zaterdag 30 december 2017

Frans Polynesië: Markiezen: Tahuata, Vaitahu, Resolution Bay

Maandag, 18 - donderdag, 21 december ‘17  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Markiezen Kunst & Cultuur Festival
Maandag, 18 tot donderdag, 21 december ‘17

Om de twee jaar vindt dit plaats op één van de zes bewoonde eilanden in de Markiezen Archipel. De ene keer is het een klein festival, waar enkel de Markieseilanden aan deel nemen, de andere keer is het een groot festival, waar alle vijf archipels van Frans Polynesië aan deelnemen, alsook enkele eilanden van de Polynesische triangel (Nieuw-Zeeland tot Hawaï), soms ook nog andere uitgenodigden landen.
Dit jaar is het een klein festival. We zijn blij dat het in onze reisroute valt en daarom wilden we ook absoluut deze periode in de Markiezen zijn. 

In 1986 organiseerden de leden van de culturele organisatie “Motu Haka o Te Fenua Enata ” voor het eerst het ‘Markiezen Festival’ op het eiland Ua Pou. Het doel van het festival is om rituelen en tradities levendig te houden en door te geven aan de jongere generaties.
Eilandbewoners komen samen om deel te nemen aan workshops van traditionele sporten, dansen, zang, kunst creaties, zoals hout & beenderen graveringen, tatoeëren, enz...

De eerste dag van het festival start met het openen van het ‘Agriculture & Artisanale Dorp’. Hier verkopen de makers van de zes eilanden hun creaties: sieraden van schelpen, parelmoer, parels, hout, been of steen, alsook Tiki’s en andere beelden uit verscheidene natuurmaterialen, zwaarden, tapa (= papier gemaakt van boombast dat bewerkt wordt tot een kledingstuk of wanddecoratie versierd met Polynesische tekeningen), houtsnijwerken, kransen, honing, Monoï olie, enz... 
mijn oog valt op een paar oorbellen van parelmoer voorzien van inkervingen met elk symbool dat een Markiezen betekenis weergeeft, zoals in de Polynesische tattoos.
Gedrukte T-shirts & Pareo’s met een symbolische afbeelding van het festival worden in allerlei kleuren aangeboden. Het symbool staat voor de drie levensfases van een plant: wortelen, stam & bladeren/vruchten. The Captain kiest een kleurtje voor hem uit.

Een volledige tent/hut wordt ingenomen door verscheidene tatoe-artiesten, waaronder de bekende, Tahuata’s eilandbewoner, Félix Fii.
Een digitale voorstelling over de Polynesische kunst van het tatoeëren verruimt onze kennis. 
Het is de Polynesische term die zijn naam gaf aan de tatoeage. Het woord komt van het Tahitiaanse ‘tatau’, dat markeren of tekenen betekent en afgeleid is van de uitdrukking ‘ta-atua’. Het woord ‘ta’ betekent ‘tekening’ en ‘atua’ betekent ‘geest of god’. De ‘ta’ staat ook voor het ‘kloppen’ of de naam van het instrument dat vroeger gebruikt werd. Deze bestond uit een scherpe steen, gebeente of vis- of haaientand die op een stok gebonden werd en in inkt gedrenkt werd. Met een andere stok werd hierop geklopt en zo de tatoeage aangebracht. Deze methode wordt ook hier getoond. De klant wordt bijgestaan door twee mensen, één die het zweet af dept en verkoelende doeken op het voorhoofd legt en een andere die het bloed afdept. De pijnlijke gelaatstrekken vertellen ons genoeg!
Voor de volkeren van de Stille Oceaan is de tatoeage meer dan een uiting van esthetiek. De tatoeage heeft een eigen taal en bepaalt het sociaal statuut van een individu. Vroeger betekende het dat een man geslaagd was in zijn initiatieproeven, of getuigde ze van bepaalde exploten of de rol van het individu in de gemeenschap. Véél van deze kunst & traditie ging verloren door de komst van de Europese missionarissen, die het verboden, net zoals dans, muziek en hun eigen taal! 
Vandaag wijzen de tatoeages op een persoonlijkheid, een fierheid, of ze zijn een verwijzing naar een clan of een eiland (vb.: Markiezen of Bora Bora). Elke teken in een figuur heeft een specifieke betekenis en heeft een persoonlijk verband met de drager. 
Heel wat toeristen keren naar huis terug met een tatoeage ‘made in Polynesia’. Voor liefhebbers: Het festival ‘Tatau i Tahiti tattoonesia’ is een jaarlijks evenement dat in Tahiti plaats vindt in november. Dan komen de beste tatoeëerders van Polynesië, de eilanden van de Stille Oceaan en de rest van de wereld naar Papeete. Het festival telt iedere keer meer dan 15.000 bezoekers. 
Ook op dit ‘Markiezen Kunst & Cultuur Festival’ laten héél wat locals een tatoeage zetten of verder afwerken. We zien ook mensen die volledig van aangezicht tot tenen getatoeëerd zijn. Sommige willen op de foto, anderen niet.  

