woensdag 26 augustus 2015

Porto(PT) 2

Vrijdag, 21 augustus '15

Er hangt mist en het duurt lang alvorens die wegtrekt en dan nog is het grijs. We klussen een beetje en ik hijs Geert de mast in. Even de windmeter checken, die is in het begin van onze reis enkele dagen weggeweest en nu staat die niet 100% juist, wat vaseline aan de contactjes en die kan er weer even tegen. Op de hoeken van de zalingen hebben we, toen we nieuwe zeilen kochten, kousen/beschermhoezen overgeplaats, om de zeilen te sparen en te beschermen. Die moeten we ook even controleren en voorzien van extra tape rond de velcro, zodat ze niet lossen. The Captain ergert zich aan de WiFI-versterkers-antenne, die wat scheef op de zaling gemonteerd is...tja, 'wat je zelf doet, doe je meestal beter' ;-) Dus even kijken hoe hij dit kan verbeteren. Terug naar beneden, nog wat materiaal zoeken en weer naar boven. Passen en meten, terug naar beneden, aanpassen en weer naar boven. Voilá, de antenne staat recht. Good job, my Lovertje!
Ondertussen is de zon er en we maken ons klaar om terug naar de stad te gaan. We gaan rechtstreeks met de taxi, dit is het goedkoopst en het snelst. We wandelen als getrainde berggeitjes weer naar boven de stad in en gaan naar het gebouw met de hoogste toren: 'Torre dos Clérigos'. We willen deze bezoeken en de 225 treden beklimmen en daarna beloond worden met een geweldig panorama van de stad. Maar...het is druk om de toren te beklimmen, er is een wachttijd van bijna een uur. Nou, dat vinden we wél heel lang en gaan verder. Maar we krijgen niet genoeg van de stad en vinden genoeg plekken met panoramische zichten. Porto is echt de MAX!!! Wat een uitzichten en monumenten...Prach-Tig!
We wandelen over de brug 'Ponte de Luiz' naar de andere oever en kiezen uit de ruim 58 porthuizen, waarvan er slechts vijftien open zijn voor publiek. We kiezen  het Porto-huis/-merk 'Cálem'. We krijgen een tour in de wijnkelders en uitleg over de geschiedenis en het maken van porto en het verschil tussen de verschillende soorten en dan...dan is het eindelijk zover: de degustatie. Lekker ;-) De druiven worden op de hellingen van de Douro rivier geteeld. Vroeger werd de wijn/porto in vaten vervoerd via de Douro met 'barcos rabelos'(=platte zeilschuiten), je ziet ze nog liggen ter decoratie op de rivier voor de Porto-huizen. Je kan het bezoek aan zo'n wijn-/port huis vergelijken met een bezoek van een wijnkelder in de champagnestreek, van een bekend Champagne-merk/-huis.
Na het vullen van onze magen en het leggen van een 'film', gaan we nog naar een Porto-huis, nml.: 'Churchill'. Deze is aanbevolen door de Douro Marina. We zijn te laat voor de tour, maar degusteren kan nog net voor sluitingstijd. Dat is meer dan goed voor ons ;-)
Tevreden en met enkele nieuwe schatten rijker, om de bilge-voorraad weer aan te vullen, keren we met de taxi weer naar onze drijvende huisjes,