woensdag 26 augustus 2015

Nachttocht naar Cascais(PT)

Dinsdag, 25 augustus '15

The Captain 's nachtwacht verloopt goed. Hij komt slechts twee visboeikes tegen(moeilijk te zien in het donker). Er staat een prachtige sterrenhemel en de maan zorgt ook voor extra licht. Om twee uur roept hij me:'Dolfijnen!'
Ik ben na uren eindelijk net in slaap gedommeld...maar ga toch de kuip in en Wauw! Er schieten neon kleuren door het water... Door een soort alg krijg je deze kleuren in het water en dit geeft een speciaal effect aan de golven, vissen en nu ook aan de dolfijnen. Zo kan je ze goed zien. Fantastisch. Ze zijn met veel en schieten en springen naast Zensation.
Ik kruip nog even terug, maar kan toch niet meer slapen en we wisselen van wacht. De maan is ondertussen verdwenen, maar de sterrenhemel is nog steeds rijkelijk aanwezig. En plots verschijnt er een vis boei naast Zensation... Oef die hebben we niet geraakt. Ik zie vele lichtjes in de verte en Ikiro iets voor ons. Opeens komen lichten dichterbij, terwijl die op AIS niet te zien zijn. Dan komt bij de witte lichten plots een rood licht(bakboord) bij en daarna nog een groen(stuurboord). Komt die nu op ons af, of gaat hij achter ons door. Geef ik gas bij of niet? Het is een beetje inschatten en ik ben blij en gerust dat die eindelijk dichter komt en achter ons doorvaart. Het wordt nog drukker van lichtjes, maar niet op AIS. Stoute vissers! Ze zetten speciaal hun AIS af, zodat hun collega's/concurenten niet zien waar ze hun vangst halen. Maar voor ons zijn ze een gevaar, zeker in het donker. Ik probeer de radar bij te zetten, dan zie ik ze misschien zo, maar krijg het niet klaar op de plotter en maak the Captain wakker. Hij schrikt dat hij plots zo druk is en blijft een uurtje mee wacht lopen, tot het weer donkerder wordt en géén ongededecteerde lichten meer te zien zijn. Ik geniet van de lichtflitsen van de golven en vissen in neon en de sterren. Een tijdje later heb ik de indruk dat er een fel licht op onze achterspiegel wordt gericht...het is de zon die wakker wordt. Aan de horizon verschijnt een prachtige roze, oranje, gele gloed. Opeens wordt het zicht helderder en de sterren verdwijnen langzaam. De lucht is helder, maar het duurt nog een uur alvorens ik de zon achter de kustlijn zie opkomen.
Iets na zeven wordt mijn Lovertje wakker en maakt hij zich klaar om de wacht weer over te nemen. Ik heb het kou en ben moe. Ik kruip in mijn fleeceslaapzak en kruip zo onder de dons en val meteen in slaap.
Als ik twee uur later wakker wordt, heeft the Captain een fantastische wacht erop zitten: drie keer heeft hij onze vrienden op bezoek gekregen! Nou, spijtig dat ik de dolfijnen niet gezien heb, maar ik heb er wél van gedroomd ;-)
Tijd voor het ontbijt. Het is reeds warm buiten en stilaan komt er wat wind. Onze lagen gaan één voor één weer uit. We zetten SPI en zijn blij dat na 16uur eindelijk de motor uit gaat! Het wordt hier en daar drukker van visboeien en we kijken hier goed voor uit.
We kunnen zeilen tot een stukje voor Cascais. De wind valt plots weg, om een halfuurtje later tot 28 knopen terug te komen en we kunnen zeilen tot aan de ankerplek in de baai van Cascais, waar het volligt met visboeien, het lijkt weer een mijnenveld!
Ikiro ligt er al . En na het droppen van het anker en een verfrissende douche is het tijd om onze tocht-ervaringen met elkaar te delen. Op de achtergrond kunnen we meegenieten van een optreden aan land. Het lijkt hier mooi en morgen gaan we op verkenning. Want nu zijn alle vier moe en zoeken al snel onze kooien op en vallen al snel met de muziek op de achtergrond ineen diepe slaap.

