woensdag 26 augustus 2015

Porto(PT) 4

Zondag, 23 augustus '15

Op de planning staat vanmorgen een kappersbeurt voor Geert. Van de namiddag is er véél regen en wind en zelfs onweer voorspeld. Dus nu kan het buiten nog, de zon schijnt zelfs, dus wat hebben ze nu voorspelt?!
We komen net van de douche als de plannen wijzigen, wanneer we onze Ikiro vrienden zien. De winkels zijn hier ook op zondag open van 10u tot 22u of 23u zelfs! Geweldig!!! Zowel supermarkten, winkelcentra, enz...
Nu te voet naar Brico en MediaMarkt, nu het nog droog is. Stappers aan en weg. Er wacht ons een stijle wandeling van 2,5km. The Captain heeft zijn nieuwe sandalen(die nog van thuis zijn meegekomen, met een neus i.p.v. open tenen) aan. Maar al snel loopt hij blaren. Eerst aan zijn linker hiel(had daar nog een verdroogde van enkele weken terug) en daarna aan zijn rechterhiel. Pleister zorgen even voor wat verlichting. De tocht is zwaar en SUPER steil! Bij het zien van een Koffiehuisje/bakkerij(die zie je véél in Portugal, ze houden van zoet), stoppen we even voor iets te drinken en te eten, want we zijn al even onderweg en ons ontbijt van uren geleden is reeds verteerd. Het is moeilijk kiezen en ze maken ook belegde broodjes. De bestelling verloopt met horten en stoten en er wordt iets te veel aan tafel gebracht. Ach, géén probleem dat is dan gratis van het huis. Even later krijgen we nog vier extra mini-petit-fourekes op een bord geserveerd. Wat een verwennerij. Ja een koekje of zo krijg je hier in Portugal niet bij koffie of thee. Dus dit is uitzonderlijk en dat terwijl ons eten en drinken reeds op is. Wanneer we afrekenen(goedkoop/weinig, naar ons Belgische prijzen), krijgen we ook nog eens een zakje met vier extra broodjes mee. Wat het is? Zoet of hartig? Ze staan op de toog onder een stolp en ze zien er goed uit. Dat is voor straks. Wat een lieve, vrijgevige mensen!
We kunnen er weer tegenaan en vervolgen onze weg en even later(met behulp van TomTom, want alle straatnamen komen we drie keer tegen op een andere plaats op ons planneke) zien we de Brico Depot. The Captains kunnen zich laten gaan en bewandelen elke rion, blaren of géén blaren ;-)
Maar wat we moeten hebben vinden we niet. Toch gaan we met een opplooibaar steekkarretje(om flessen water en bussen diesel onderweg mee aan te halen en te vervoeren) en een gevulde zak buiten. Dan zien we buiten nog een afdeling drive-in, misschien hebben ze daar toch nog iets van de lijstjes en ja hoor...we vinden eindelijk isomo om de koelkast en diepvries mee af te dekken. Twee grote platen hebben we nodig. Hoe gaan we dat meenemen naar de MediaMarkt(is nog 1km verder stappen) en straks in de taxi? We mogen onze aankopen laten staan en straks ophalen.
Dus stappen we verder naar MediaMarkt en er naast is nog een doe-hetzelfde-zaak. Daar vinden we dan weer  zachte isolatiebuizen om rond de dalingen te doen, om onze zeilen te beschermen.
Het regent ondertussen al goed en de wind is ook van de partij. De taxi pikt ons op en het is een heel gedoe en niet met de chauffeur zijn zin, om nog langs de Brico te rijden en te wachten om onze aankopen in te laden. Maar met teamwork lukt het ons in twee minuten de platen in twee te snijden, de aankopen in te laden en de winkelkar weg te brengen. Een héél avontuur zo eens gaan winkelen...plezier verzekerd ;-)
Wanneer we in de haven toekomen, regent het nog steeds en de geplande watershow is afgelast...jammer.
We speken af om nog wat te knutselen(met de isomo) en daarna samen aan boord de broodjes van vanmorgen(van de haven en van de bakker) te degusteren. Het wordt een gezellig en lekker 'worsten en hamburger festijn' en als afsluiter zijn er de gekregen broodjes, die een beetje zoeter smaken als een sandwich, maar vaster van structuur. Lekker met wat zoet beleg ;-)
Zoals dagelijks bekijken en bespreken we alle gribfiles en weersvoorspellingen. Wat gaan we doen? Wanneer kunnen we weg? Het ziet er niet goed uit...ondertussen hebben de hemelsluizen zich geopend en de boten snokken en trekken aan hun landvasten.
Vanaf morgen wordt het weer mooi weer, maar weinig of geen wind en als er is, komt die van de verkeerde kant. Maar er gaat nog een deining staan van 4m, door de wind die er nu is...en dat is niet aangenaam op motor, want dan lig je te klotsen...
Misschien in de namiddag vertrekken, als de deining wat afgenomen is en een nachtje doorvaren naar Cascais of Lissabon. Want de komende dagen zal het toch op motor moeten...
Morgenvroeg bekijken we de nieuwe weersvoorspellingen.