donderdag 1 oktober 2015

Culatra-Faro, Ría Formosa, Algarve (PT)

Woensdag, 30 september '15

We hebben alweer een zalig rustige nachtrust achter de rug, hier op Ría Formosa, op anker voor Culatra. De voormiddag wordt gevuld met de dagelijkse taken en the Captain blinkt nog wat inox op en gaat bij Ikiro helpen met de zonnepanelen.
We bekijken ook even de mogelijkheden om naar de andere kant van de rivier te varen, naar Faro. Christel & Andy komen nog even langs, ze blijven in Culatra liggen. Wij gaan op prospectie om de omgeving en ankerplaatsen te bekijken.
Enkele uren voor HW vertrekken we en moeten goed in de gaten houden waar we varen en slalommen tussen de ondiepe, droogvallende zand-/grasvlakten. Er staat hier meer stroming dan aan Culatra, maar we vinden nog een fijne ankerplek tussen enkele morings, niet ver van de stad.
De luchthaven van Faro is vlakbij en de vliegtuigen passeren nu nog dichter boven ons dan in Culatra....best knap om ze zo dichtbij ons Zensation te zien. We horen en we zien niet alleen de vliegtuigen, maar ook af en toe een trein, die voor de dinghy-steiger rijdt.
We maken ons Dinghietje klaar en trekken de stad in. We hebben enkel de luchthaven nog maar gezien en zijn benieuwd naar de stad. Er zijn leuke winkelstraten en vele terrassen. In de winkels kan je verschillende accessiores kopen vervaardigd van kurk, een plaatselijk grondstof/product. Je kan kiezen tussen schoenen, hand-, schouder-, aktentassen, geldbeugels, petten, hoeden, enz. voor dames, heren en kinderen, in alle vormen en maten. We zien het hier in heel de Algarve en je kan de kurk-producten in winkels en op kramen kopen. Je vind het mooi of niet...
We vinden een restaurant met achteraan de zaak een gezellig binnen-/stads-tuin-terras en genieten van verse gegrilde sardinen... Mjam ;-)
De oude stad en gebouwen zijn mooi verlicht en de jeugd heeft aan de rivier hun eigen openlucht-disco, geïmproviseerd met de autoradio en straatdansen. Het geeft een zuiderse-vakantie sfeer.
In het donker zoeken we met onze Dinghietje de weg terug naar ons bootje, m.b.v. de reeds gevaren track op gps op de IPad, want in het donker zien we de zandbanken niet zo goed ;-)