zaterdag 10 oktober 2015

Ferrugado-Baleeira, Algarve(PT)

Vrijdag, 9 oktober '15

We hebben het dorpje Ferragudo enkel nog maar aan Praia Grande gezien en bij het voorbij varen met de bijboot en het doorrijden met de wagen gisteren. We hebben nog tijd en willen graag meer zien van het dorp en de tips van Heidi & Louis volgen. Dus al vroeg varen we met ons Dinghietje richting het vissershaventje en landen op het strand, net voor de zijtak van de rivier Arade. 
De vissers zijn druk bezig met het afleveren van hun vangst en het doorlopen van hun visnetten. Er zijn smalle straatjes en sommige huizen hebben weer gevels met azulejo's/tegels. In de straten hangen, van gevel naar gevel, visnetten met versiering eraan. Het geeft een gezellige dorpssfeer. Een korte klim langs trappen, brengt ons tot aan de kerk. We  hebben dit vanop het water zien staan. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de haven van Portimão. We bezoeken ook de plaatselijke Mercado(markt binnen). Deze is véél kleiner dan degene die we reeds gezien en bezocht hebben. Na een kleine hap, keren we terug naar Zensation en tuigen ons Dinghietje af, halen het anker op en varen naar de haven. Hier vullen we onze watertank en dieseltank bij en zetten dan koers richting Baleeira. Hier gaan we nog overnachten, alvorens te beginnen aan onze oversteek naar Madeira, naar het eiland Porto Santo.
Als we Rio Arade verlaten, staat er wind uit de goede richting... Dit is niet voorspelt...er zou géén wind zijn en uit het zuidwesten. Nog even bekijken en overleggen...of we vertrekken nu of morgenvroeg? Vertrekken gaan we toch doen, maar wanneer? Stellen we het uit of profiteren we van de gunstige wind nu al?
We doen het! We stellen onze koers bij richting Porto Santo en hopen met deze oosten wind al een heel stuk zuidelijk te kunnen geraken voor middernacht. Het gaat goed en al snel hebben we beet: een bonito van 50cm. Maar terwijl we handen vol hebben met onze vangst proberen in te tomen(hij is héél hevig), valt de wind weg... Nou, we zijn nog geen uur op weg naar het zuiden. Het is nog vroeg en we zijn nog niet ver van de kust. Nog eens de weerberichten bekijken...tja, er zal niet direkt wind komen, zoals reeds voorspelt was, dus toch maar terug richting Baleeira...op motor, met een knap visje  in de emmer ;-)
Bij aankomst in Baleeira gooien we ons anker uit en kuisen de bonito en snijden hem in mootjes en stoppen de stukken in de vriezer. We eten nog wat, bekijken nogmaals het weer, maken het bed klaar voor de oversteek en kruipen vroeg in onze kooi. De komende dagen gaan we out-off-reach zijn. 450Mijl voor de boeg, we denken er drie dagen en nachten voor nodig te hebben... 

Ferrugado, 'Praia Grande', Algarve(PT)