Porto - Douro rivier - Cascais(PT)

Maandag, 24 augustus '15

Ik heb mijn kappers-gereedschap al klaar liggen. Nu gaat hij er niet aan ontsnappen. Ik heb er zin in. Ons Zensation ligt nog wat te klotsen in haar box en dus zetten we ons voor alle veiligheid(dat we niks te veel afscheren of -knippen) op de steiger. Het gaat al vlotter als de eerste keer en met een fris kopje haar kan mijn Lovertje er weer tegenaan.
Ik maak ons eten voor de komende 24u klaar en we maken Zensation weer vaarklaar en stellen ons bed in de living op, om tijdens de rust daar even wat te kunnen slapen.
We gaan kijken naar het strand en de toegang tot de rivier om polshoogte te nemen van de deining en golfslag daar en op zee. Nou...dat kan wél tellen. We besluiten om tegen  16u30 met z'n vier(Ikiro-Crew incl.) met Zensation de Douro rivier af te varen tot aan de Ponte de Luiz en daarna nog bij te tanken en te vertrekken.
Het is mooi om het stukje rivier per boot te doen, maar voorbij de brug kunnen we niet, want de mast kan niet onder de brug, jammer. Maar we komen vele boten tegen volgestouwd met toeristen. Die moeten er voor betalen en wij kunnen het wél op eigen kiel doen! Op deze manier nemen we voorlopig afscheid van Porto en geven onze ogen nogmaals de kost op al het moois en de gezellige oevers.
Na het tanken en afrekenen zijn we klaar om het grotere water te trotseren.
Er staat nog flink wat deining en we klotsen behoorlijk. Al snel wordt het koeler en worden lange broeken truien en zelfs enkele uren later weer de thermische kleding en mutsen bovengehaald en laagje per laagje aangevuld. We krijgen een prachtige zonsondergang te zien aan een heldere hemel. The Captain gaat de nacht in, terwijl ik me in de living neer leg. Hij komt al snel iets warms zoeken. Ik zet drie termosflessen in de kuiptafel: warme soep, Latte Machiato en warm water en nog wat fruit en tussendoortjes. Zo kan hij er wél enkele uren tegenaan en ik nestel me terug onder de dons. De deining wordt al wat minder. Ons groot zeil staat bij om het motoren wat comfortabeler te maken.

