donderdag 21 mei 2015

Zeekaarten

Maandag, 11 mei '15

Prachtig weertje in Zeeland. In de voormiddag komt Paul nog aanboord om de nieuwe VHF en de WiFi-versterker aan te sluiten. We klussen nog wat en in de namiddag duiken we de vergaderzaal in en bezaaien deze met zeekaarten... Hernummeren en inventariseren in een Exel-file. Wouw! Wat een aantal en we hebben ze nog niet allemaal kunnen doen, toch wél even puzzelen om de opeenvolging te vinden... Krijgen hulp van de Prince Nelson-crew en dineren samen.
Alweer iets afgevinkt van ons To Do-lijstje. De resterende kaarten is voor een andere keer, kunnen al een eindje verder varen ;-)

Zeeland

Zondag, 10 mei '15

Samen ontbijten op Con Spirito.
Daarna een beetje opruimen, klussen, en aperitieven en dineren... Fijn en gezellig in leuk gezelschap!
Krijgen in het clubhuis in Colijnsplaat nog een leuke attentie vol lekkere streekproducten. Tnx...

Vertrek in A'pen

Vertrek Antwerpen

Zaterdag, 9 mei '15

Goed geslapen, wil nog blijven liggen, maar moeten tussen 8.15 & 8.45 buiten varen en daarvoor nog familie en vrienden begroeten...
Wanneer we van de douche komen, zijn de eerste uitzwaaiers reeds gearriveerd.
Al snel zit onze kuip vol en vliegt de tijd...
De havenmeester roept op dat de havendeuren geopend worden. Nog dikke knuffels en kussen en een Nieuwe Schelde wordt geboren!
We starten op onze 8ste huwelijksverjaardag aan een zoveelste huwelijksreis, maar nu voor x-aantal jaren, met ontelbare mooie plaatsen en paradijsjes in het vooruitzicht en hopelijk véél dolfijnen om ons heen en eetbare vissen aan ons vislijntje.
Het is meteen een pittig tochtje, krijgen windstoten tot 34KN en moeten opkruisen op de Schelde.
Op de Oosterschelde testen we de kotterfok.
In Colijnsplaat genieten we van een overweldigende kaastafel en fijn gezelschap op Con Spirito. Een fijne start van ons vertrek. Tnxxx...

Te water, inladen, klussen, huis leegmaken

Woensdag, 15 april '15
Zensation gaat weer te water...eindelijk. En met een prachtige warme lentedag ligt ze te schitteren en te dobberen in de haven van Linkeroever. We genieten van de eerste lunch in de kuip. Dit geeft meteen een fijn vakantie-gevoel.

De dagen die daarop volgen blijft het weer prachtig en tussen de poets- & klusmomenten door, krijgen we hier en daar wat volk over de vloer en genieten we samen van een welverdiende break met een glaasje.

De dagen en weken die volgen worden uren besteed aan het passen en meten van de bilge=ruimte onder de vloer. Deze wordt voorzien van anti-slip matten en plastiek bakken,waarin we de proviand kunnen stoppen, zodat deze droog blijft.

We pendelen nog regelmatig tussen onze woonst en de boot. Dagen vliegen voorbij...

Op vrijdag, 1 mei '15 
Vandaag alle bakken en vakken onder de vloer/bilge opgevuld met proviand dat thuis nog over was/stond en geïnventariseerd... Met nummeren van de bilge-vlakken, zodat we weten onder welk luik welk voedsel of drank zich bevind. 
Na enkele uren puzzelen was ik hier bijna mee klaar, dat ik een intense geur waarnam... Met men hoofd in de bilge en Geert boven aan dek, riep ik tot 3 maal toe: "Wat ben je aan het doen? Het stinkt hier!" Maar, kreeg geen antwoord... Even later steekt hij zen hoofd binnen en weet meteen hoe laat het is als hij de geur opsnuift. Diesel!!!
Meteen alle vloeren en bakken eruit en proberen op te deppen wat reeds in de bilge staat, om te voorkomen dat het verder loopt naar de bilgepomp, want dan wordt het naar buiten gepompt. Alle bilgevakken zijn voorzien van doorloopgaten, indien je water maakt dit naar de bilgepomp loopt en zo wordt buiten gepompt. Maar diesel in de haven willen we absoluut voorkomen! 
Waar komt die diesel plotseling vandaan? Geert had de nieuwe dieseltank gevuld, maar was vergeten een overloop af te sluiten, met alle gevolgen vandien! Daar ging mijninventaris en uren werk. Alle antislip in weggooien, bakken leegmaken en proper maken, bilge diesel vrij maken en goed uitkuisen...weer enkele uurtjes zoet.
Het is bijna nacht als we thuis arriveren. 

Zaterdag, 2 mei '15
Hadden vandaag afgesproken om met onze vrienden en hun nieuwe boot, een stukje te gaan zeilen in Zeeland en daarna naar de openings-BBQ te gaan in de Deltamarina in Kortgene. Het eerste hebben we moeten laten varen... Nog even klusuren inhalen aan boord, alvorens ons te belonen van een fijn samen zijn in Kortgene. 
Het doet ons goed om er even tussenuit te zijn en genieten van een "all-in" op Prince Nelson.

Zondag, 3 mei '15
Met tegenzin verlaten we de fantastische "all-inn" en onze steigervrienden in Kortgene.
Nog wat werk wacht ons thuis en aan boord.