Donderdag, 8 oktober '15

De laatste tijd rolt het voorzeil niet zo vlot meer af. Ik trekt Geert de mast in en hij onderzoekt wat het probleem is. Er zit te veel spanning op de genuaval. Terwijl hij daar hoog en droog zit, wiebelen we met momenten hevig, door golven van voorbij varende boten...Pretpark-kriebels verzekerd voor The Captain ;-)
Deze keer heeft hij ook het fototoestel mee en dus worden er enkele foto's van Zensation gemaakt met boven-aanzicht!
In de namiddag varen met ons Dinghietje naar het strand, we hebben afgesproken met Heidi & Louis. Maar net voor we het strand bereiken, denken we er aan dat we geen zaklamp bij hebben voor vanavond en het ankerlicht niet hebben aangezet, dus varen we terug naar Zensation. Wanneer we onze 'wet-landing' maken, staat de paparazzi al klaar ;-)
We slepen ons Dinghietje op het strand en dan...waar zijn Geerts' sandalen? Ok, vergeten...nog eens terug. Derde keer goede keer ;-) Alles bij en klaar voor een fijne dag met zijn viertjes.
In de strandbar 'Kalu'(bij Nederlandse uitbaters) genieten we van het gezellig terras en elkaars gezelschap. De bitterballen en frikandellen passeren onze gretige ogen en snuivende neusjes meermaals...dit geeft ons ook zin in dat lekkers en we bestellen er ook wat van. Hi, hi, hi,...toch leuk dat we dit na al die tijd nog eens proeven. Het smaakt heerlijk en nostalgisch ;-)
Terwijl de mannen hun kelen smeren, rijden Heidi en ik naar de supermarkt voor proviand. Makkelijk met de auto, maar bij het zien van de aankopen, realiseren we ons plots dat we er wel tientallen trappen mee naar beneden moeten en een stuk strand afstappen tot aan onze bijboot... 'Hallo, hallo?... hulplijn...' De mannen komen ons helpen uitladen en met één Dinghy-ritje, is alle proviand aan boord van Zensation. Voilá, we zijn klaar voor de oversteek naar Madeira, met voldoende vers eten en nog een gigantische zelfgemaakte appeltaart met een geheim drankje erin, van Heidi. Mmm...dat gaat die nachtelijke uurtjes zeker verzachten ;-)
We stappen met z'n vier de wagen weer in en Louis brengt ons naar 'Amarcão de Pera'. Hier is een fantastisch visrestaurant, waar je voor een prijsje vis à volenté kan eten. Terwijl de mannen parkeren, schieten Heidi & ik al wat fotootjes van de omgeving en bij de vissershutten. Een visser komt ons tegemoet met een emmer vol vis en een grote krab in zijn hand. We mogen ze vastnemen voor de foto en hij wil ons schelpen laten zien. Al snel is de sympathieke visser voluit aan het tateren en geraken we moeilijk weg. Onze mannen zitten al aan een wijntje op het terras van het restaurant, als we ze vervoegen.
Al snel verschijnt er vis op onze tafel, en nog een vis, en nog, en nog,...heerlijk en zo véél. We smullen van inktvis, makreel, zalm en dorade. 
Om onze calorietjes wat op pijl te houden, maken we nog een wandeling over de boulevard en drinken nog een night-cap in een fantastische cocktailbar met show-allurence-sympathieke uitbater en cocktail-shaker José.
Het is alweer veel te snel laat en Louis brengt ons terug naar Ferragudo. Nog een keertje steekt hij voor ons zijn tenen in het zand, wanneer we naar ons Dinghietje lopen. Het is zover...tijd om afscheid te nemen van Heidi & Louis...twee fantastische vrienden, die we zeker nog een keer komen bezoeken in Messines in hun B&B. Maar hopelijk zien we elkaar nog tijdens de feestdagen in België en mogen we hen eens ergens op de aardbol verwelkomen op ons Zensation. Tot gauw en bedankt voor de leuke tijd, plekjes en tips hier in Portugal x

Portimão Marina-Ferragudo 'Praia Grande', Algarve(PT)


