donderdag 29 september 2016

Curacao, Spaanse Water 17(Caraïben)

Woensdag, 28 september '16

Het is een feit, het 'Hurricane Center' heeft het weersysteem '97L' opgewaardeerd naar een tropische storm en kreeg de naam Matthew. Hij zou ten noorden van de ABC-eilanden passeren en voorral veel regen en wind (60-120km/u) meebrengen.
We weten allen niet wat het wordt tegen dat ie hier is en wat het gaat worden. Op anker kunnen reversals (verandering van de wind naar de tegenovergestelde richting of meer dan 90° draait) voor een vervelende situatie zorgen, aangezien de boot aan de ankerketting trekt en het anker moet meedraaien en daardoor misschien niet te tijd krijgt om zich tijdig in te graven, want in zulke reversals zit vaak véél wind! Hierdoor kunnen ankers loskomen en boten op drift gaan.
De verhuisactie in de baai is begonnen. Geert & Ton helpen boten naar de Marina te varen, omdat de bemanning alleen is of omdat de partner in Nederland is. Andere boten zoeken een beschuttere en ruimere ankerplek op met voldoende swingruimte.
Ook de onderhoud van de motor wordt afgewerkt en de achterkajuit weer ingeladen, zodat de leefruimte weer leeg is, want we zullen waarschijnlijk wél moeten schuilen voor de vele regen!
Ondertussen komen er berichten binnen vanuit Nederland van vrienden i.v.m. Matthew. Op het Nederlandse Journaal gaat het natuurlijk over deze storm die ten noorden van de Nederlandse Antillen zal passeren.
Ook op de plaatselijke radiozenders gaat het nog maar over één onderwerp! Het hele eiland bereid zich voor op wat eventueel gaat komen. Evenementen worden afgelast en zelfs de verkiezingen van vrijdag, 30 september, komen in het gedrang.
Na een hele dag de ene na de andere boot in de Marina te hebben gebracht, is als laatste onze dame aan de beurt. Tja, hoe zeggen ze dat: 'Bij de dokter zijn de meeste zieken!'?! Maar net voor het helemaal donker is, ligt ze vast aan de vingersteiger in de Seru Boca Marina.
Ondertussen komen er van andere zeilvrienden via de verschillende communicatie-mogelijkheden berichten over Matthew en waar ze zelf bevinden en hoe de situaties daar is.
Onze gedachten gaan uit naar iedereen die we kennen en duimen dat onze huisjes en zelf allen ongedeerd blijven. Duimen maar!
Hopelijk loopt het allemaal niet zo'n vaart, maar 'better safe than sorry'.
We liggen hier met een aantal bekenden en gaan het aangename aan het onaangename koppelen en helpen waar nodig...zo gaat het met cruisers onder elkaar ;-)

Wanneer jullie enkele dagen niks van ons horen, zal dit zijn doordat het slechte weer zorgt voor verbindingsproblemen. Dus niet panikeren, hé.

Curacao, Spaanse Water 16(Caraïben)

Dinsdag, 27 september '16

Zaterdag gaan we naar de haven, om Zensation daar onder het wakend oog achter te laten wanneer we in België zijn. Hiervoor moeten enkele voorbereidingen getroffen worden. Waaronder het verwijderen van het voorzeil en dit is het makkelijkst uit te voeren bij geen, of zo weinig mogelijk, wind.
Bij het opkomen van de zon is het 'moment' om het voorzeil eraf te halen. Het is 6u30 en we proberen zo snel en stil mogelijk dit werkje even te klaren. Niet dus!!! The Captain krijgt geen beweging in het zeil en krijgt het niet naar beneden. Dan maar terug oprollen en de mast in om te kijken wat er aan de hand is. Weer naar beneden laten zakken en dan poging nummer twee. Het lukt. Iets na zeven uur zijn we alsnog klaar met het voorzeil. maar de buren hebben het toch gehoord of gezien ;-) Sorry!
We volgen steeds nauwlettend het weer, maar sinds een week nog extra. The Captain zag een systeem dat onze kant misschien zou uitkomen... En inderdaad, met de dag wordt het concreter. Is ie dan toch een beetje een 'Armand Pien'?! Maar of het nu wél of géén tropische storm of orkaan wordt is nog niet duidelijk.
Het is al dagen het onderwerp in de baai onder de cruisers en op het netje.
Vele beslissen om veiliger oorden op te zoeken in de haven. Ook wij denken vroeger de Marina in te gaan dan afgesproken. Ton & Geert dinghieën naar de Seru Boca Marina om dit even te overleggen en ook een plaats voor Flip Flops te regelen. De telefoon staat er roodgloeiend en de havenmeester heeft stress. We mogen donderdag reeds komen. Goed zo.
Geert duikt nog even de motorruimte in en even later gaan we weer op pad voor de nodige olie en andere onderdelen. Deze keer vinden we alles.
In de supermarkt nemen we de twee laatste pakken water uit het schap. Nog andere schappen treffen we leeg aan! Zijn de mensen aan het hamsteren?! Tja, toch wél spannend allemaal...wat gaat het worden en wat gaat het te weeg brengen?!
Ooit zaten we in de Dominicaanse Republiek en kondigden ze ook een tropisch stormpje aan, maar aan land werd die een orkaan. Hopelijk zal het zo'n vaart niet lopen. Maar de natuur blijft de 'BAAS' en onvoorspelbaar!!!
We houden de weersites in de gaten.