donderdag 21 januari 2016

Oversteek Atlantische Oceaan dag 6

Dag 6_ Woensdag, 20 Januari 16  '20:00 UTC -1
Afgelegde afstand : 168NM , Maar slecht 125NM dichter bij ons doel ( uitgeweken slecht weer )
Gemiddelde snelheid : 7Kn
Knopen wind : 15-25Kn
Positie : 18°57'N   028°57'W
Koers  : 268°

Ongeveer nog af te leggen mijlen tot Martinique:  1882 NM


Big news! Ja, we waren nog maar net aan ons avondeten begonnen of trrrrr... Daar ging de vislijn weer. Nog geen half uur nadat de vorige gelost had en we dag 5 hadden afgesloten voor de blog! Meteen zeilen inrollen en motor aan en vertragen maar. Rustig ons bord leegeten in de hoop dat de vis moe wordt en als een lammetje aan boord kan worden gehesen. Bord twee is voor na het binnenhalen van de vangst. Haak en rum zijn niet meer nodig, de vis is rustig en laat zich makkelijk binnenhalen. Het is de goudmakreel (Coryphaena hippurus), ook wel mahi-mahi of dorade genoemd, is een straalvinnige vis uit de familie van goudmakrelen(Coryphaenidae), orde baarsachtigen (Perciformes), die in de GroteAtlantische en Indische Oceaan voorkomt.
zoals we er al eentje gevangen hadden in de Canarische, maar dan een grotere. Eindelijk hebben we nog eens een vis gevangen! Onze Cherrenstef is ook in de wolken en trekt meteen zijn koksuitrusting aan en gaat met het vis-fileermes in de aanslag! Niet makkelijk in het donker op een wiebelende boot. De filets gaan de vriezer in...bereiden en opeten is voor één van de komende dagen. We kijken er al naar uit ;-)

Na ons vis-avontuur is het al snel start van de wacht. Mijn hoestbuien trekken net als de wind aan...vervelend. Neen, niet die wind, wél, die prikkels! In de loop van mijn wacht komt er nog een bericht binnen van onze wal-weerman en dus wek ik the Captain en maken we een gijp. Deze koers moeten we aanhouden tot op de 18de breedte graad.

Ik ben blij dat mijn wacht erop zit en neem nog wat medicatie en hoop op een goede nachtrust...

Voor de mannen verloopt alles goed. De wind shift tegen de morgen en de zeilen worden uitgevlinderd of 'melkmeisje' varen, zoals onze Nederlandse vrienden het noemen(=Elk zeil naar een andere kant).

Mijn verkoudheid speelt me parten en ook de koorts, op verzoek van mijn ventje krijg ik bedrust! Maar hij roept me nog wél wanneer er dolfijnen zijn. Zo voel ik me even beter ;-) Johan heeft blijkbaar zijn beestjes kunnen verdrijven voor ze hem in hun greep hadden!

Net voor apo-time bereiken we de 18de breedte graad en worden de zeilen gewijzigd. We varen over bakboord en recht op ons doel af, of zo goed als.

Ik vervoeg me bij de mannen en wordt gebriefd over de dag. The Captain maakt een controle ronde op het dek en komt met een inie-minie vliegend visje (dood)dat op het dek lag, terug in de kuip.