Met zen allen wandelen we naar de site ‘Hanamiai’, aan de andere kant van de baai. Een klimmetje en wandeling van een kwartiertje met een natuurlijke binnenweg. 
Hier kijken we toe, vanop een natuurlijke rots-tribune, op het grote grasplein, waar na een gebed, de vlaggen van Frankrijk, Frans Polynesië & Markiezenworden gehesen worden op de tonen van het volkslied.
De groepen van de deelnemende eilanden worden voorgesteld. Marquesan ‘toga’s’ (krijgers) en charmante koninginnen geven een korte dans & zang voorstelling. 

‘s Avonds zijn er telkens drie groepen die elk een voorstelling van 45’ geven.
Ze brengen het verhaal van hun eiland in het Marquesan dat ondersteunt wordt door dans, zang en pau’s (drums). 
Hun kostuums van natuurlijke materialen zijn prachtige creaties die aangevuld worden met accessoires: bloemenkronen, houten kralen kettingen, juwelen van beenderen, pluimen, tapa kleding,  hoorns & schelpen waar op getoeterd & geblazen wordt. De rokjes van de krijgers bevatten weinig materiaal wat ook véél verhult 😜 
Allen geven ze het beste van zichzelf in de traditionele dansen, o.a.: Haka Manu (vogeldans (niet zoals de Vlaamse vogeltjesdans!)) & Haka Pua (dans van de varkens), een verleidingsdans tussen de geslachten...
De intense bewegingen, bonsende grote houten gekerfde drums en oerkreten bezorgen ons kippenvel! 

Op dag twee worden we’ ‘s middags op de grote site, getrakteerd op een ‘Kaikai’: een buffet van lokale gerechten op traditionele wijze klaargemaakt in een ‘umu’ oven in de grond, waarin de etenswaren geroosterd worden. In grote houten schalen in de vorm van boten worden de gerechten geserveerd. Elk eiland neemt deel aan dit reuze kookfestijn. Iedereen is welkom om van al het lekkers te proeven, enige voorwaarde is dat je een natuurlijk bord mee te brengen. Hiervoor heeft the Captain een kokosnoot gekraakt. 
Iedereen is hier creatief in, zoals met bladeren of bamboe. 
Iedereen doet zich te goed aan geroosterd varken, geit, broodvrucht, bananen, cassava/yuca & poissoin cru (gemarineerde vis, meestal tonijn (onze favoriet)). 
Een local heeft een knappe bamboeschaal versierd met enkele traditionele tekeningen. We maken een praatje en we loven hem voor zijn originele schaal. Hij zelf is niet tevreden over zijn creatie en geeft het na zijn maaltijd aan mij. Ik mag zelf de tekeningen afwerken 🤓 Een leuk origineel aandenken aan deze bijzondere belevenis.

Na enkele dagen en enkele buien en duizende paar voeten later, is het natuurlijk pad wat afgevlakt en glibberig. De vriendelijke & behulpzame politie & brandweerlieden helpen ‘letterlijk’ een handje 🤚🏽 zodat we veilig kunnen afdalen naar het dorp.

Na drie dagen zijn alle deelnemers moe, hierdoor wordt het programma aangepast en de activiteiten van dag vier worden geannuleerd. 
De slotavond & -spektakel zorgt voor een explosie. Alle groepen geven samen een optreden dat elk grassprietje onder ons doet rillen van genot...

Wat een voorrecht dat we dit op & top Markiesische cultuur & kunst festival hebben mogen beleven! De moeite waard & onvergetelijk! 
Indien je december ‘19 in de buurt bent, ga dan zeker een kijkje nemen op Ua Pou voor het volgende event.

