél enkele dagen bevoorraden en entertainen. We ontdekken mooie strandjes, langs een wandelweg van planken over het zand.
Na het eten degustieven we nog met de buren en bekijken we alle gribfiles en weersvoorspellingen voor de komende dagen. Zaterdag kunnen we normaal gezien doorvaren.

A Coruña-Muxía(ESP)

Woensdag, 29 juli'15

We zijn wakker, maar snoezen nog een beetje, wanneer we op de romp horen kloppen: de buren. Ze gaan toch doorvaren en of we mee vertrekken. Ok, half wakker, alles snel vaar-klaar maken (lees: vastmaken en opbergen wat kan vallen of verschuiven onder helling, ramen toe, verluchtingsgaten afsluiten en kranen wastafels dicht). De buurman vult ondertussen onze watertank en we varen met de twee boten nog even langs de tanksteiger en weg zijn we...
Geen poets-, klus- of wasdag en bezoek aan de stad vandaag, zoals gepland, maar zeilen. Er staat een echt Zensation-windje(boven de 15Kn) en de deining is matig. We gaan er als een speer van door.
Het is wél frisjes en ik kruip in mijn fleece-slaapzak op de zetel om nog wat te soezen. Af en toe heeft the Captain me nodig, om te gijpen: we kruisen af omdat dat comfortabeler is en ook de zeilen wat spaart van het slagen tegen de zaling. Ik kleed me dan aan, gijp mee en kleed me dan weer uit en kruip terug onder de fleeche... Zalig ;-) The Captain en George trekken hun plan.
De haven van Muxía is vrij nieuw en er zijn nog vele lege ligplaatsen, omdat de meeste zeilers niet weten dat hier een haven is en we zien op AIS dat diegene die voor ons waren, de haven hier tegenover ingevaren zijn. De havenmeesteres is behulpzaam en we liggen hier beschut voor de wind die de komende dagen over ons heen gaat razen.

A Coruña(ESP)

Dinsdag, 28 juli '15

Vandaag is het alweer voorbij...onze opstappers vliegen weer naar België. Na het ontbijt wandelen we samen naar de taxi en nemen afscheid van elkaar...de dagen zijn voorbij gevlogen en de tijd ging veel te vlug... Het is raar om met ons tweetjes ze uit te zwaaien :-(
Maar we hebben het super leuk gehad en van elkaars gezelschap genoten! En in Kortgene zullen vele nieuwsgierig zijn naar hun verhalen en beeldmateriaal.
We verkennen A Coruña en wandelen langs prachtige, leuke gebouwen en straten, maar ook door minder aantrekkelijke buurten. Er is hier ook wat industrie en vele grote havenkommen voor vrachtschepen. Er komt geen eind aan de haven lijkt wel. We zoeken en vinden een hele aparte havenwinkel, lijkt wél een interstock of zo: geen overzicht, klein gedeelte materiaal ligt uitgestalt(op een hoop) voor de toog en achter de toog, honderden rekken met materiaal... Je moet zeggen wat je zoekt  en dan gaan zij zoeken in hun stock ;-) Roeispanen voor ons Dinghietje van Zodiak hebben ze niet, maar ze gaan opzoeken of ze ze kunnen bestellen en ons iets laten weten.
We wandelen naar de andere kant van de stad, naar de beach. Het is bewolkt, maar zwoel, het zonnetje doet veel moeite om door de wolken heen te komen. Er staat hier ook een heuse branding op het strand. Hier en daar liggen zonnekloppers of zitten mensen in het water. 
Kilometers hebben we gewandeld en geslenterd en we zijn moe wanneer we weer in de haven toekomen. En dan hebben we nog maar een klein stukje van deze grote stad gezien...Morgen kunnen we nog een stukje doen.
Het weer blijft een twijfel geval. Er wordt véél wind voorspeld voor de komende dagen, maar morgen ziet het er nog ok uit om een haven verder te varen. Of we liggen hier verwaaid tot zondag. Wat gaan we doen? Samen met de Ikiro-crew is dit het gespreksonderwerp. We gaan slapen met het idee om toch maar te blijven liggen morgen.

