maandag 6 mei 2019

Trip: Nieuw-Zeeland: Noordereiland: Bay of Islands, Opua - Minerva Reef


Dag 5: zondag, 5 mei ‘19, 13u - maandag, 6 mei ‘19, 13u (UTC +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 20u:
Afgelegde afstand: 134NM
Gemiddelde snelheid: 6,7kn
Gemiddelde knopen wind: 18kn
Positie: 23°39.26S 178°53.84W

Totaal trip:
Resultaten na 116u:
Afgelegde afstand: 786NM
Gemiddelde snelheid: 6,77kn

Wat een mooie zeildag was dit. De zon gaat onder om 18u, een uurtje later gaat de eerste wacht in. Squalls om ons heen zorgen voor wat meer wind. Ook deze keer kunnen we ze omzeilen en houden we het droog, met uitzondering van verloren gelopen golfwater!
Zuid Minerva Rif komt dichter bij. Om 5u verschijnt er een AIS-signaal van een andere boot met koers Noord Minerva Rif. Een half uurtje later verschijnt er nog een tweede AIS-signaal op de plotter, deze boot ligt op anker in Zuid Minerva Rif. In het donker spotten we een knipperend wit licht: het lichtbaken van Zuid Minerva Rif. We zijn te vroeg om hier te stoppen en varen verder richting Noord Minerva Rif, 22NM verder.
Om 7u30 horen we een stem op de VHF, deze komt van een boot die reeds geankerd ligt op Noord Minerva Rif. Op de plotter verschijnen drie AIS-signalen: 1 van een geankerde boot, 1 van een boot die de pas in vaart en 1 van diegene voor ons.
Om 9u varen we de pas binnen, met 2 kn stroom tegen, deze is breed en diep. We varen de lagoon door en leggen ons achter het rif bij twee van de drie andere boten. Hier liggen we dan, beschut achter een rif, zomaar ergens een inieminie stipje in deze grote plas water, minstens 300km van de bewoonde wereld. Zot, hé dat zoiets bestaat. Moedertje natuur heeft hier een klein paradijsje gecreëerd.
We gaan er alvast geen ‘Adam & Eva’ kunnen spelen, hi, hi, hi,...





Trip: Nieuw-Zeeland: Noordereiland: Bay of Islands, Opua - Minerva Reef


Dag 4: zaterdag, 4 mei ‘19, 13u - zondag, 5 mei ‘19, 13u (UTC +12u = +10u tijdsverschil met BE(=UTC +2u)!)

Resultaten na 24u:
Afgelegde afstand: 144NM
Gemiddelde snelheid: 6kn
Gemiddelde knopen wind: 18kn
Afstand tot bestemming: 138NM
Positie: 25°47.60S 179°36.22W

Rustige nacht en alvast een mooie zeildag gestart. Wat een verademing na de voorgaande nacht, waar we moesten afremmen door de hoge golven en de hevige windstoten, die het ons oncomfortabel maakten.
De temperaturen worden aangenamer en de eerste ‘zoete’ warm water buitendouche is een feit. Het zonnetje is aanwezig. We hebben Zensation redelijk kunnen afremmen, toch blijven we tellen en de snelheid in de gaten houden.
Er zijn twee Minerva Riffen, nml.: Noord & Zuid. De meest bezochte door cruisers is Noord Minerva Rif, vooral onderweg van Tonga naar Nieuw-Zeeland om daar te wachten tot een front gepasseerd is. Door ons uitzonderlijk goed weervenster dat we in oktober hadden, voor die trip, hebben we deze stop overgeslagen. Maar een rif in ‘the middle of the Oceane’ is toch wél héél uniek en een stopje waard. Als het effe kan willen we de twee riffen bezoeken, maar dat hangt van het moment af dat we er passeren, want goed licht is belangrijk.
Straks gaan we de ‘voorlopig’ laatste nacht op zee in...