Toch proeven we een vieze nasmaak en blijven we met een slecht gevoel achter...
De bijboten die niet veilig konden achtergelaten worden en in de dag werden gebruikt als speeltuigen door de spelende plonzende kinderen! 
De laatste avond was ons Dinghietje’s lijn losgemaakt, waardoor die verderop in de baai dreef en the Captain hen nog net op tijd kon redden 😱
Zonder een bijboot zijn we verloren... 
De passagiers van het cruise-/vrachtschip (waren er op dag 2) werden in de watten gelegd: ze kregen een aparte overdekte zittende lunchruimte tijdens de KaiKai en kregen na de show een fotosessie met krijgers & koninginnen.
Euh... wij als jachties spenderen hier toch ook geld!!!


Gelukkig zijn de locals nog steeds vriendelijk, simpathiek en gul, ze zullen eens even met de organisatie moeten gaan praten voor het volgende festival. Op Ua Pou is in ieder geval de steiger groot genoeg om nog enkele bijboten af te meren 😉  volgens de sympathieke burgemeester, die ook leraar is en ons tijdens een gezellige babbel persoonlijk uitnodigt 🎉

Frans Polynesië: Markiezen: Hiva Oa, Atuona, Tahauku Bay - Tahuata, Vaitahu: Resolution Bay

Donderdag, 14 - donderdag, 21 december ‘17  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Al vroeg zijn we op pad en liften we naar het dorp. Voor de magasin staan we een praatje te maken met enkele locals in afwachting van de opening. Na even een navraag of ze er ook brood verkopen en hoe laat de winkel opengaat. Staat even later de man voor ons op, vist een sleutel uit zijn zak en zegt: ‘Voilà, nu is de winkel open!’ 😂
Bij de snackbar, ernaast, ontbijten we tijdens een WiFi-moment en gaan terug naar de winkel om nog wat lekkers te kopen. Op de terugweg gaan onze duimen weer omhoog en stopt er reeds snel een pick-up: de winkeleigenaar!
Leuk autostop doen, de praatjes die je met de mensen kan maken en al de info die je krijgt. Ook altijd gniffelen dat de hele achterbank, koffer en passagierszetel vol ligt met allerlei spullen en er eerst wat plaats gemaakt moet worden of we er ons gewoon tussen wringen 😉
Terug aan boord, verlaten we al snel de baai en varen we naar het zustereiland ‘Tahuata’, dat gescheiden is van Hiva Oa door een 2,5 NM breed ‘Brodelais’ kanaal. De negen mijl glijden snel onder ons voorbij. 
De ‘Resolution’ Bay opent zich en een reuze manta springt ‘verwelkomend’ uit het water... WoW! Verder de baai in zie ik een donkere plek? Ligt hier een rots? Navionics geeft niks aan! Dichterbij zien we dat het een school kleine visjes is. Zijn ze een manta aan het proper maken?!
De dieptemeter geeft 25m aan... Er liggen reeds tien boten en we proberen een ondieper plekje te zoeken. Op een plaats van 12m diepte droppen we het anker.
De komende dagen zal de ankerbaai verder vollopen met boten, die allen komen voor het ‘Markiezen Kunst & Cultuur Festival’, dat hier in het dorp ‘Vaitahu’ plaats vindt van maandag, 18 tot donderdag, 21 december ‘17.

TAHUATA: Tahu= vuur; Ata= kracht
Volgens de legende waren de Markiezeneilanden het 'huis van de goden'. Tahuata is daarin 'de haard die verlicht', 'de zonsopgang'. Tahuata is piepklein, slechts 61 km² (8,5mijl lang en 5mijl breed) en alleen bereikbaar langs de zee vanuit Hiva Oa met een taxi-/visbootje. Slechts 720 inwoners telt het eiland en de meeste mensen wonen in Vaitahu en een aantal in Hapatoni. Slechts enkele wonen aan de andere kant van het eiland dat moeilijk bereikbaar is. 
Voor de weinige toeristen die het mogen verkennen, heeft het eiland heel wat in petto. Van zijn vruchtbare valleien (hoogste bergtop: Tumu-mea-ufa is 1050 m) tot zijn kristalheldere baaien (witte zandstranden langs turquoise water (Hana Moena en de tweelingbaaien Ivaiva Nui en Ivaiva Iti). Tahuata is één en al een oase van rust, een plaats van geschiedenis en creativiteit. De meest inwoners leven van hun sierlijk kunst- en ambachtswerk, zoals snijwerk uit been, rozenhout of strandpopulier (thespesia populnea). De geparfumeerde monoi olie zou hier vervaardigd worden volgens de tradities en geheimen van het eiland.
Dit was het eerste Markiezen eiland waar ze, in 1595, geconfronteerd werden met de Westerse mensen (hao’e= blanken), namelijk Spanjaarden, waar onder navigator Alvaro Mandaña de Niera met Kapitein Quiros. De locals waren nieuwsgierig en vaarden enthousiast naar het schip toe. Dit werd door de Spanjaarden als een invasie gezien en verkeerd begreep, waardoor ze spontaan het vuur openden en zo 70 inwoners doden!