Porto(PT) 4

Zondag, 23 augustus '15

Op de planning staat vanmorgen een kappersbeurt voor Geert. Van de namiddag is er véél regen en wind en zelfs onweer voorspeld. Dus nu kan het buiten nog, de zon schijnt zelfs, dus wat hebben ze nu voorspelt?!
We komen net van de douche als de plannen wijzigen, wanneer we onze Ikiro vrienden zien. De winkels zijn hier ook op zondag open van 10u tot 22u of 23u zelfs! Geweldig!!! Zowel supermarkten, winkelcentra, enz...
Nu te voet naar Brico en MediaMarkt, nu het nog droog is. Stappers aan en weg. Er wacht ons een stijle wandeling van 2,5km. The Captain heeft zijn nieuwe sandalen(die nog van thuis zijn meegekomen, met een neus i.p.v. open tenen) aan. Maar al snel loopt hij blaren. Eerst aan zijn linker hiel(had daar nog een verdroogde van enkele weken terug) en daarna aan zijn rechterhiel. Pleister zorgen even voor wat verlichting. De tocht is zwaar en SUPER steil! Bij het zien van een Koffiehuisje/bakkerij(die zie je véél in Portugal, ze houden van zoet), stoppen we even voor iets te drinken en te eten, want we zijn al even onderweg en ons ontbijt van uren geleden is reeds verteerd. Het is moeilijk kiezen en ze maken ook belegde broodjes. De bestelling verloopt met horten en stoten en er wordt iets te veel aan tafel gebracht. Ach, géén probleem dat is dan gratis van het huis. Even later krijgen we nog vier extra mini-petit-fourekes op een bord geserveerd. Wat een verwennerij. Ja een koekje of zo krijg je hier in Portugal niet bij koffie of thee. Dus dit is uitzonderlijk en dat terwijl ons eten en drinken reeds op is. Wanneer we afrekenen(goedkoop/weinig, naar ons Belgische prijzen), krijgen we ook nog eens een zakje met vier extra broodjes mee. Wat het is? Zoet of hartig? Ze staan op de toog onder een stolp en ze zien er goed uit. Dat is voor straks. Wat een lieve, vrijgevige mensen!
We kunnen er weer tegenaan en vervolgen onze weg en even later(met behulp van TomTom, want alle straatnamen komen we drie keer tegen op een andere plaats op ons planneke) zien we de Brico Depot. The Captains kunnen zich laten gaan en bewandelen elke rion, blaren of géén blaren ;-)
Maar wat we moeten hebben vinden we niet. Toch gaan we met een opplooibaar steekkarretje(om flessen water en bussen diesel onderweg mee aan te halen en te vervoeren) en een gevulde zak buiten. Dan zien we buiten nog een afdeling drive-in, misschien hebben ze daar toch nog iets van de lijstjes en ja hoor...we vinden eindelijk isomo om de koelkast en diepvries mee af te dekken. Twee grote platen hebben we nodig. Hoe gaan we dat meenemen naar de MediaMarkt(is nog 1km verder stappen) en straks in de taxi? We mogen onze aankopen laten staan en straks ophalen.
Dus stappen we verder naar MediaMarkt en er naast is nog een doe-hetzelfde-zaak. Daar vinden we dan weer  zachte isolatiebuizen om rond de dalingen te doen, om onze zeilen te beschermen.
Het regent ondertussen al goed en de wind is ook van de partij. De taxi pikt ons op en het is een heel gedoe en niet met de chauffeur zijn zin, om nog langs de Brico te rijden en te wachten om onze aankopen in te laden. Maar met teamwork lukt het ons in twee minuten de platen in twee te snijden, de aankopen in te laden en de winkelkar weg te brengen. Een héél avontuur zo eens gaan winkelen...plezier verzekerd ;-)
Wanneer we in de haven toekomen, regent het nog steeds en de geplande watershow is afgelast...jammer.
We speken af om nog wat te knutselen(met de isomo) en daarna samen aan boord de broodjes van vanmorgen(van de haven en van de bakker) te degusteren. Het wordt een gezellig en lekker 'worsten en hamburger festijn' en als afsluiter zijn er de gekregen broodjes, die een beetje zoeter smaken als een sandwich, maar vaster van structuur. Lekker met wat zoet beleg ;-)
Zoals dagelijks bekijken en bespreken we alle gribfiles en weersvoorspellingen. Wat gaan we doen? Wanneer kunnen we weg? Het ziet er niet goed uit...ondertussen hebben de hemelsluizen zich geopend en de boten snokken en trekken aan hun landvasten.
Vanaf morgen wordt het weer mooi weer, maar weinig of geen wind en als er is, komt die van de verkeerde kant. Maar er gaat nog een deining staan van 4m, door de wind die er nu is...en dat is niet aangenaam op motor, want dan lig je te klotsen...
Misschien in de namiddag vertrekken, als de deining wat afgenomen is en een nachtje doorvaren naar Cascais of Lissabon. Want de komende dagen zal het toch op motor moeten...
Morgenvroeg bekijken we de nieuwe weersvoorspellingen.

