dinsdag 26 mei 2015

Cherbourg(FR)-Geurnsey(EN)

Dinsdag, 26 mei '15

De nacht was alweer kort, maar we zijn er klaar voor. Jammer genoeg is de wind nog niet wakker. We varen het grootste stuk op motor, maar komen tijdig toe in St. Peter Port, Geurnsey. De zon is ons gunstig en genieten van een apo/lunch in de kuip, terwijl we facetimen met het thuisfront. Hier waren we naar op zoek. Vanaf nu gaan we het tempo laten zakken ;-) Krijgen berichten dat we te snel gaan!
Straks gaan we met de dinghy naar de kant. Dit eiland hebben we 2 jaar geleden reeds bezocht. Zeer mooi. Maar er wachten nog vele onbekenden plekjes op ons en morgenmiddag zetten we koers naar het eiland Jersey, nog onbekend terrein.
Nu effe chillen en genieten van het mooie weer, het eiland en elkaar!
Eindelijk tijd om ook eens wat verse proviand in te slaan en te koken. Dus SPAGHETTI voor de captain. Ineens voor 3x, dan kan hij efkes verder, hé ;-) Maar, oei...de gemalen kaas of alle kaas is hier wél "very expensive"
Smakelijk. Mmm...

Fécamp-Cherbourg (FR)

Maandag, 25 mei '15

Om  5u gaat de wekker. Het is nog donker en het heeft geregend. We zijn nog moe, nog een halfuurtje soezen... O, nog even... Neen eruit, vertrekken en stroming oppakken richting Cherbourg.
Wanneer de zeilen staan, kruip ik op de zetel, nog even soezen en ik dommel weg. 
Er staat niet veel wind en we zetten SPI. Het gaat goed vooruit zo. Maar dan zakt de wind in en wordt de stroming die we tegen krijgen te sterk.  De motor wordt aangezet. Na 2u motoren kunnen we weer zeilen. De wind en stroming veranderd en moeten steeds onze koers aanpassen. Wie ons op AIS volgt, denkt misschien dat we "dronken sailors" zijn 😉
Na 15u komen we eindelijk toe in Cherbourg. Het is bijna 21u30 en we zien licht branden in het clubhuis. We zijn moe en hebben honger.  Ook op het havenkantoor is nog iemand aanwezig. We vallen achterover van de prijs voor slechts 1 overnachting!
In het clubhuis kunnen we nog eten verkrijgen, mmm... Dat smaakt na zo'n lange zeildag. De WiFi is gratis, zowel van de haven, als van het clubhuis, maar ze zijn overbezet, dus GEEN ontvangst. 
Morgenvroeg moeten we alweer om 5u op om naar het Kanaaleiland Geurnsey te varen. Door een drempel, kunnen we er alleen met Hoogwater binnen.

Dieppe-Fécamp (FR)

Zondag, 24 mei '15

Vandaag wordt het een kortere trip, er staat weinig wind. Na 't douchen gaan we opzoek naar een bakker en kopen een Franse baguette. Mmm...
We zijn nog lui en verlaten de haven bijna drie uur te laat voor de stroom volop mee te hebben. Op zee is er weinig wind en golven. Tijd om een vislijn uit te gooien. Een lekker makreeltje vanavond zou wél smaken 😋
Hier en daar drijven weer vistonnetjes, met of zonder vlaggenstok, ze zijn soms heel moeilijk te detecteren, oppassen dat ons vislijn daar niet blijft achterhangen, of we dit in onze schroef krijgen!
Na een uurtje neemt de wind toe, vislijn wordt binnengehaald, zonder vangst. De wind is W, later zelfs nog WZW i.p.v. de voorspelde NNW. We hadden gepland en berekend op SPI op 3 à 4 uurtjes in Fécamp te zijn... Hebben heel de tijd moeten opkruisen en uiteindelijk meer dan 9u gevaren om hier te komen! Maar er zijn erger dings in 't leven, hé 😉
En we weten ook al langer dat de weerberichten niet altijd kloppen. Hi, hi, hi...
We genieten van het zicht op de prachtige Normandische kust en de indrukwekkende witte kalkrotsen.
De zon heeft ons wel hier en daar vergezeld, maar het is koud op het water, zeker wanneer we 'aan de wind' varen. Een warm badje zou nu wel deugd doen, maar we warmen ons op met een warme maaltijd en jagertee aan boord. Doordat we laat toekomen in de havens, is er niemand meer in het havenkantoor = geen code voor sanitairblok, in- of uitgang, WiFi,... Dit gebeurt bij ons wel vaker, doel ligt soms wat hoog, of willen lange trippen maken om zo ver mogelijk te geraken. We liggen dus nog niet in zwemkledij op 't dek, maar staan nog in zeil- of skikledij te zeilen,,goed ingepakt met muts en handschoenen... Nog even geduld hiervoor 😉

Duinkerke-Dieppe (FR)

Zaterdag, 23 mei '15

De nachtrust was kort. We liggen dicht bij vissers en vannacht heeft een vissersboot met zijn motor aan een tijdje naast ons gelegen. Iets na zeven uur vertrekken we. Een uurtje later zien we plastieken tonnen drijven, van vissers. We kunnen ze ontwijken, maar iets verderop hangt er plots één naast de boot met een dik blauw touw en nog een ton. Oeps ze hangen aan onze kiel! We proberen enkele maneuvers onder zeil om ze van de kiel te schudden, maar het lukt niet...pikhaak en zeilmes bevrijden ons van de koorden en tonnetjes. Oei, er komt een vissersboot uit de verte onze kant opgevaren. Zou die het gezien hebben? Oef, die gaat een andere kant op. Een boze visser, dat zou nog gaan, maar een touw in de schroef, dat is erger!
We trekken onze SPI(=groot licht voorzeil voor voor-de-windse koers (bij weinig wind)) en varen zo meer dan 40 mijl, met af en toe gijpen. Dat schiet lekker op.
Na 14 uur varen arriveren we in Dieppe. Alweer een stukje verder op de zeekaart.