Met het zicht van een pittoreske kerktoren die afsteekt tegen vruchtbare kleurrijke bergflanken worden we naar land gelonkt.
Een betonnen pier waar vissersboten aan en afvaren geeft ons een comfortabele landingmogelijkheid. Een filmploeg staat reeds op de kade en in het dorp wordt alles volop in gereedheid gebracht voor het festival: tenten en hutjes worden opgezet, versierd met palmbladeren, voorzien van tafels & stoelen en zo omgetoverd tot snacks(bars). Op de archeologische site voor de kerk wordt een Tiki neergeplaatst. De burgemeester kijkt toe in de schaduw en straalt rust uit in z’n short, t-shirt, pet en teenslippers. Het festival-comité heeft het allemaal onder controle... No stress!
De kerk heeft een mooie structuur met zuilen van kleine keien, open ramen en kleurrijke glaswerken in de kerk met een indrukwekkend houten plafond.
Terug aan het ponton zijn er enkel kinderen aan het spelen in het water en laten zich door de golven en deining op en af de laagste kant glijden. Ons Dinghietje heeft ook enkele bezoekers, een meisje hoost het water eruit en drie jongens duiken het water in en klimmen er weer in. Ze willen graag een toertje maken en the Captain zet even de gashendel open. Ze gieren van het lachen en vinden het cool! Ze willen meer van dat.
Vanop Zensation horen we het geluid van pau’s (gekerfde houten hoge drums) en gezang. In de verte zien we de kade vol stromen met mensen in fel groene t-shirts & pareo’s.  Een militair schip arriveert en kleinere bootjes varen ettelijke keren over & weer om mensen, accessoires & proviand aan land te brengen. De mensen worden door het ontvangstcomité van ‘Tahuata’ onthaald met dans, muziek, zang & bloemenkransen. Dit tafereel zien we elke dag weer opnieuw, tot alle deelnemers van de verschillende Markiezen eilanden aanwezig zijn, zeshonderd in totaal. Ze slapen allen op een matras in een grote hal/zaal in het gezelschap van hun burgemeesters, geen extra privileges voor hen, iedereen is gelijk 👍🏽
Tel daar bij de inwoners van Tahuata, politie/gendarmen & brandweerlieden van de eilanden, mariniers, supporters, bezoekers en jachties  (40 boten in totaal) en we komen al snel aan tweeduizend mensen!
We hebben nog enkele dagen voor het eerste evenement start. Tijd genoeg om even naar het andere dorp ‘Hapatoni’ te wandelen. In de reisgids beschreven als een matige wandeling van 2u. Nou, dat kunnen we wél toch. Op onze sandalen/slippers bestijgen we de eerste meters betonnen weg. Al snel maakt deze plaats voor een natuurlijke weg en kronkelt & stijgt ie steeds verder de bergen op... Het is puffen & hijgen in de warmte van de ochtendzon. Onderweg halen we extra kracht & energie van de vruchten die ons pad kruisen: bananen, mango’s en kokosnoot. Hier en daar komen we een knorrend varken met schattige biggetjes tegen, paarden, koeien en honden. De uitzichten onderweg van de verschillende baaien en valleien zijn adembenemend, of is het omdat we  telkens weer op adem moeten komen of naar onze tweede adem moeten zoeken 😜 Slechts één auto komt van de andere kant voorbij gereden. Na méér dan twee uur zien we een stukje van de kerktoren... we zijn er!
Hapatoni, is bekend om zijn 'koninklijke weg' (een geplaveide weg uit de 19de eeuw, gebouwd in opdracht van Koningin Vekehu II) en zijn me'ae (heilige historische site). Buiten dit, een kerk en kerkhof, is er niks in het dorp, zelfs geen winkeltje of snack om drinken te kopen. 
Aan het kleine dok, bengelen we even met onze voeten in het water om af te koelen. In de schaduw van een boot op het droge, maken dames hun kostuum van bladeren voor hun optreden. Bloemen worden geplukt en -kransen geregen.
Met het idee de terugtocht al liftend te maken, geeft de enige auto die we zien staan langs één van de weinige huizen, geen motivatie. Er zit niks anders op dan terug te wandelen en te rantsoeneren op onze laatste halve liter water...
