zondag 14 oktober 2018

Samoa: Sava'i & Upolu: Apia, deel III

Vrijdag, 17 - vrijdag, 31 augustus ‘18 (UTC +13u = +11u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

De eilanden van Samoa bieden weinig gunstige/beschutte ankerplaatsen en een cruiserspermit is verplicht om andere plekken dan ‘Apia’ in ‘Upolu’ te bezoeken. Het weer en de deining zijn op het moment niet gunstig en dus verkiezen we een uitstap met de ferry naar het grotere zustereiland ‘Sava’i’. Reeds om 5u30, nog voor de zon opkomt, gaan we gepakt & gezakt op pad. Na enkele honderden meters zien we een taxi rijden en houden hem tegen. Zo bereiken we voor 6u het busstation aan de fleemarket. De kraampjes zijn nog dicht, de eettentjes gaan één voor één open. We zoeken de bus richting ferrygebouw en stappen aan boord. Het is een dik uur rijden naar het ‘Mulifanua’ dok in west ‘Upolu’. Onderweg zien we het leven langzaam op gang komen. Varkens met hun biggen lopen over de wegen, de normale gang van zaken in ‘Samoa’. Bij de ferryterminal kopen we een enkeltje ‘Savai’i’ en ontbijten aan één van de eetstalletjes. Een half uurtje later kunnen we inschepen, het is een interessant schouwspel om de locals met hun goederen van & op de ferry te zien komen & gaan, nml.: palmbladeren gevlochten manden gevuld met: kokosnoten, taro, tarobladeren, enz... Onderin de ferry staan wagens en vrachtwagens. We zetten ons binnen voor een groot tv-scherm. Slechts 90 minuten later zetten we voet aan wal in het dorp ‘Salelologa’, in het zuidoosten van het eiland  ‘Sava’i’=´The Big Island´, het grootste eiland in de ‘Samoa archipel’. Dit eiland, van vulkanische oorsprong, is omringd door verlaten baaien, heldere lagunes en is rijk aan fauna en flora. 
Met een huurwagen proberen we op twee dagen zoveel mogelijk van het eiland in ons op te nemen. We starten in het zuidoosten en rijden in klokwijzerszin rond. Schattige kleurrijke verzorgde dorpjes glijden aan ons voorbij. Langs de weg zorgen ook hier planten voor een net opzicht. Vele kerken, de ene al wat groter dan de andere en vele fales, waar duidelijk mensen in wonen, met graven in voortuin waarop vaak de honden slapen, trekken onze aandacht. Het vuilnis bevindt zich op een verhoogd houten of gemetseld platform, zodat de loslopende kippen, varkens & honden er niet bij kunnen. 
Tijdens de eilandrondrit bezoeken we, aan de zuidkust, de vele kleine en grotere watervallen van de ‘Afu Aua watervallen’ (inkom= 5 WST/p.p. (= 1,50€)), zien we water de lucht inspuiten bij de ‘Alofaaga Blowholes’ (inkom= 5 WST/p.p.) met de grootste waterfonteinen ter wereld waar een local voor een extra ‘5 WST’ er een kokosnoot ingooit die de lucht wordt ingeblazen. De dame bij de inkom vertelt ons dat de man van een andere familie is en zo extra geld wil verdienen, maar dat we het ook zelf mogen doen bij de blowholes, die voor zijn afsluiting liggen. Onderweg laden we enkele kokosnoten in de wagen, maar we laten ze voor wat ze zijn, aangezien de grootste fontein zich op de man zijn terrein bevindt. 
Na een lunch bij het ‘Satuiatua Beach Fales Resort’ vervolgen we onze reis langs de mooie kustweg naar de noordwest punt waar we in de regen het mooie zandstrand van ‘Falealupo’ aanschouwen. Dit was de plek, tot enkele jaren geleden voor Samoa overstapte van datumgrens (zie vorige blogs), op aarde waar elke dag als laatste de zon onderging.
Aan de noordkust nemen we een kijkje bij de mogelijke ankerbaaien ‘Asua Bay’ & ‘Sāfune Bay’ en eentje nabij het dorp Āvao’. 
Bij ‘Regina Beach Fales’ boeken we een fale voor de nacht en worden we hartelijk verwelkomt door gastvrouw Lina met een verse kokosnoot en een bord fruit. De fales staan op zacht gras, langs een zandstrand met uitzicht op het turquoise water van de lagoon. Door het weer is het water te troebel om te snorkelen, maar dat houdt de zeeschildpadden niet tegen om regelmatig nieuwsgierig hun kopje boven water te steken en ons te begroeten. Deze keer hebben we een open fale (de andere zijn volboekt). De gevlochten palmbladeren luiken zorgen voor wat privacy. 