Woensdag, 7 oktober '15

Het was een korte nacht...the Captain is enkele keren gaan kijken naar de bilgepomp, die verschillende keren per uur opspringt. Maar in de motorruimte of in de bilges, is alles droog, ook bij de boiler... Wat zou dit toch kunnen zijn? Waarom springt de pomp op? Dat bekijken we straks wél uitgebreider. Ook Het piepende, krakende geluid van de steiger achter ons, zorgt voor een vervelend lawaai en dus slaapgebrek!
Vandaag is het juiste moment om aan de zonnepanelen te beginnen, er is geen wind. De zonnepanelen zijn vrijdag al geleverd en deze keer is de bestelling juist ;-)
De twee andere zonnepanelen moeten eerst weer gedemonteerd worden en de twee nieuwe komen er tussen te liggen. 
Ik vertrek ondertussen naar het havenkantoor en wasserette, aan de andere kant van de haven. Als the Captain mijn hulp nodig heeft, kan hij me bereiken en keer ik terug naar de boot, anders blijf ik in het havenkantoor wachten tot de was klaar is en kan ik terwijl wat internetten...
Wanneer ik met frisse, propere was terug keer naar Zensation, liggen de vier zonnepanelen er al op! Aansluiten moet nog gebeuren, maar Geert heeft ze alle vier er alleen opgelegd en vastgemaakt! Ik moet alleen nog de was ophangen en af en toe hem iets van gereedschap of materiaal aangeven.
In de namiddag hoor ik plons! Geerts' jas is in het water gevallen...ik had hem aan de schoten op een kapstok te drogen gehangen... Snel neem ik de tuinslang en spoel hem af met zoet water. Die is nu twee keer gewassen :-)
Het aansluiten gaat ook redelijk vlot, maar toch een hele dag zoet met de zonnepanelen. Ook wordt er nog extra naar de bilgepomp gekeken en liters zoet water doorgepompt. We hadden ze al proper gemaakt, de laatste keer als we nog wat diesel in de bilge hadden, maar nu is het resterende vuil zeker weg. Hopelijk springt ze nu niet nutteloos meer aan. Als we in de vroege avond de trossen losgooien, zijn de zonnepanelen in werking :-)
We gaan aan de overkant van de haven, op de rivier Arade, voor 'Praia Grande' in Ferragudo voor anker liggen. Enkele weken geleden hebben we hier ook een tijdje gelegen, maar er liggen opmerkelijk minder boten nu...het seizoen is duidelijk aan het veranderen. 
Wanneer we ons anker droppen, krijgen we ineens wind tot 15Kn...dit is niet voorspelt.
Na een warme maaltijd vallen we, moe van 't werken, heerlijk dobberend in slaap ;-) We houden van de vrijheid en geluiden op anker!

Portimão, Algarve(PT)

Dinsdag, 6 oktober '15

We kunnen in de box blijven liggen,volgens de Marina-office. We klussen wat en ik bereid hapjes voor onze gasten straks. De naaidoos wordt uitgehaald en ik probeer mijn zonnehoed te herstellen, een naad is rondom rond gelost aan de klep. Dus ik kan hem nog op mijn hoofd zetten, maar de klep hangt er half af, dat is geen zicht en beschermt mijn gezicht niet echt. Ook al is mijn huiduitslag verdwenen en genezen, dankzij antibiotica die op voorschrift nog extra meegekomen was van België. Ik blijf toch voorzichtig met de zon en ook al heb ik gisteren ter vervanging een nieuwe hoed gekocht...aan deze ben ik toch gehecht geraakt en dus vind ik het de moeite waard om te proberen hem te herstellen.
Wanneer we buiten alles wegbergen, mis ik het afdruiprekje voor de afwas...Heum, had ik die al binnen gelegd? Neen, oei dan zal die overboord gevallen zijn! We dachten al dat we daar straks iets in het water hoorden plonsen...Dat wordt een nieuwke kopen in de Chinese Supermarkt ;-)
In de namiddag komen Heidi & Louis Mast toe en we aperitieven aan boord van onze Zensation in het zonnetje. 's Avonds rijden we met de auto naar Alvor om daar te dineren met ons viertjes. Het is toch altijd raar en anders, om een plek die je vanop het water kent, dan langs de andere kant binnenkomt.
Alvor is gezellig en we slenteren door het leuke dorp. We belanden in een visrestaurant en bestellen twee soorten 'Cataplana'(Portugees stoofpotje voor twee personen), één met vis en één met schaal- en schelpdieren, zo kunnen we met z'n vier van de twee gerechten proeven en smullen...mmm...lekker!
Na het eten zoeken we nog een terras op van één van de zovele leuke barretjes in Alvor. En hoe later het wordt, hoe meer jongere mensen(voornamelijk Engelsen) zich in de bars en straten begeven en dat geeft een leuke sfeer.
Het is al laat als we weer terugkeren naar Portimão en na een fantastische leuke dag samen, afscheid van elkaar nemen. We gaan proberen elkaar nog te zien voor we richting Madeira varen.