We zijn over de helft en net wanneer we denken het niet meer te halen, alle energie zoek is en de benen loodzwaar beginnen te wegen... horen we een wagen. Met smekende ogen vragen we of in de laadbak meemogen van een klassieke Landrover Defender. Met nog twee andere locals delen we de ruimte en zijn blij met de lift. Achter de kerk van Vaitahu worden we met z’n vieren gedropt, er is extra politiecontrole voor de festiviteiten en wettelijk mag er niemand in de laadbak zitten. Meteen strompelen we het winkeltje binnen en zetten snel onze lippen aan een koel drankje. 
Terug thuis plonsen we het water in en de volgende uren is het muisstil aan boord 💤😴
Op zondag gaan we op ons ‘paasbest’ gekleed naar de kerk. De zitbanken in de mooie kerk zitten vol. Mensen hebben de ruimte zich onder de bogen opgevuld en ook het grasplein buiten zit goed gevuld. Wij volgen de dienst buiten in het kriebelende gras. De tv-ploeg filmt het allemaal. Met mijn fototoestel waag ik me tot aan de grote deuren en neem even sfeerbeelden van de prachtig gekleden locals. De pastoor predikt in het Marquesans en zwiert met zijn armen, we verstaan er niks van, maar hij is blijkbaar héél grappig aan de luid lachende mensen te horen 😁
Onder de jachties is er heel wat bedrijvigheid i.v.m. het ‘aan land gaan’. Van de organisatie morgen we de bijboten niet aan het veel te kleine dok achter laten, deze moet vrij blijven om de grotere boten, die mensen afzetten of ophalen, niet te hinderen.
Het strand dan? Enkele proberen deze optie uit en wij natuurlijk ook. De rollende hoge golven die woest op het zwarte strand donderen zijn een serieus obstakel. De landing lukt redelijk, tot er een golf achterna komt en nog even ons Dinghietje in een zwembad veranderd en the Captain een zoute douche geeft 💦
Het vertrek verloopt minder vlot. Ondertussen is het laag water en gevaarlijke stenen liggen net onder de brekende golven. Golven worden geteld, stenen bekeken, een rotsvrije weg gezocht en hop daar gaan we, op het juiste moment... denken we...
Het water is niet helder, hierdoor zien we niet wat er onder ons is en wanneer the Captain in de bijboot wil springen, trapt hij in een put en zakt bijna volledig in ‘t water... hierdoor missen we onze start en worden we gegrepen door een golf! Deze gooit ons Dinghietje op enkel rotsen en maakt ons drijfnat 🌊 😱! Gelukkig is de bijboot nog heel en is het staartstuk van de buitenboordmotor niet beschadigd. Voor poging nummer twee houden we de roeispanen klaar. Al peddelend geraken we weg van de brekende golven en de vervaarlijke verborgen stenen... poehie... Aan boord wordt alles met zoetwater afgespoeld en uit onze zakken halen we geen soggy dollars maar soggy ‘Polynesische Franse franken’ 🤑
Hier gaan we nog vaak aan terug denken, zoals aan de andere mislukte landingen en vertrekken sinds onze dinghie-avonturen gestart zijn sinds mei 2015.
Morgen nog maar eens de steiger bestuderen, de stenen er omheen en andere opties overwegen, want dit is levensgevaarlijk voor ons Dinghietje en ook voor ons 😱
De cruisers willen samen een shuttle-service organiseren met één van de locale vissers. Maar qua tijdschema & tarief komt er geen overeenkomst, jammer! Dan toch weer allen met z’n eigen dinghy.
De volgende dag staan er enkele gendarmen op de kade en verplichten alle jachties om hun bijboot voor anker te leggen en naar de kade te zwemmen. Geen discussie mogelijk, opdracht van de organisatie! Willen ze ons hier NIET?!
Er ontstaat al snel een solidair shuttlesysteem tussen de aankomende & vertrekkende bijboten, zodat er slechts één iemand het ruime sop moet kiezen en zich aan wal moet afspoelen & omkleden. Vooral ‘s avonds in het donker is het een minder leuke aangelegenheid. Sommige brengen hun kano of peddelboard mee om vanaf de geankerde bijboot naar de kade te peddelen en deze op het droge te tillen. Iedereen helpt elkaar en is creatief, het is dat of het festival missen en aan boord blijven... Daarvoor hebben we te véél afgezien (‘remember’ de tocht van Tuamotus naar Markiezen 🙄) om hier te geraken!!!








