zondag 17 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 3

Dag 3_ Zondag, 17 Januari 16  ' 20:00  UTC
Afgelegde afstand :  162NM
Gemiddelde snelheid :6,48Kn
Knopen wind : 15-20 Kn 
Positie : 22°08'N 020°50'W
Koers : 250°

Net voor een prachtige zonsondergang, doen we de spinnaker toe en bomen we het voorzeil uit met de spinnakerboom. Het was een warme, zonnige dag met een stralend blauwe hemel, waar we de maan al zien klaar staan om straks in het donker de taak van de zon over te nemen. Ook qua zeilen en afstand was het een schitterende dag waar we met drieën hebben van genoten.

Zoals dagelijks maken we om 8u en 20u contact met onze sateliettelefoon, iridium, en worden mails verzonden en ontvangen. Leuk om nieuws van het thuisfront te kunnen lezen en nieuwe weer-up-dates te ontvangen. (Voor wie ons mailt via iridium: gelieve telkens een nieuwe mail te maken, ook al is het antwoord op één, anders wordt de gehele data opnieuw binnengetrokken en we betalen per data! Tnxxx).

We hebben zin in een filmpje of serie en zetten de dvd-speler buiten, maar al snel haakt er een toeschouwer af, wegens dichtvallende luikjes...

Geert en ik zien nog een aflevering van Code 37, alvorens mijn wacht begint en hij gaat rusten.

Zoals verwacht is het een heldere nacht met veel sterren en een goed zicht. Toch koelt het snel af en is het vochtig. Ik kruip op het kussen in de kajuitingang, mijn beschut plekje en geniet van de schitterende sterrenhemel.

Op de marifoon hoor je soms rare geluiden:fluiten, zingen, raar taaltje onderling brabbelen en één die hijgt, die zal zeker op de loopband staan of net Del Teide beklommen hebben of zo...weet ik veel! Ook diergeluiden worden geïmiteerd, waarop dan iemand reageert en roept: 'go back to the jungle!' En dit allemaal op VHF kanaal 16! Het uitluister-kanaal en voor als je in nood bent!!!

Ik val bijna in slaap en hoor een motorgeluid...wordt dit nu ook geïmiteerd op de VHF of nadert er mij een bootje met piraten. Ik zie niks en hoor geen motor. Ik zet me terug op mijn plaats en...daar is het weer...ik luister en luister en dan...dan hoor ik dát het van onder mij komt, uit de achterkajuit...onze Cherrenstef is aan het ronken ;-)

Mijn vier uur wacht vliegen voorbij m.b.v. de kookwekker die me telkens weer wekt om even in het rond te kijken.

De wacht van de mannen verloopt ook goed en er is niks of niemand om ons heen. De wind is toegenomen en de deining is iets hoger. Johan heeft het ondanks zijn dikke zeiljas, lange broek en muts nog kou en heeft last van het vocht. Hij probeert in de zon al slapend op te warmen en terwijl zwemt er groep kleine dolfijnen voorbij...op vis-jacht...

We zetten de klok een uur terug: UTC -1

Sluimerwolkjes tekenen in de loop van de dag de hemel en het zonnetje is hierdoor minder sterk en warm.

Wanneer ik croques (toasties voor onze Nederlandse vrienden) maak voor de lunch, snijdt de Cherrenstef boven reeds de groenten voor het avondeten. Ja, in de combuis moet je nu wat meer evenwichts-oefeningen uitvoeren.

Plots horen we onze naam op de marifoon...het is een catamaran die een stuk achter ons is, die even een praatje wil maken. Ze zijn op weg naar Kaap Verdië. Wij gaan zoals eerst gepland er normaal nu niet stoppen. Er wordt afgesproken om foto's van elkaars boten te nemen en door te mailen. Misschien zien we hen nog op St. Maarten.

Na de lunch wordt het stoofpotje voor vanavond reeds bereid in de snelkookpan door de Cherrenstef en maken the Captain en ikzelf een gijp. Op deze koers is het rustiger zeilen en krijgen we zelfs een knoop stroming kado! Enig nadeel van het afkruisen is dat we meer mijlen afleggen, maar het is comfortabeler dan voor de wind te varen. Zensation glijdt weer heerlijk verder en wij luieren met zijn drieën verder.