Porto(PT) 3

Zaterdag, 22 augustus '15

Het is een grijze dag vandaag en voor later op de dag is er ook nog regen voorspelt. Tijd voor wat shopping dan. We hebben met zen vieren lijstjes en willen nu eindelijk wél een doe-het-zelf-zaak vinden, zodat er hier en daar wat vinkjes of strepen op de lijsten mogen getekend worden.
Een gratis shuttle-dienst van de haven en 'El Corte Inglés', brengt ons naar de gelijknamige winkel. Dit is zoals een Inno bij ons, maar nog groter en meer andere producten/afdelingen, waaronder een Brico.
We zoeken ook nieuwe sandalen voor the Captain, want hij heeft al twee paar versleten ondertussen(van al dat wandelen). En nu kan hij weer wat kilometerkes afleggen. De Brico-afdeling is klein en geen succes voor ons afvink-lijstje. De supermarkt daarentegen is overweldigend en onze shoppingstijd te kort. We hebben met de shuttledienst een uur afgesproken. Met zakken volgeladen rijden we weer naar de haven. Onderweg zien we een grote BricoDepot en MediaMarkt, maar de chuttledienst mag daar niet stoppen en heeft geen tijd. Het regent ondertussen een beetje.
We zijn nog op tijd in de haven, voor de degustatie van Portugese Sparklingwine in het drankenwinkeltje. Dus snel de boodschappen wegbergen die kunnen bederven en gaan degusteren.
Het is er druk en we proeven lekkere Portugese bubbels. De sfeer zit er in, want al gauw hebben we een leuk onderonsje en komt er nog een Engels koppel van de "Far Fetshed' binnen(zij gaven ons de tip over de degustatie) en even later komen ook nog het Vlaams koppel en hun twee kinderen uit Schoten van de 'La Luna' binnen en erbij staan. Zeilers onder elkaar... Al snel palmen we met z'n achten(de volwassenen) het hele winkeltje(het is maar smal en klein) in! Maar we nemen ook allemaal een voorraad voor onze bilge te spijzen mee ;-)
Ik ga nog even langs het havenkantoor voor mijn was. Die is netjes afgeleverd, droog en opgeplooid. Het verdere verhaal van de rekening ga ik je besparen... Maar een toegewijd personeelslid die het opneemt voor haar klanten en de beste service aan hen wil bieden, die werkt hier in de Douro Marina. Zij is mijn held en Engel. Ik heb haar net een paar vleugels gegeven ;-)
Vanavond staat er op vraag van the Captain nog eens spaghetti op het menu.  Dus even kokkerellen. Wanneer we net gaan eten krijgen we al berichtjes op alle mogelijke communicatie met de vraag/voorstel: 'Porto by Night voor een dessertje?'
Dat zien we wél zitten en het weer is aangenaam van temperatuur en droog.
Eten, omkleden en hop...de taxi weer in naar Porto City! Langs de oever/Ribeira, in de oude stad, zijn vele leuke terrasjes/bars en restaurants. Het is er gezellig druk en aan de kraampjes worden plaatselijke goederen aangeboden en kunstenaars en artiesten laten het beste van zichzelf zien. Zelfs een Japaner danst en beweegt vloeiend met een glazen bol in zijn handen en grote ringen. We genieten van de show en de sfeer in de stad. De gebouwen en bruggen zijn allen verlicht en zorgen voor een romantische uitstraling.  Op een terras proberen we al het moois in ons op te nemen. Alleen het zoeken naar een ijsje voor the Captains gaat wat moeizamer...maar het lukt. Wat een mooie afsluiter van de dag: 'Porto by Night'!