Frans Polynesië: Markiezen: Nachttocht: Ua Pou, Hakahetau - Hiva Oa, Atuona, Tahauku Bay

Dinsdag, 12 & woensdag, 13 december ‘17  (UTC -9u30 = -10u30 tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) (Markiezen Archipel is 30’ verschil met Tahiti)

Zensation vaart de nacht in. Het is rustig weer: licht briesje en vlak water. Heerlijk nog eens horizontaal varen ‘voor de wind’, maar voor hoe lang?!
De hemel is bezaaid met duizende sterren en langs de kust bewegen enkele lichtstralen heen & weer, dit zijn de zaklampen van de tonijnvissers. 
In het donker horen we dolfijnen naast de boot blazen en plonsen in het water. 
Om de landtong van Ua Pou, veranderen we van koers, neemt de wind toe en Zensation legt zich schuiner op het wateroppervlak.
Zo glijdt de nacht voorbij.
Bij het ochtendgloren wordt de vislijn uitgehangen en niet veel later wordt de ingedommelde Captain gewekt van de ratelende vislijn...
Hij krijgt de lijn moeilijk gestopt en hij heeft eventjes tijd nodig om te beseffen wat er gebeurt, waardoor er weer wat minuten verstrijken om de genua in te rollen en de 6,5 Kn snelheid die we varen eruit te halen en onze dame af te remmen, met onze bestemming enkele mijlen voor ons.
Ik lig in het salon te slapen en word gewekt voor de beet. Ook voor mij is het even moeilijk om te laten doordringen wat er gebeurt en welke stappen er staan te wachten...
De haak, baseballknuppel & vodka staan klaar, terwijl Geert de vislijn beetje bij beetje probeert in te halen. Meteen ervaart hij dat er een groot zwaar iets aanhangt. De rugvin van een zeilvis laat zich af en toe boven het wateroppervlak zien. En de beet is blijkbaar al moe van achter de boot aangesleept te worden, want zijn tegen gevecht is vrij zwak, alsook de gevaarlijke zware/speer van de vis ontbreekt en door deze factoren krijgen we lange schepsel redelijk makkelijk aan boord met behulp van de haak.
De prachtige zeilvis meet ruim 180cm zonder speer, iets kleiner dan onze eerste  versie in februari (205cm inclusief speer).
Nou, dat is nog eens een manier om gewekt te worden 😉
De wind valt weg en de motor wordt aangezet voor de laatste mijlen langs de kust van Hiva Oa. De dolfijnen 🐬🐬🐬 zijn er ook reeds vroeg bij en ze spelen voor de boeg. Er is geen spiertje wind en het heldere water om ons heen lijkt wél een bassin. Vanop de boeg maak ik foto’s van de prachtig spelende dieren. De beelden zijn zo goed en helder, alsof ik ze onder water genomen heb!
We naderen de baai en ons vrolijk ontvangstcomité zwemt de andere kant uit.
Bergen, met aan de ene kant weinig en aan de andere kant, van de baai, véél begroeiing, lachen ons toe. 
Ons anker valt, het fileermes snijdt door ‘de vangst van de dag’ en even later liggen prachtige filets in de koelkast & diepvries.
Even snel ontbijten en dan naar he dorp van Atuona, dat slechts een dikke km, aan de andere kant van de baai ligt. De wandeling gaat langs de weg die de berglijnen volgt, die omhoog & omlaag gaat. Autostop helpt om dit even niet allemaal te voet te doen, na een Nachttocht en het binnenhalen van een grote vis. En nog zijn we te laat en staan we voor gesloten deuren bij de ‘gendarmerie’ en snackbar ‘Make Make’ (7u30-12u30) met internet.
In het dorp bezoeken we twee magazins die goed gevuld zijn en ook verse groenten verkopen. 
De terugtocht wandelen we en nemen we een ‘shortcut’ van de ene kant van de baai naar de andere kant via het zwarte strand. Dit kan enkel bij laag water, omdat bij hoog water een geul wordt gevuld en deze net te diep is om ‘pootje te baden’ 😉

Weer aan boord vullen we een koeltas met enkele pakketjes met elk twee dikke moten zeilvis 🐟. We dinghieën langs de ‘onbekende’ geankerde boten en delen ze uit. Zo maken we al snel nieuwe vrienden en krijgen we uitnodigen voor een borrel 🍺🍷. Deze laatsten houden we te goed... we zijn moe van de voorbije nachttocht en zoeken na het eten al snel ons bedje op.