donderdag 18 mei 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 7

Dag 7: Dinsdag, 16 -> woensdag, 17 mei '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -6)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 162 NM
Gemiddelde snelheid: 6,75 kn
Knopen wind: 15 kn
Positie: 08°43'S 095°32'W
Koers: 227°
Afstand tot bestemming: 2454 NM

18u30: het wordt donker en de wind neemt verder toe. Zeilen worden nog meer gereefd, tot een zakdoek groot, Zensation spuit door het water. Een sterrenhemel licht ons bij. Om 23u schrik ik op van een fel licht. Een schijnwerper van een boot? Neen, het is de maan die als een halve gloeiende bal opkomt! Aan de hemel wordt ze omringd door enkele wolkjes en creëert ze een prachtige witte-gele-oranje ring om haar heen. Het vastleggen op de gevoelige plaat is onmogelijk op een bewegend schip...dan maar genieten van dit natuurpracht.
In het laatste uur van mijn wacht, neemt de zon haar plaats in en het komische spektakel van de scholen vliegende vissen kan weer beginnen. Uren kijken we naar deze rare gekke beestjes die hun vinnen openen waaruit ze vleugels tevoorschijn toveren, terwijl ze over het wateroppervlak zweven om vervolgens tegen een golf in te botsen. Het is lachen als ze van de ene in de andere golf verder kaatsen, hi, hi, hi,... Zo'n stom zicht. Enkelingen misrekenen zich en belanden, vooral in het donker, aan boord en behoren dan tot de ongelukkigen die op het droge niet overleven! Dagelijkse kost hier op het dek en in de kuip. Kleine pijlstaartinktvisjes volgen hun slechte voorbeeld...
Al bijna zeven dagen hangen we over de rechtste boeg. De hellingsgraad is de laatste dagen weer scherper en zo leven we onder een hoek van 20°, soms zelfs nog scherper, dan weer wat ruimer en comfortabeler. Koken in de kombuis is een ware kunst en de mis-en-plat gebeurt aan de kuiptafel. Alles ligt vol anti-slipmatjes en deurkastjes worden met uiterste alertheid en opvangende handen geopend! Kunst- & vliegwerk is er niks tegen ;-)
Golven blijven langszij opbotsen en de kuip nat spuiten. De leefruimte in de kuip wordt hierdoor kleiner. Samen zoeken we de droogste plek op en delen een kuipbank, lang uitgestrekt liggen lekker knus bij/tegenover elkaar. Telkens er een golf  tegen de romp botst, duiken we weg: 'kop in kas!' ;-) Tijdens de nachtwachten zijn deze zoutwater douches iets minder leuk!
Bij het afsluiten van deze dag zijn we reeds een week onderweg... het 'alleen op de wereld'- gevoel is groot. Geen enkele andere boot komen we tegen. Nu en dan zien we een vogel op vliegende vissen jagen. Dolfijnen en walvissen zijn op vakantie, of zwemmen ze stiekem onder de boot en toveren ze 3m op de dieptemeter, of zijn het toch zeemonsters die zich nooit laten zien en enkel met de dieptemeter spelen?!