woensdag 15 november 2017

Frans Polynesië, Genootschapseilanden, Tahiti, Taina

Woensdag, 1 - woensdag, 15 november ‘17 (UTC -10u = -11u tijdsverschil met BE(UTC +1u)!) 

Er wordt heel wat afgeklust ten huize Zensation. Ze wordt weer helemaal klaargestoomd en geswanjeerd om er tegen aan te gaan. De luiken worden voorzien van nieuwe rubbers en zonnewerende folie. De rubbers voor de zijraampjes zijn echter iets te dik en niet de juiste vorm... dan maar even wachten tot we de juiste hier kunnen vinden. 
De nieuwe kabel van de plotter wordt getrokken via de kleine gaatjes & kronkelende weg van buiten naar binnen. De AIS verbinding verschijnt weer op het scherm. Yeah! En dan...is ie weer weg!!! Zou het probleem dan toch de plotter zelf zijn 🤔?
Nog meer elektrische akkefietjes zijn de kuip-muziekboxen, ons gehoor geeft een gemis van bass-noten sein. Voor onze vakantie in België, was dit probleem reeds kenbaar, maar na tests wees uit dat het om de radio ging. En dus vloog er een nieuwe met ons mee en na installatie, bleven de bass spoorloos... Dan toch maar nieuwe luidsprekers zien te bekomen in één van de watersportzaken in Papeete. En, ja hoor, daar is de bass! 🔊🔊
Voor de laatste keer wordt de verroeste ankerketting opgehaald. Is het te laatste keer dat ik als een dubbel gespikkelde giraf weer in de kuip verschijn?! De sproeten die je krijgt van achter een ‘mestkar’, is er niks tegen 😝 Een blinkende stapel ankerketting van 100m ligt op de steiger ons te wachten. Eerst de 60m oude ketting uit de ankerbak de kant ophijsen en de roest in de ankerbak eraf schrobben. Een uurtje later ligt de ankerbak vol met een extra 40m ketting en héél wat kilo’s bling bling ⛓⛓ Onze dame haar punt zakt dieper in het water met de extra 80kg ankerketting. Ze is klaar voor het diepere en betere ankerwerk. Meteen maar even ter plekke in de baai uittesten ⚓️
Omdat the Captain toch moeilijk afscheid kon nemen van de oude berg roest, heeft hij er 10m afgeslepen om als souvenir te bewaren 😉 Zou wél eens van pas kunnen komen wanneer we een tweede anker moeten uitgooien.
Om nog comfortabeler te liggen in rollende baaien, waar onze toekomstige bestemming: Markiezen, bekend voor staan, gat MacGyver aan de slag. Met een houten plank, epoxy, touw en de magneten van de oude luidsprekers als gewicht wordt er een ‘Flopperstopper’ gecreëerd. Bedoeling is dat ie met behulp van de spiboom of de giek zijwaarts in het water wordt gehangen en wanneer we rollen, door de gewichten de rollende beweging vertraagd. De test zal binnen enkele weken plaatsvinden. Hij ziet er in ieder geval uit als een leuke schommel, desnoods kunnen we hem daar nog voor gebruiken, ergens op een motu aan een palmboom 🌴 Wordt vervolgt...
The Captain mag weer hoog & droog de mast in. De verstaging wordt nagekeken, extra siliconenspray voor de windmeter zodat ie soepel draait en de zalingen krijgen nieuwe isolatiebescherming aand achterkant, waar tegen de zeilen komen, om deze te beschermen tegen schade. 
Nog even de aangroei van onderwaterschip afsteken met een spatel en even schoonmaken met een schuurspons en onze dame is klaar om mijlen te maken.
Tussendoor is er natuurlijk ook wat tijd voor ontspanning en cruisers-socializen met sundowners, diners, theekransjes, enz...
Het weer is wisselvallig, vooral de eerste week, met vooral ‘s nachts regen en af en toe zit er echte grijze regendag tussen. Dit is normaal voor de tijd van het jaar, het cycloon-/orkaanseizoen is begonnen (november t.e.m. april).
In een minder dan een uur vangen we meer dan 100L regenwater op met enkel bakken & emmers 🌧💦 Daar wordt onze watertank altijd blij van 😉
Mijn sandalen echter niet, zeker niet wanneer ze vergeten worden op het dinghydok, heel de nacht in regen & wind. Toch staan ze de volgende ochtend netjes op me te wachten... de ketting op de steiger, waar ze onder zitten, heeft hen gered tegen het over boord waaien 😁 Ik helemaal blij!
Meerdere keren gaan we liftend naar Papeete stad en terug. De watersportwinkels krijgen uitgebreide bezoekjes van ons en wij krijgen de meest leuke, vriendelijk, bereidwillige chauffeurs/chauffeuses. Één heeft lange tijd in België gewoond en ze vindt het fantastisch om hier Belgen te ontmoeten en ze wil de hele dag met ons van de ene naar de andere winkel rijden. Ongelooflijk... Een andere is een crew-lid van een Polynesische kano/catamaran = pirogue en vol trots brengt hij ons er naar toe voor een rondleiding. Wat een prachtig schip. Ik voel me meteen als Moana/Vaiana in de gelijknamige Disney film 🏝 Meer over le ‘pirogue’ volgt in een andere blog. Dan weer een andere, geeft ons meteen een flesje ‘Monoï-olie’ kado, die door zijn grootmoeder op Mo’orea wordt gemaakt... De lieve Polynesiërs blijven ons steeds in positieve zin verassen!  
Meerdere gevulde winkelkarretje 🛒🛒🛒 worden er naar ons Dinghietje gereden en vervolgens naar onze dame gevaren. Weer een hele voorbereiding en planning met klusjes & boodschappenlijstjes worden afgewerkt. Zensation is er klaar voor: met proviand voor een half jaar!?
We hebben er met z’n drieën zin in om weer te gaan varen en prachtige plekjes & mensen te ontdekken. 
We gaan een loep maken rond de 118 eilanden en de vijf archipels. Eerst weer een dag & nachtje doorvaren voor een stop aan een atol in de Tuamotu’s.
Onze koers is noordoost. Daar zou het minder regenen en zitten we ook veilig indien er een orkaan zou komen...
We nemen afscheid van snelle, goede & gratis WiFi en de grote supermarkten met uitgebreid aanbod, alsook de hoeveelheid versafdeling met: groenten, fruit, vis, kip & vlees.
Op weg naar het Robinson gevoel...

P.S.: Afhankelijk van WiFi op de andere bestemming, kan het zijn dat het komende halfjaar de blog en vooral de foto’s op Tumblr wat later zullen verschijnen 📡 Onze excuses hier voor en bedankt voor jullie begrip.