donderdag 11 juni 2015

Audierne-Bénodet(FR)

We vertrekken vroeg om de hevigste wind voor te zijn, want het blaast nog stevig en het wordt alleen maar meer na de middag. De bestemming wordt Bénodet of Îles De Glénan, een archipel die ook wel de Franse Scillies wordt genoemd. En de Engelse Scillies hebben vorig jaar ons hart gestolen, dus deze willen we ook wel eens zien.
Het varen gaat goed. Rondom ons verandert de natuur elke seconde. Elke golf, elke opspattend waterdruppel, elke regenboog of twee die verschijnen in het water door het opspattende water,... alles lijkt elke keer anders en mooi, ik kan er uren naar kijken. En dan de meeuwen die gratis een vogelshow geven door hoog in de lucht te vliegen en dan plots net boven een golf zweven...
Na enkele uren krijgen we al hevige windstoten en met het voor- en grootzeil gereven gedraagt Zensation zich voortreffelijk. Maar we varen aan de wind, koud is dat, ook al schijnt de zon. De golven worden hevig door stroom tegen wind. Ik zit op mijn favoriete plekje, onder de buiskap voor de kajuitingang, hier heb ik beschutting tegen de wind, de kou en de regen en opspattend water. Maar deze keer hou ik het hier niet droog. De golven slaan over de punt, tegen en onder de buiskap en het water loopt over het kajuitluik en zo naar beneden langs de wanden van mijn favoriet plekje... Ik wordt nat tot op mijn armen...had ik maar een waterdichte vest aangedaan over mijn fleece. Wanneer ik even later ga plotten en het logboek aanvul, staat het kajuitluik even opengeschoven. Een golf komt over Zensation en gutst ook de kajuit binnen en ik krijg de volle lading over me heen aan de navigatietafel! Nu ben ik echt nat en kan ik gaan dweilen :-(
Na verschillende zoutwaterbaden/-douches van honderden liters over ons heen te krijgen, kiezen we voor Bénodet. Zowel Zensation, als wij zelf zijn toe aan wat rust en een zoetwaterdouche. Misschien kunnen we morgen nog naar de Îles De Glénan varen, afhankelijk van het weer, want het blijft stevig blazen hier.
Bénodet ligt aan de rivier L'Odet, met een brug van 28m hoogte. Er liggen veel jachten aan een
meerboei en achter de brug, waar we onderdoor kunnen varen, zijn ook ankerplaatsen en verder op de rivier ligt Quimper.  Het stroomt hard op de rivier, wél tot 4kn. Dus kiezen we niet voor een meerboei of ankerplek, maar leggen we ons aan een steiger van de haven van Bénodet. Ja, keuzes moeten we nog altijd maken, want we kunnen niet alles zien, de wereld heeft veel te bieden, ook hier aan de Franse kust.
Na een vanillejenever om op te warmen, een opfrisbeurt, wat lekkers en een tukkie zijn we klaar om Bénodet te verkennen. Terwijl het nog steeds stevig waait en we nog denken aan hou nat en verkleumd we deze voormiddag achter het roer stonden, liggen er hier toch héél wat zonnebaders op het strand in badkledij nog wél. Ok, het is wel zalig warm in de zon, uit de wind. Maar voor ons was het niet denkbaar, terwijl het even verder op zee niet te ratten valt, liggen ze hier lekker te bakken. Dat bewijst nog maar eens hoe groot het verschil op of naast het water/de zee is of kan zijn.
Het is een mooi kuststadje met mooie verblijfjes. Blijkbaar ook geliefd bij de Britten, die hier talrijk aanwezig zijn en genieten van een vakantie aan de mooie Franse kust. Ja, wij kunnen dat begrijpen... en de mosseltjes die ze hier serveren zijn ook lekker ;-)

Morgat-Audierne(FR) Baai Sainte Evette

Maandag, 8 juni '15

Gisterenavond is het een beetje later geworden dan verwacht...de patron stond erop dat we nog één dronken van hem. Ondertussen had hij van z'n café een discotheek gemaakt: muziek luid en discolichten. Bij het doorgaan kreeg ik nog een T-shirt met de tekst: "Wild Night!"
Nou, het was vooral wild om aan Zensation te geraken. Eerst moesten we de dinghy een stukje verder dragen over het kiezelstrand, dan voorzien en hadden we al verfrissende, koude, natte voeten. Er was nog véél wind en wat deining, waardoor we al opkruisend vaarden, om het zo droog mogelijk te houden ;-) We waren in de namiddag al wat nat geworden!
Achter ons anker zijn we in slaap gewiegd en hebben we lekker geslapen, klaar voor verder te varen.
Er is nog steeds veel wind als we wakker worden en het anker lichten, maar met een gereefd voorzeil varen we comfortabel. We ronden Pointe du Raz en bevinden ons vanaf nu officieel op de Golf van Biskaje, volgens de Vaarwijzer. Al veel over gehoord en gelezen en nu varen we hier op eigen kiel!
We kiezen voor Audierne, met een mooie baai ervoor, Sainte Evette. We kunnen de invaart naar de haven van Audierne enkel met hoogwater bevaren en dat is pas binnen 5u., daartegen is het avond en morgenvroeg willen al vroeg weg. Jammer, want het ziet er prachtig uit. Dus droppen we ons anker in de baai aan de ingang. De wind blaast stevig en we willen droog blijven, de dinghy blijft net als wij aan boord. Het is heerlijk in de zon, uit de wind. En de kleuren blauw in de baai zijn schitterend. Volgens onze ankerwatch ligt Zensation als een huis! Zij en het anker doen het SUPER. Ondanks de hevige wind blijven ze liggen en kunnen we met een gerust hart in slaap vallen.