woensdag 28 maart 2018

Frans Polynesië: Australeilanden: Raivavae - Tubuai


Donderdag, 22 maart, 13u tot vrijdag, 23 maart ‘18, 14u (UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(=UTC +1u)!) 

Totaal trip:
Resultaten na 25:
Afgelegde afstand: 105NM
Gemiddelde snelheid: 4,2 kn
Gemiddelde knopen wind: 8kn

Om 13u zeilen we de pas buiten van Raivavae. De zand motu, rechts van ons steekt af in het zonlicht, met naast zich dreigende brekende golven. 
Wolkenformaties vormen zich boven het eiland en de lagoon. Sommige wolken hebben een groene schijn! Zou dit een reflectie zijn van de smaragdgroene lagoon?
De oceaan is rustig, alsook de wind, met een snelheid tussen de 2,5 tot 3,5 knoop gaat onze dame langzaam voorruit. De vislijn hangt uit.
Het gebergte van Raivavae nog zichtbaar achter ons wanneer de zon ondergaat. 
Het is een rustige nacht en even krijgen we gezelschap van een klein maansikkeltje, daarna fonkelen de sterren aan de heldere hemel.
De contouren van Tubuai liggen al voor ons bij zonsopgang. Nog 40 mijl te varen en toch zien we reeds het eiland.
Meteen zetten we de spinnaker en gaan we een stukje sneller. De wind krimpt en al reachend met de Spi gaan we harder. De mijlen tikken snel af nu.
Er vormen zich grote dreigende bloemkolen om ons heen. Een squall kunnen we nu wel missen met de spinnaker op en bergen hem snel weg. De wolken drijven uit elkaar... vals alarm. De laatste zes mijl zeilen we onder gewoon tuig verder.
Ook hier zien we reeds van ver een zandmotu afsteken, motu ‘One’. Toch raar, geen boom of struik te zien op de zandmotu.
De ‘Te Ara Moana’ pas en vaargeul zijn goed bebakend en we varen langs de boeien de lagoon in. Navionics wijkt ook hier weer af en is het Open CPN die ons begeleidt. 
Donkere dreigende wolken komen aanzetten. Nog snel zoeken we, met de laatste zonnestralen in de rug, een zandspot tussen de koraalbommen, in de buurt van de betonnen kaai en droppen het anker op 6m diepte. Visboeien hangen we aan de ankerketting, één op 9m en één op 18m, in het totaal leggen we 25m ketting uit, inclusief de haak (= ontlast de ankerwinch). 
Meteen haalt een squall ons in die volledig de zon inpalmt en haar water op ons loslaat!
Tijd voor een regendouche met de ‘Tahiti’ douchegel 🚿😜
Met een aperitiefje zakken we even later onderuit, evalueren de trip en bekijken onze nieuwe verblijfplaats. 
Het was een aangenaam rustig zeiltochtje. We hebben er iets langer over gedaan dan geplant omdat de windkracht minder was dan voorspelt. Misschien hadden we toch beter gisterennamiddag reeds spinnaker gezet, maar ja het is altijd een keuze en een gok.
We zijn hier veilig geraakt, ruim voor ‘t donker werd en dat is het belangrijkste.