Apo-time gaat aan me voorbij. Ik probeer nog even een dutje te doen en de vervelende kriebelhoest te lijf te gaan, terwijl de mannen onderling een biertje drinken en een praatje maken met de catamaran via de marifoon.

Het is bijna etenstijd en het begint hier alweer heerlijk te ruiken...

Oversteek Atlantische Oceaan dag 2

Dag 2_ Zaterdag, 16 Januari 16 ' 16:18u UTC
Afgelegde afstand : 156NM
Gemiddelde snelheid:6,3Kn
Knopen wind : 15 Kn
Positie :23°90142' N  19°51585' W
Koers : 225°

 

Net wanneer het avondeten bereid moet worden, beginnen de golfjes langszij af en toe op Zensation in te beuken en wordt het zeetje wat warriger. Johan zet zich schrap achter zijn potten en pannen en moet steeds zijn evenwicht zoeken. Dit heeft geen invloed op de kookkunsten en gelukkig had hij gisteren de ingrediënten al voorbereid. Onze Cherrenstef zijn paëlla smaakt weer heerlijk!


Na het lekkers probeer ik nog even een uiltje te vangen, want om 21u wordt ik op het apel verwacht voor mijn wacht. The Captain heeft niks speciaals te melden. In de verte aan onze bakboord zijde, zien we een lichtje dat evenwijdig met ons meevaart. We zien het schip niet op AIS en vermoeden dat het een zeilboot is.


Sterren blinken in hun afwezigheid, het is nog steeds bewolkt, en hier en daar komt er eens eentje tussen de wolken piepen. De algensterretjes in het water zijn wél aanwezig en houden mij gezelschap. Net voor mijn wacht er bijna op zit, zie ik vuurpijlen door het water schieten, lichtbommetjes dichterbij komen en pffft... Dolfijnen!!! Mijn lichtpuntjes in het donker! Prachtig hoe je ziet bewegen door de lichtgevende algen. Dit is een mooie afsluiter en beloning voor mijn wacht. Ik heb me vier uur sterk gehouden en verlang naar mijn bedje...de hoest en de koorts blijven me parten spelen. Wanneer the Captain, na een goede nachtrust (eindelijk) de kuip in komt, trekt de wind net aan en maakt een kleine shift. Wat doen we? Gijpen we meer naar het westen? Ok, Lets do It!


De zee wordt op deze koers rommeliger, maar ik lig toch nog comfortabel dwars (kan net met mijn gestalte en kan zo met mijn hoofd aan de hoge kant liggen) in de voorkajuit. Het hoesten speelt me parten en zorgt voor een slechte nachtrust en ik bots dan ook nog eens met mijn hoofd tegen de wand, doordat er terug wordt gegijpt!


De mannen hun wacht verloopt goed en bij hun wachtwissel passeert een cargo-schip. Onze dag begint met een blauwe hemel en de zon.


Na het ontbijt neemt de wind af en we besluiten de SPI te zetten. Zensation gaat heerlijk zo en de golven glijden onder haar door. We hebben geen last van deining en iedereen voelt zich goed. Een carpaccio van zalm(uit de vriezer) wordt onze lunch. Na enkele uren maken we weer een gijp naar het westen. Om niet veel later terug te gijpen op advies van onze weerman op de wal. Selfie weigert netjes de koerslijn te varen en dus wordt ze vervangen door George.


Apo-time wordt een beetje vervroegd, zodat we nog enkele uren kunnen doorgaan op SPI, en het beetje alcohol verwerkt is, alvorens hem te moeten opbergen.


De beide vishengels hangen uit, maar we vangen niets...we gaan misschien wat te snel? We lijken wél weer alleen op de wereld, ook al zien we heel wat boten op AIS voor de Afrikaanse kust en zagen we twee zeilboten even in de verte achter ons.


Als ik voor het afkloppen van deze dag weer in de kuip verschijn, vind ik de lege brik van de wijn...de mannen hebben, tijdens mijn dutje, ze even geniepig soldaat gemaakt...de napsjaars! Ik zal ze hebben! Enkel ik weet nog wijn liggen ;-)
Samen eten we de overschot paëlla op en besluiten de SPI nog even te laten staan tot voor zonsondergang. We hebben extra mijltjes en snelheid gemaakt de afgelopen 24u  en we hebben al vier posities op onze nieuwe overzeil-kaart geplot en genoteerd. Nog enkele te gaan...