dinsdag 12 april 2016

BVI's, St. John, Cinnamon Bay - Trunk Bay - Caneel & Salmon Bay - Cruz Bay(Caraïben)

Zondag, 10 april '16

De vele vogels die tussen de bomen leven op Cinnamon Cay zingen en fluiten al vrolijk. Het snorkelparadijs roept. Er zouden hier langoesten en krabben vertoeven en het is toegestaan om twee per persoon te vangen...mmm...laat maar komen. Wanneer we in onze dinghy stappen, komt er weer een zandhaai vanonder Zensation gezwommen. Even snel zwemt hij terug naar de kiel. Wat vinden die beesten daar zo aantrekkelijk of lekkers? Of zoeken ze bescherming bij onze dame voor grotere vijanden?
Gelukkig krijgen we onderweg enkele zeeschildpadden te zien. Ons Dinghietje hangen we vast aan een boei en we verdwijnen onder water.
Rondje eilandje lijkt wat groot, we zullen wel zien hoever we zwemmen, maar voor we het weten, zijn we weer helemaal rondgezwommen en hebben we weer heel wat pracht en praal onder water gezien. Zelfs een afdruk van een zeeschildpad in het witte gegolfde zand onder ons, ontdekken we, daar heeft er zeker eentje gerust.
Krabben of langoesten blinken in hun afwezigheid, dus komen we zonder vangst terug aan boord. Gelukkig hebben we nog wat lekkers in de vriezer zitten ;-)
Op naar de volgende baai, 'Trunk Bay'. Hier treffen we een druk bezocht strand met zelfs twee reddershuisje á la Miami Beach en wie zien we door onze verrekijker in haar rode badpak daar staan...is ze het...zou het...ja, het lijkt wél Pamela Anderson van Bay Watch! Hi, hi, hi,...van ver twee druppels water ;-)
Aan 'Trunk Cay' zouden grotten, spleten en een onderwaterpad lopen. Deze Zeemmeerman &-min zijn er klaar voor!
Eerst moeten we een eind zwemmen tot aan de rots/eiland. Maar op onze tocht merken we een zeeschildpad op, die net boeven de bodem zwemt, we volgen hem een tijdje in de hoop dat ie naar boven komt gezwommen, maar de schildpad heeft ons in de gaten en blijft rustig verder zwemmen...verder weg van de Cay...jammer. We vervolgen elk onze weg.
Op de bodem aan het eiland vinden we een pad van opschriften over het leven van het koraal en de vissen. Een leuke, originele manier om wat bij te leren ;-)
Dit is alweer een prachtige snorkelplaats en we zien zelfs pijlinktvissen...mmm...lekker, dan toch nog kans op een eigen vangst! We laten ze met z'n vier maar rustig verder zwemmen...we hebben al wat uit de vriezer genomen voor vanavond.
Het wordt moeilijker en moeilijker om te oordelen welke de mooiste snorkelplek(ken) is/zijn, elke plaats heeft ander bewoners van koraal en vissen, grootten en kleuren.
Sinds ons vertrek plaats ik naast elke stopplaats plus- of minpunten(in de kleuren groen & rood) in het logboek. Ondertussen worden ook de snorkelplaatsen beoordeeld en staan er in plaats van één plus- of minteken (of beide), hier en daar al twee of drie groene plustekens! Het wordt er écht niet gemakkelijker op, maar zo weten we later misschien nog of die plaats wél of niet de moeite is om nog een keer naar toe te gaan.
Na elke snorkeltrip nemen we de 'Marine PictoLife'- boekjes ter hand en gaan we op zoek naar al het koraal en vissen dat we gespot hebben. Bij de afbeeldingen staat de benaming in zes talen, in welke diepte ze leven, wat ze eten, hoe groot ze worden en welke kleur ze hebben, giftig of eetbaar zijn, hun gedrag, gevaarlijk, levensduur, enz... Heel interessant en leerrijk en leuk.
We maken nog even een lunchstop bij een grote baai met twee namen, nml.: 'Caneel & Salmon Bay' en er is ook nog een mooi strand met de naam 'Honeymoon Beach'...brengt me op ideeën... 'Lovertje wil je nog een keertje met me trouwen?' Toch romantisch, hé! Zijn antwoord op deze vraag (die ik vaak stel): 'Ja, maar niet vandaag...' ;-)
Er is een prachtig resort in de baai. We dinghieën er naar toe, maar zijn even snel weer terug...ze hebben WiFi, maar die is niet GRATIS($10) en de prijs van een drankje (dat zal ook zijn prijs hebben!) willen we niet weten, als in de pilot staat geschreven dat een overnachting op het resort 300$/N kost!!! Maar het is prachtig!
Dus meerboei los en varen terug naar ons startpunt, Cruz Bay. Na drie keer het anker te laten vallen, vinden we toch nog een geschikt plekje voor ons huis en worden we meteen verwelkomt door...ja, ja, alweer een zandhaai!
Aan de wal is Happy Hour reeds gestart en de sfeer zit er goed in. Ja, ja, zelfs enkele boten komen tot op het strand gevaren om mee te feesten!
P.S.: onze diepvriesvangst/-maaltijd smaakt ons zéér goed ;-)