Sada - baai van Ensada De Cirro - A Coruña(ESP)

Maandag, 27 juli '15

We hebben een rustige nacht gehad achter ons anker en allen heerlijk geslapen. We lichten het anker hier in de baai van Sada en varen naar de volgende baai, een uurtje verder. The Captain, denkt dat dit een mooie plek is om ons ontbijt te nuttigen. Onderweg eten we al fruitsla, zoals elke morgen is dat onze eerste gang van de dag.
Voor en in de baai liggen oesterbedden en oude vissersbootjes. We laveren er tussendoor en ankeren voor het zandstrand in het heldere water. We stappen met vier in ons Dinghietje en gaan aan land. De baai van Ensada De Cirro is verlaten. Er staat een vakantiecomplex en hotel, maar geen auto of mens te bespeuren...het lijkt wel een spookdorp. Gaan we hier wél een bakker vinden? We bekijken het plan dat bovenaan de beach staat en gaan op stap. Het is klimmen en klimmen... Dan stopt er een auto iets voor ons, waar een meneer uit stapt en we vragen hem naar een bakker of eetgelegenheid waar we een ontbijt kunnen nuttigen. 
Volgens hem is het een kilometer verder naar boven stappen tot aan een rotonde daar naar rechts nog enkele honderde meters verder is er een café/restaurant. De helling neemt toe en onze kuiten branden, kelen worden droog en magen rammelen. Maar hoe verder we stappen, hoe meer leven er op straat te zien is. Hier en daar een auto of een tuinman. Er staan hier prachtige (vakantie)huizen/villa's. En eindelijk zien we de zaak en ze is open en er zijn mensen! 
We hebben een stevige ochtendwandeling erop zitten en genieten van een gezond ontbijt. En we zijn niet de enige Vlamingen tussen de Spanjaarden. Er stopt een wagen met Belgische nummerplaat... Hier in dit godvergeten paradijs(dat het ooit was!). We hebben al aan de hele noordkust gezien dat de crisis hier littekens heeft achtergelaten. Jammer...
Bij terugkomst aan het strand, zijn er zwemmers en zonnekloppers aanwezig en ook in het hotel is wat beweging en staan er auto's op de parking.
Er staat wel een branding in de baai en ons vertrek met ons Dinghietje zorgt voor de attractie van de dag voor de aanwezigen... Het vertrek is een beetje moeilijk met de golven die ons steeds pakken... Drie van de vier houden het niet droog! We hangen meteen onze natte broeken aan de reling van Zensation en verlaten de baai.
Er staat een mooi windje en we zeilen op korte tijd naar A Coruña. 
Op AIS en Vessel Finder, wat jullie ook reeds kennen en gebruiken om ons te volgen, kijken we zelf ook dagelijks naar onze vertrekkersvrienden en andere schepen die we kennen en hebben leren kennen en een langere trip maken - onze vloot begint zich redelijk ui te breiden - waar wie zit. Big Brother is watching Us. Maar wij spelen zelf ook voor Big Brother en op onze plotter zien we dat onze vertrekkersvrienden van Ikiro nog in de haven van A Coruña liggen, als we de haven naderen. 
We zien Ikiro met onze ogen liggen en er is een plek naast hen. De crew is aan boord aan het klussen als we naderen en we roepen hen. Meteen worden onze lijnen aangenomen en klinken we op ons weerzien hier in Spanje, na ons vertrek in Antwerpen.
Ze kennen de stad al redelijk en nemen ons vier mee op sleeptouw. We lopen door de oude en de nieuwe stad en zien prachtige gebouwen. We genieten met z'n zessen van de grote stad en lekkers in een lokale tapasbar. Bij het bestellen en likken van een helado(ijsje), komen we nog een Antwerpenaar en z'n vriendin tegen, die na een vijf jarige wereldomzeiling op de terugweg zijn naar Antwerpen... De wereld is klein ;-)
En A Coruña is de plek waar de meeste zeilers stoppen en passeren bij het verder doorvaren naar het zuiden, maar ook bij het weer terugvaren naar het noorden... Er wapperen hier verschillende landvlaggen aan de boten. We liggen hier niet als enige vreemdelingen tussen alle Spanjaarden.