Ook in deze Beach fales heerst er weer een gezellige sfeer onder de gasten, zo ontmoeten we reizigers uit andere landen, voornamelijk Nieuw Zeeland & Australië (leuke contacten voor in de toekomst tijdens ons bezoek aan die landen). Het diner bestaat uit lokale gerechten en zelfs kreeft, heerlijk! 
De volgende ochtend vinden we rattenkeutels op het muggennet boven onze hoofden... We dachten al wat geristsel op het palmbladeren dak te horen! De buurman had ook bezoek en vindt een leeg pakje koekjes naast zijn bed.
Op dag twee, zit het weer ons niet mee, regenbuien wisselen elkaar af. Snorkelen zit er niet in. Na een heerlijk ontbijt, nemen we van iedereen afscheid. Dit is weer een fantastisch plekje en dat alles voor een klein prijsje (120 WST= 40€ voor slaapplaats, diner & lunch voor 2pers.)!
In de regen passeren we het ‘Saleaula lavaveld’, de meest dramatische geologische site, die ontstaan is door de uitbarsting van de vulkaan ‘Matavanu’ van 1905 tot 1911. 
Stoppen heeft geen zin in dit weer, jammer... zo kunnen we de overblijfselen van de kerk en het Maria-beeld dat gespaard bleef niet zien. 
In de namiddag arriveren we bij het autoverhuurbedrijf en worden we terug naar de ferryhaven gebracht, voor onze overtocht naar ‘Upolu’.
De overtocht verloopt snel, iedereen schuilt binnen voor de regen. 
We nemen een lokaal busje terug naar ‘Apia’ stad. Nog even een stop bij de ‘fleemarket’ voor een laatste pasbeurt van mijn ‘Samoaanse’ outfit. Het ziet er goed uit, nog enkele aanpassingen en dan is het klaar. 
Het is weer een fijn weerzien met onze dame en de cruisers in de haven. 
Er zijn veel bedrijven & hersteldiensten in ‘Apia’. In ‘Suwarrow’ heeft onze scanner/printer het plotseling begeven en ook de laptop heeft een specialist nodig, aangezien die plots niet meer oplaad. De man van dienst verklaart de printer voor ‘t schroot en zegt dat een nieuwe batterij de laptop weer zal doen opladen. Het type verkopen ze hier niet, dus dat wordt even online bestellen en via een vriend vanuit België meegebracht.
Ook de Flopperstopper gaat van boord... het hout zwelt op, de epoxylaag is gekwetst. Zo wordt Zensation met de dag lichter en komt er meer plaats vrij in de achterkajuiten, hi, hi, hi,...
We hebben het naar onze zin, toch wordt het vertrek uit Samoa voorbereid, maar het wordt overschaduwd door een drugsonderzoek dat uitgevoerd wordt door interpol! Alle boten in de ankerbaai van ‘Apia’ worden onderzocht en de crew mogen niet aan boord voor het onderzoeksteam met hen meegaat... En wat met de boten in de Marina? Het is een spannende dag en geruchten gaan de ronde. Ribs met officials en een drugshond varen aan & af naar de ankerbaai. Uiteindelijk wordt er een boot (Canadees: ‘Curiosity of London’) aan de ketting gelegd en de kapitein in de boeien geslagen... vangst: cocaïne, methadon & cannabis. Straf: levenslang! Al onze vrienden op de ankerplaats halen weer adem en ook wij zijn blij dat onze woonst niet binnenstebuiten wordt gekeerd voor iets wat we niet aan boord hebben. 
Na deze spannende belevenis hebben onze cruisersvrienden allen nood om stoom af te blazen en de laatste avond in schoonheid te eindigen met een diner in de havenbar/-restaurant ‘Edge’ en de opening bij te wonen van het kampioenschap ‘Siva’ (=vuurdansen). 
We hadden nog graag langer in het mooie paradijselijk Samoa gebleven en de ‘Fa’affafine’ Miss-verkiezingen (=derde gender) gezien, maar er is een weervenster om naar Wallis te varen.
We krijgen nog bezoek van een landgenoot die hier woont en reeds enkele malen ons getracht heeft te bezoeken, maar telkens voor een gesloten boot stond. Jammer dat we niet meer tijd hebben om met hem en zijn familie door te brengen. Benoît brengt ons zelfgemaakte soep (heeft een soepbedrijf) en kokosnoten als afscheid. Lekker!
De volgende ochtend klaren we uit, doen we de laatste boodschappen en haal ik mijn prachtig Samoaanse tweedelig kledingstuk (‘puletasi’) op en genieten we nog van een lunch van een vers oka & poké gerecht. Trossen los en bye bye ‘Samoa’.


Samoa is a laid-back paradise...a beautiful place...