Porto(PT) 2

Vrijdag, 21 augustus '15

Er hangt mist en het duurt lang alvorens die wegtrekt en dan nog is het grijs. We klussen een beetje en ik hijs Geert de mast in. Even de windmeter checken, die is in het begin van onze reis enkele dagen weggeweest en nu staat die niet 100% juist, wat vaseline aan de contactjes en die kan er weer even tegen. Op de hoeken van de zalingen hebben we, toen we nieuwe zeilen kochten, kousen/beschermhoezen overgeplaats, om de zeilen te sparen en te beschermen. Die moeten we ook even controleren en voorzien van extra tape rond de velcro, zodat ze niet lossen. The Captain ergert zich aan de WiFI-versterkers-antenne, die wat scheef op de zaling gemonteerd is...tja, 'wat je zelf doet, doe je meestal beter' ;-) Dus even kijken hoe hij dit kan verbeteren. Terug naar beneden, nog wat materiaal zoeken en weer naar boven. Passen en meten, terug naar beneden, aanpassen en weer naar boven. Voilá, de antenne staat recht. Good job, my Lovertje!
Ondertussen is de zon er en we maken ons klaar om terug naar de stad te gaan. We gaan rechtstreeks met de taxi, dit is het goedkoopst en het snelst. We wandelen als getrainde berggeitjes weer naar boven de stad in en gaan naar het gebouw met de hoogste toren: 'Torre dos Clérigos'. We willen deze bezoeken en de 225 treden beklimmen en daarna beloond worden met een geweldig panorama van de stad. Maar...het is druk om de toren te beklimmen, er is een wachttijd van bijna een uur. Nou, dat vinden we wél heel lang en gaan verder. Maar we krijgen niet genoeg van de stad en vinden genoeg plekken met panoramische zichten. Porto is echt de MAX!!! Wat een uitzichten en monumenten...Prach-Tig!
We wandelen over de brug 'Ponte de Luiz' naar de andere oever en kiezen uit de ruim 58 porthuizen, waarvan er slechts vijftien open zijn voor publiek. We kiezen  het Porto-huis/-merk 'Cálem'. We krijgen een tour in de wijnkelders en uitleg over de geschiedenis en het maken van porto en het verschil tussen de verschillende soorten en dan...dan is het eindelijk zover: de degustatie. Lekker ;-) De druiven worden op de hellingen van de Douro rivier geteeld. Vroeger werd de wijn/porto in vaten vervoerd via de Douro met 'barcos rabelos'(=platte zeilschuiten), je ziet ze nog liggen ter decoratie op de rivier voor de Porto-huizen. Je kan het bezoek aan zo'n wijn-/port huis vergelijken met een bezoek van een wijnkelder in de champagnestreek, van een bekend Champagne-merk/-huis.
Na het vullen van onze magen en het leggen van een 'film', gaan we nog naar een Porto-huis, nml.: 'Churchill'. Deze is aanbevolen door de Douro Marina. We zijn te laat voor de tour, maar degusteren kan nog net voor sluitingstijd. Dat is meer dan goed voor ons ;-)
Tevreden en met enkele nieuwe schatten rijker, om de bilge-voorraad weer aan te vullen, keren we met de taxi weer naar onze drijvende huisjes,

