dinsdag 21 juli 2015

Ría de Ribadeo(ESP)

Maandag, 20 juli '15

Was-, poets- & klusdag vandaag... We besluiten nog een nacht hier te blijven liggen en vanavond naar de stad in een klein barretje de lokale, begeerde 'pulpo' te gaan eten. Een Frans/Spaanse(de vrouw heeft twee nationaliteiten) cruister heeft ons dit aangeraden. Pulpo kan je hier overal eten en we hebben dit ook reeds geproefd in Gijon op het festival. Maar hier in Ria de Ribadeo, in bar Casa Villaronta, wordt de pulpo het lekkerst klaar gemaakt en dat is te merken aan de rij mensen die buiten staan aan te schuiven, want je kan niet vooraf reserveren(zoals in de Oesterput in Blankenberge). Je geeft je naam en aantal personen op en ze zeggen hoe lang je ongeveer moet wachten op een tafeltje. We komen toe en er staat nog niet veel volk. Twintig minuten zeggen ze ons. Binnen is het klein en aan de toog kan je niet gaan zitten. Dus we gaan op het terras bij de buren dan maar iets drinken. Ze roepen ons snel, we hebben net ons drinken...dat wordt Ad fundum ;-)
We bestellen de lokale pulpo(inktvis) en pimientos(kleine groene gezoete pepers) en calamaris. Binnen de vijf minuten worden de eerste dish al gebracht. Het tempo van serveren ligt hier hoog, aangezien de gerechten ook maar een korte bereidingswijze vragen, anders is't rubber! Het is super lekker en we genieten. Dit was een super tip en de moeite waard! Wanneer we buiten stappen is de rij wachtende mensen bijna zo lang als de straat! Iedereen wil hier eten en zijn ;-) Smakelijk

Luarca-Ría de Ribadeo(ESP)

Zondag, 19 juli '15

Zensation was een hels piratenschip vanacht! The Captain is wél vijf keer opgestaan om lijnen en fenders te verhangen. We klotsten en botsten...en werden 'bespookt' met klopgeesten. Door het keren van de stroom en het afgaand en opkomend water en voorbijvarende vissers, was het moeilijk voor Zensation om op haar plek te blijven stil liggen. De meerboeien bleven ook niet voor de fenders drijven!
Veel slapen was er dus niet bij. We verlaten de oncomfortabele ligplaats al voor 9u. Ook al is het stadje leuk en hadden we gepland om deze voormiddag nog even aan land te gaan... Dit bespaard ons nog meer verleg van touwen en meerboeien. Er komt toch geen wind, dus motoren moeten we toch.
Het landschap is weer anders. Voor de kust liggen nog wél ruwe gebergten, maar ze zijn groener en vlakker bovenop, dan de hoge achterliggende bergen. De zon is reeds van de partij en de Golf van Biskaje is weer plat. Na enkele uren komt er een beetje wind en we proberen die te vangen. De zeilen worden gezet en op vijf minuten tijd neemt de wind van 6kn toe naar 20kn. Sinds lange tijd hangen we nog eens onder een helling van 30° en Zensation en haar crew voelen zich in hun sas :-)
We kunnen zo de laatste 10mijl zeilen tot aan de brug van Ria de Ribadeo. We lijken hier wel in een fjord toe te komen in een Oostenrijks dorp. Het landschap is prachtig en hier en daar op de oevers bevinden zich zandstranden en kloven/kleine grotten in het gebergte aan de rivier en het strand, die met HW bereikbaar zijn met een klein bootje.
We gaan in de haven liggen om hopelijk een stabielere nacht en nachtrust te hebben. Ons drijvend huisje mag aan een vingersteiger ook tot rust komen.
We komen hier alweer enkele Franse schepen tegen van de voorbije dagen. Ons bewegend internationaal cruiserswereldje wordt stilaan groter.
Om in de bovenstad te geraken moeten we heus klimmen langs de steile straatjes, met brandende kuiten als gevolg. De Spanjaarden vullen hier alweer elk terrasje in de smalle straatjes en het mooie centrale plaza. Er staat hier een schitterend gebouw met torentjes en koperen ronde daken, de Torre do's Moreno. Jammergenoeg is het wat vervallen. Aan de haven zitten de restaurants en terrassen ook vol en we keren naar ons privé-terras voor een nightcap ;-)