Laatste week in Antwerpen

Maandag, 4 mei'15
Vanmorgen ons bed afgebroken. Vanaf vanavond slapen we op onze Zensation. Nog wél wat leegmaken thuis en Zensation inladen. Zaterdag gooien we de trossen los.

Dinsdag, 5 mei '15
Eerste nacht, op onze woonst aan de steiger, zalig geslapen. Na de laatste weken van korte nachtjes, doet dit goed. 
Nog een ganse dag pendelen, leegmaken, vullen...

Woensdag, 6 mei'15
Same taskes...
'S Avonds mamies zelfgemaakte frietjes gaan eten. Ze zijn SUPER lekker, maar ze smaken me niet...krop in de keel... Wanneer zullen we deze terug kunnen eten? Nog zoveel te doen voor vertrek...nog maar 2 dagen! We zijn beiden moe...dit komt niet goe!

Donderdag, 7 mei'15
We zien het alweer wat zitten. Gisterenavond nog veel verzet. Nog even pendelen en 's middags een fijne bijeenkomst met de relaxatie-groep met lunch. Dit doet goed en geeft extra motivatie en energie om onze laatste spullen nog een plekje te geven. We belonen onszelf met het deelnemen aan de Happy Hour in het clubhuis met vrienden.
De eerste keer na al die jaren, dat de Captain er eens naar toe wou 😉 
Het is ons gelukt!

Vrijdag, 8 mei'15 
De laatste keer naar huis geweest...raar, het dringt niet door. Afscheid nemen op de zaak van de collega's. Nog documenten afdrukken, mails versturen en nog honderd-en-één dingen. Het is prachtig weer en ondertussen wachten er al vrienden op ons bij Zensation. We genieten samen van een glaasje, elkaar en het mooie weer. 
Doordat het de afgelopen dagen flink gewaaid heeft, is onze feestbevlagging afgeknakt en een stuk rond de verstaging bovenin gedraaid. Ik wordt de mast ingehesen om de vlaggetjes te verlossen. Terwijl gaan de havendeuren open en varen yachten de haven binnen. Op één ervan worden foto's van me gemaakt... Dan horen we een bekende stem: "hoger, hoger!" roepen. Con Spirito komt binnenvaren...wat een verrassing!
Helemaal uit Colijnsplaat(NL), om morgen met ons mee te varen naar daar. SCHITTEREND!!!
Even later staat er een meneer aan Zensation met de vraag of ik bovenaan in hun mast de grootzeilval wil nemen... Ik wordt nogmaals de mast ingehesen, aan de overkant van de haven en krijg een kratje wijn als beloning. Nou, 2 keer op een dag een gratis attractie, waarvoor zouden naar een pretpark gaan 😉
Als ik weer op Zensation arriveer, zitten onze kuip goed vol met 
vrienden, het is een gezellige boel. En als klap op de vuurpijl, krijgen we nog een ijstraktatie van Ludo, die met zijn ijskar-fiets, op de aanhangwagen langskomt. Mmm...wat een afsluiter!

Voorbereidingen

Voorbereidingen van oktober tot vertrek

Voor de winterstalling is Zensation voorzien van een nieuwe verstaging en zijn de voorbereiding van een WiFi-versterker getroffen. Sinds de winterstalling heeft Geert elk weekend wél iets gaan doen in de boot of thuis dingen voorbereid. Vanaf Nieuwjaar kreeg Zensation bijna dagelijks de kapitein aan boord... Of was thuis aan het knutselen

Extra's die zijn bijgekomen/vernieuwd/vervangen:
- zelfgemaakte plotteromhuizing voor aan de kuiptafel
- zelfgemaakt instrumentenbord aan de navigatietafel
- zelfgemaakte slaapplank voor uitbreiding slaapplaats zetel in de leefruimte
- zelfgemaakt opvangzeil voor regenwater
- WiFi versterker
- plotter binnen
- VHF buiten en binnen
- watertank omgebouwd naar dieseltank
- vriezer ingebouwd
- wegneembare voorstag met kotterfok en stormfok
- vloerplaten en tafel vernist
- vinyl op maat voor kajuiten en leefruimte (om vloer te beschermen)
- plexiglas in de badkamer- & ijskasten

In november zijn we naar de "vertrekkersdag" van Toerzeilers en het maandblad Zeilen geweest. Dit was een boeiende dag vol interessante workshops en lezing en leuke mensen. Daarna volgenden nog een aantal lezingen en cursussen.

We hebben ook een dag meegelopen in het zeilatelier en onze eigen zeilen nagezien en herstellingen uitgevoerd. Bedankt Tonia & Maxim voor deze leerrijke dag.

Elk weekend was er wél iets te doen en hoe dichter ons vertrek kwam, hoe voller onze agenda werd...iedereen wou ons nog eens zien, samen iets doen, gaan eten...

Na een "pak maar mee dag" in maart '14, volgden er nog een "Plunderdag" in maart'15, waardoor ons schatkistje door de sympathisanten gevuld werd en onze leuke spullen een "nieuwe thuis" kregen. Meubels en elektro werden gereserveerd en onze woonst werd steeds wat leger, kaler en killer.

"Mensen in Nood" waren blij met onze afgeleverde dozen vol huisraad, kleding, enz.

De laatste weken voor vertrek hebben we hard en veel gewerkt en weggewerkt thuis en op Zensation... Dagen werden korter en de To Do-lijst alleen maar langer.

Maar dankzij véél hulp van onze Engeltjes & Bengeltjes zijn we op de geplande dag kunnen vertrekken.