Porto(PT) 1

Donderdag, 20 augustus '15

Wanneer we wakker worden, is de bakker reeds aan boord geweest...twee broodjes per persoon liggen in een plastiek zakje in de kuip: suggestie van de haven. Leuk en makkelijk, maar het liggeld kan hier ook wél tellen ;-) Gelukkig hebben we vijftig procent korting.
Ik ben al vroeg naar de wasmachine en kan al snel tover ik Zensation om in een droog-rek-boot  ;-)  De tweede wasmachine is voor de droogkast, maar komt er even nat uit als er in...oei, even iemand van de haven erbij roepen. Ze willen op hun kosten het voor de tweede keer drogen. Maar we willen naar de stad en niet nog eens vijfenveertig minuten wachten op de droogkast. Geen probleem, de vriendelijke dame zal onze was in de gaten houden en in de zak stoppen als die droog is en bewaren op het havenkantoor. Super! Dan kunnen we vertrekken.
Met het overzetbootje komen we op de andere rechteroever uit en de planning was om daar een tram te nemen. Het is zo'n houten trammetje zoals er in San Fransisco(USA) rondrijden. Maar we moeten nog een tijdje erop wachten en beslissen om langs de rivier al een stuk verder te wandelen. Het zou maar een halfuur stappen zijn tot aan de oude stad, maar we zien nog steeds de tweede brug niet, die aan de stad ligt...de rivier kronkelt en de brug 'Ponte de Luiz' komt in zicht. Deze verkeersbrug is met haar twee boven elkaar liggende brugdekken de meest spectaculaire van de Douro rivier. Zij is het symbool van Porto en maakt deel uit van het werelderfgoed. Ze is gebouwd door de Belgische firma Willebroeck, volgens een techniek die vergelijkbaar is met die van Eiffel, zoals 'Ponte Eiffel' op de Lima rivier in Viana(die we enkele dagen geleden zagen). We passeren véél typische portugese gevels die bekleed zijn met tegels, tegels die wij binnen zetten tegen de badkamermuur ofzo, plakken  ze hier tegen de gevels. Ook hier zien we terug gekleurde gevels. Het geeft een leuk, speels uitzicht. Aan de overkant van de rivier pronken de namen van de Porto-huizen op de daken. Een proeverij zien we wél zitten voor straks.
Eerst iets verfrissends drinken, want het is warm en van het eindje stappen krijg je wél een droge keel.
De terrasjes aan de rechteroever zijn enorm uitnodigend en het zicht is overweldigend. De 'Ponte de Luiz' is een indrukwekkende brug. We moeten de straten en vele trappen beklimmen en bewandelen...er zijn vele steile stukken en in de zon en hitte is het een hele beproeving. Onze kuiten branden ;-) Maar het is allemaal meer als de moeite waard!
De stad is overweldigend...het is een schat aan veel historische prachtige gebouwen. Het station is niet alleen aan de buitenkant mooi, de grote hal is versierd door 'Azulejo's', 20.000 mozaïeken, waarop in kleur of blauw wit(zoals Delfts' blauw) de geschiedenis staat afgebeeld. Ongelooflijk knap! Je weet niet waar eerst te kijken of naar toe te wandelen in deze grote, romantische, schitterende stad. Ook op sommige historische gebouwen prijken er prachtige mozaïeken op de gevels  We hebben al een deel gezien en gedaan, maar willen morgen terugkomen voor meer... Voor meer info over Porto en de bezienswaardigheden, wil ik jullie verwijzen naar Wikipedia of Michelien Gids, of andere reisinfo...
Tijd  voor de beroemde en gelijknamige drank te gaan proeven. We wandelen op de bovenste verdieping van de 'Ponte de Luiz', naast de voorbij rijdende trein, naar de linkeroever, waar de namen van de wijnhuizen bovenop het dak preiken, in de wijk van Villa Nova e Gaia. Maar we staan voor gesloten deuren, de Porto-huizen zijn al gesloten. Jammer, dat zal dan voor morgen zijn.
We nemen een taxi terug naar de haven en ik ga nog even langs het havenkantoor voor mijn was. De vriendelijke dame meld me dat die nog steeds niet helemaal droog is, er is blijkbaar iets met hun droogkast...ze stelt voor om hem door een plaatselijke wasserij te laten ophalen, drogen en opplooien. Als ik vraag wat dat zal kosten, zegt ze dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Ze pleegt een telefoontje en ze komen binnen enkele minuten mijn was ophalen en brengen die morgen terug. Hopelijk droog ;-)
Snel naar onze eigen droogboot en de overige was afhalen en opplooien voor die terug klammig wordt, want het is al laat en de lucht is vochtig. Met het Zensation-team gaat het snel: the Captain haalt hem van de reling en ik plooi. Ook bij Ikiro is het teamwork voor hun was ;-)
Dan is het tijd om onze eigen dugustatie-avond te starten en we toveren uit de bilge elk een porto boven: proeverij aan boord met Porto 'des huize ' en 'des huize Zensation'  ;-)  Mmm...niet slecht! Gelukkig hebben we verborgen schatten onder de vloer zitten!

Viana do Castelo-Porto(PT)

Woensdag, 19 augustus '15

We vertrekken in Viana en de SPI ligt al klaar voor we de haven uitvaren en openen hem meteen voor we de rivier uit zijn en de Atlantische Oceaan opvaren. De SPI stropt wat bij het opengaan, we hebben de binnenstof van de slurf/kous nog niet hersteld...niet meer aan gedacht. We varen de hele trip op SPI. Op het einde maken we nog even een gijp en dan trekken we de SPI  toe om de rivier 'Douro' op te varen en de Douro Marina van Porto binnen te varen.
We zien op AIS/Vessel Finder dat Ikiro al vroeg in Vigo is vertrokken en aantal een mijlen en enkle uren achter ons is.
We reserveren ook voor hen een ligplaats in de mooie Douro Marina en pakken hen aan bij aankomst.
Weer enkele dagen bij te babbelen tijdens de aperitief en we gaan samen uit eten in de buurt. Bij een plaatselijk restaurant wordt er op straat gebarbecued en serveren ze gamba's en inktvis-saté's. Ze zijn heerlijk en de dag is alweer veel te snel om. Morgen gaan we op verkenning naar de stad Porto.