maandag 15 mei 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 4

Dag 4: Zaterdag, 13 -> zondag, 14 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -6) 

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 156 NM
Gemiddelde snelheid: 6,5kn
Knopen wind: 11kn
Positie: 04°29'S 088°45'W
Koers: 250°
Afstand tot bestemming: 2932

Weinig deining en golfslag, de zee is comfortabel en de spinnaker staat mooi bol. Het gaat voorruit zo! De verleiding om de nacht zo in te gaan is groot. Volgens de voorspellingen zou de wind eerder afnemen dan aantrekken. Dus we gaan ervoor. 
Na middernacht wordt het toch een beetje 'te', de ware wind trekt aan tot meer dan 15kn en de snelheid gaat boven de 8kn. Iets 'te' voor de spinnaker en dat in het donker. In het maanlicht laten we onze ballon af en trekken hem in de slurf naar beneden. Zelfs op voor- & grootzeil halen we gemiddeld 6kn, dat is goed voor de nacht. We passeren meer dan 100mijl evenwijdig met de Galapagoseilanden. Misschien zijn Quick & Flupke daar...
Bij zonsopgang vormen sqaulls zich om ons heen. Met behulp van de radar varen we tussen twee tussendoor. 
De wolken schuiven voorbij en de spinnaker wordt weer de mast ingehesen. Selfie & George werken weer hand in hand om Zensation op koers te houden en de bolling in de SPI.

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 3

Dag 3: Vrijdag, 12 -> zaterdag, 13 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -6) 

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 139 NM
Gemiddelde snelheid: 5,7 kn
Knopen wind: 8 - 10kn
Positie: 03°31'S 086°22'W
Koers: 250°
Afstand tot bestemming: 3087

Het wachtsysteem schuiven we net als de klok een uurtje terug: van 19 tot 7u. Het is dan ook een uurtje vroeger donker. 
Quick & Flupke, of hoe ze ook mogen heten... hun geslacht geven ze niet te kennen, deze namen klinken leuk en doet ons terugdenken en lachen om de gelijknamige tekenfilmpjes over twee kwajongens (jeugdsentiment). Onze twee gevleugelde vrienden draaien mee in het wachtsysteem. Ze zijn de extra twee paar ogen vooraan op de preekstoel, het beste overzicht en uitzichtpunt op de boot ;-) 
Alweer word ik geteisterd door een lichtje in de verte, tijdens 'mijn' wacht! Al snel gaat ie een andere koers uit. Oef! Geert krijgt een cargo achterlangs. Aan dek beland een hulpeloze spartelende vliegende vis, die hij tijdig kan redden en zijn leven weer aan de zee schenkt, als dank laat ie slijm, schubben en stank achter. Onze twee kornuiten merken het hele gebeuren niet op! Knus tegen elkaar balanceren ze met hun rood-oranje zwemvliespootjes op de reling terwijl hun kop en blauwe spitse snavel verstopt zit in hun rugveren en ze rustig verder knorren. Nu en dan krijsen ze wat. 'Helaba, ssst... er slaapt er eentje. Gedraag jullie en geen ruzie maken, hé!'
Rustig zeilen we verder, de wind neemt af en we draaien mee verder naar het zuiden om de wind in de zeilen te houden... Dit is niet de wind en de koers die we willen, maar alles beter dan te motoren. Tegen zonsopgang wordt het alleen maar ongunstiger. Tja, we konden dit verwachten, maar de realiteit klopt niet met de weersvoorspellingen! Doet het dat ooit?! The Captain wordt er wat knorrig van en wil proberen met de spinnaker te reachen naar halve wind. Hij vindt het 'welletjes' geweest, zowel qua wind als snelheid, maar vooral onze opstappers die het bont maken of zeg maar 'wit'! Het deksel van de ankerbak hebben ze spontaan een nieuw kleurtje gegeven... Euh, dacht dat ze zindelijk waren?! Met emmers zeewater en een borstel jaagt the Captain ze weg en schrobt het dek. 
Zo, nu kan de SPI erop. De halve wind wordt gehaald, we gaan weer vooruit in een gunstigere koers. Goede zet! Toppie!
Ons daggemiddelde is daardoor opgehaald, ook al deden we wat mijlen te veel en verloren wat door te zuid te varen om wind te blijven hebben.
Maar...waar zijn Quick & Flupke? Hopelijk hebben ze een andere plek gevonden :-(