dinsdag 6 oktober 2015

Lagos-Portimão, Algarve(PT)

Maandag, 5 oktober '15

Het is stil...waar is de wind en regen, die voorspelt was?
Bijna een maand geleden waren we ook even in Lagos, maar hebben toen de oude stad en restanden van het kasteel niet bezocht. Dus doen we dit nu. Lagos is een gezellige en leuke stad. De zon breekt door en al snel is het warm. Er zijn nog heel wat toeristen in de stad, alleen is het aantal afgenomen en de leeftijd toegenomen. Ja, voor de meeste is de vakantie voorbij. Dat zie je ook aan de kraampjes en excursie-kiosken op de boulevard, die leeg of minder bemand zijn...
Het blijft ons toch opvallen dat de meeste toeristen en andere taal hier in de Algarve 'Engels' is. Of ze zijn hier op vakantie, hebben hier een beetje woonst of wonen hier. Ja, zelfs onder de zeilboten is de Engelse vlag talrijk aanwezig. En vele overwinteren hier of laten hun boot hier. We kunnen hun liefde voor de Algarve begrijpen en beamen ;-)
In de vroege avond, verlaten we de haven en zetten we zeil naar Portimão. De trip verloopt vlot en de zon verdwijnt achter dikke grijze wolken. Maar we blijven droog...
Het havenkantoor is al gesloten en we gaan kijken of onze plek van enkele weken geleden nog vrij is en leggen ons op dezelfde plaats, morgen zullen we horen of we hier kunnen/mogen blijven liggen ;-)

Culatra-Lagos, Algarve(PT)

Zondag, 4 oktober '15

Voor dag en dauw zijn we wakker en halen we ons anker op... We varen nog langs Ikiro en zwaaien en roepen 'tot gauw' naar Christel & Andy. Is dit nu ons afscheid tot in Belgiė of zien we elkaar straks,  morgen of binnen enkele dagen weer?!
De zon is aan het opkomen, maar de lucht is zo somber en grijs, zoals we ons voelen...
Vissers dobberen al op de rivier, wanneer we onze vrienden op de Ría de Formosa achterlaten.
Buiten, op de Atlantische Oceaan staat een redelijke deining, maar de wind laat ons in de steek, dus is het hotsen en klotsen op motor, tegen de golven in. Leuk is anders, maar Zensation hou zich sterk en stampt zich door het water.
Ik tik terwijl op het 'Tabje' mijn notitie voor de blog. Maar, na een tijdje voel ik me wat misselijk... We rollen stevig en oncomfortabel!
Dan maar stoppen typen en wat gaan liggen en hopen dat ik niet ziek wordt ;-)
Na enige tijd denk ik er door te zijn en bereid ik wat een voor the Captain. Het gaat goed, tot het eten bijna klaar is...ik geef Geert zijn lunch en ga weer snel liggen!
Het blijft toch wennen en inslingeren...dat ben ik niet gewoon...ik heb bijna altijd kunnen blijven lezen, koken, plotten, enz, tijdens het varen. Maar, onder zeil geeft het ook meer comfort en stabiliteit.
We komen in de vroege avond toe in Lagos en net dan begint het wat te regenen. We nemen een ligplaats in de haven, want er is slecht weer en véél wind voorspelt voor vannacht en morgen.
Na een verfrissende douche, ben ik een nieuwke. We maken nog een wandeling en gaan iets eten en kruipen vroeg in onze kooi.

Culatra & Olhão, Ría de Formosa, Algarve(PT)

Zaterdag, 3 oktober '15

Het is nog donker als onze wekker afloopt en de zon komt op wanneer onze Ikiro-dinghy-taxi ons oppikt, om met z'n vieren de overzetboot te nemen van 7u45, van Culatra naar Olhão. 
Het is nog frisjes en het eiland slaapt nog...uitgezonderd de vissers die hun vangst binnenbrengen en op de steiger hun visnetten ontwarren. De meeuwen zijn ook al talrijk en actief aanwezig en hopen om een lekker visjes of overschotjes als ontbijt te kunnen stelen. Er zitten er ook weer als ere-haag op de palen en afsluiting van de opstapsteiger van de overzetboot. We zijn bang voor een bommetje en zijn telkens blij dat we hiervan gespaard blijven en proper de boot op kunnen ;-)
Tegen dat de overzetboot toekomt, zijn er toch nog passagiers aanwezig. 
Een halfuurtje later komen we toe op Olhão en gaan we eerst een ontbijtje nemen in een 'Pastelaria'. Daarna zijn we klaar om de markt te ontdekken. Eerst gaan we naar de zigeuner-markt met kleding en accessoires. We zijn blijkbaar nog wat te vroeg, want de marktkramers zijn nog volop aan het uitpakken. Deze markt is wat kleiner dan die in Loulé. De verkopers zijn ook opdringerig: als we nog maar stoppen om iets te bekijken, komen ze al toe, zeggen dan: 'best price!' En pakken het vast en duwen het in je handen... Dit werkt bij ons omgedraaid! Laat ons gewoon rustig kijken en als we geïnteresseerd zijn, zullen we het wél vragen! Resultaat: we kopen NIKS!
We zoeken de gezellige sfeer op bij de versmarkt met kleurrijke en geurende kramen met groenten&fruit, noten, zaden, enz... En de 'Mercado' binnen met verse vis, schaal- & schelpdieren, vlees en gevogelte, kaas, brood, kruiden, enz... Met een zakje vol verse lekkere proviand stappen we de oude stad in. 
Want, we hebben tijd: de wind staat niet gunstig en dus blijven we nog een nachtje op Ría de Formasa voor Culatra liggen. 
In de late namiddag nemen we de eerste overzetboot weer terug naar Culatra. Terug aan boord van onze drijvende huisjes, maken we elk onze dames klaar, om morgen door te varen.
's Avonds degustieven we met z'n vieren en dan is het tijd om afscheid te nemen...na meer dan negen weken, met elkaar op te trekken, is het morgenvroeg zover: ieder gaat zijn kant op: Ikiro richting het Oosten, naar de  Middellandse Zee; en wij terug richting het westen en daarna verder naar het zuiden.
Maar we spreken af elkaar in België te treffen, na de feestdagen.
We hebben samen een leuke tijd beleefd en véél bijgeleerd, maar we blijven nog steeds digibeten ;-)
Het afscheid is raar en dringt nog niet echt door, de vorige keren troffen we elkaar meestal na een dag of enkele dagen weer... 
Tnx Christel & Andy voor jullie fijne gezelschap, de leuke tijd samen en zó véél meer!