vrijdag 2 juni 2017

Oversteek South Pacific: Ecuador, Bahía de Caráquez -> Frans Polynesië, Gambier: dag 22

Dag 22: Woensdag, 31 mei -> donderdag, 1 juni '17 _ 17.00 LT(local time= UTC -9)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 183 NM
Gemiddelde snelheid: 7,62 kn
Knopen wind: 22 kn
Positie: 21°59'S 133°17'W
Koers: 240°
Afstand tot bestemming: 127 NM

Meteen worden we overvallen door squalls, de ene na de andere kondigt zich aan! De kajuitdeur & -luik gaan erin en toe, de regen en opspattende golven maken alles nat!!! Wind is er méér dan genoeg, tijdens een squall zijn er uitschieters van 30 tot 35kn! Is het door die lekkere Vlaamse kost dat de wind zo hevig is? De zeilen zijn tot het minimum gereefd en nog sjezen we met 8 knopen en meer door het water. De wind huilt, de zwellende golven met hun wit schuimende koppen brengen Zensation uit haar ritme en geven haar rake klappen. We zijn weer een speelbal tussen een paar poezenpoten. Mijlen, mijlen en mijlen, ze vliegen onder ons voorbij.
Ingeduffeld in zeilpak proberen we ons droog te houden. Tijdens mijn wacht kruip ik in mijn hoekje voor de kajuitingang, hier ben ik beschermd tegen de brekende golven. De nacht kleurt 50 tinten grijs. Tja, dat is zo eens iets anders, hé ;-) Wolken, lucht, water, alles om ons heen ziet grijs, enkel de schuimende golftoppen en glinsteren in het water lichten op door algen.
De dag brengt ons weer droogte en wat zon. Zensation surft de ene na de andere golf af, waardoor de snelheid blijft stijgen tot soms 10knopen en meer. "Surfing, surfing, windsurfing,..." Het dagtotaal blijft stijgen en we klokken uiteindelijk af aan een record van 183 NM!

Niet te geloven... hierdoor zijn de gisteren verloren mijlen ingehaald en komt onze bestemming wél héél dicht bij. Nog maar '127' zeemijl te gaan! Als de wind blijft meewerken en alles meezit liggen we morgenavond voor anker achter het rif van 'Île Mangareva, Gambier'. Duimen dat de komende 24u vlot verlopen, de bubbels liggen alvast koud :-)